Децата - мишена на тютюневата индустрия

Обмислят забрана на пушенето за младежи под 25
19 мар 2015 08:02,
3
Децата - мишена на тютюневата индустрия
Снимка: Reuters, архив

Повишаването на минималната възраст за законен достъп до тютюневи изделия може да предотврати или забави употребата на тютюневи изделия сред най-младите, показва ново проучване.

Ако отделните правителства забранят продажбата на цигари за лица под 21 или дори под 25 години, вредният навик ще бъде избегнат за много от подрастващите, надяват се експерти от Института по медицина във Вашингтон.
 
Те апелират държавниците в САЩ и европейските страни да предприемат такава мярка възможно най-скоро.
 
В най-новия си доклад посочват, че докато тялото продължава да расте и да се развива, никотинът има най-опустошителен ефект върху него. Нещо повече  - обикновено децата започват да пушат заради своите връстници, тъй като това ги кара да се чувстват по-значима част от обществото и вярват, че вредният навик ги прави „по-зрели и готини“.
 
Една от причините за това е, че до 16-годишна възраст когнитивните способности, свързани с частите на мозъка, които отговарят в контрола на импулсите и отговорното вземане на решения, още не са добре развити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: цигаридецавреди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще ги забранят. После ДПС на кой ще дава субсидия за тютюн
1
1
 
3
 
! Отговори
47968 преди 9 години
Защо всеки се занимава с тютюнопушенето. Ами, 'вълшебния' Мак Доналтс или прехвалената Кока Кола???? Има толкова още вредни, даже смъртоносни навици ама всички - тютюна, та тютюна!!!