Камбите са полезни за сърцето

Предпазват от възпаления
1 юли 2015 20:28,
0
Камбите са полезни за сърцето
Източник: Reuters, архив

Чушките камби могат не само да добавят още един нюанс към ястието или пицата, но и да донесат ползи за здравето, тъй като те са богати на важни хранителни вещества.

Камбите съдържат малко калории. Приетите калории от цяла купа нарязани камби са около 45. Същото това количество обаче осигурява повече от ежедневната нужда от витамин A.

Тези чушки са изключително богати и на витамин C, който засилва имунната система на организма, като в същото време се грижи за младежкия вид на кожата. Най-високите количества от витамина се намират в онези зеленчуци, които имат червен цвят.

В червения цвят на зеленчука се съдържат и някои фитохимикали и картеноиди, като бета-каротин, който подпомага здравето на организма, благодарение на противовъзпалителните си свойства и съдържанието на антиоксиданти. 

Друго полезно вещество, което се намира в чушките камби, е капсаицинът. От данните на проучвания става ясно, че има свойството да намалява нивата на „лошия“ холестерол в кръвта, контролира диабета, облекчава болката и намалява възпалението.

Когато се готвят за кратко или на слаб огън, камбите запазват по-голямата част от сладкия си вкус, характерния аромат, както и съдържанието на флавоноиди – мощни хранителни вещества. 

Освен на витамин C, тези чушки са и източник на витамин Е, който също играе важна роля за поддържането на младежкия вид на кожата и косата. В камбите може да се намери и витамин B6 – от основно значение за здравето на нервната система и мускулите. 

Лутеинът в чушките камби предпазва очите от развитие на катаракта и макулна дегенерация по-късно в живота.

Още информация за здравословно хранене може да намерите в здравно-медицинския сайт Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари