Картофи – вкусен източник на ценни вещества

И ползите, които носят кореноплодните на организма
20 яну 2016 19:47, Анна Дантева
1
Картофи – вкусен източник на ценни вещества
Източник: Reuters, архив

Един средно голям картоф съдържа 164 калории, 0,2 г мазнини, 0 г холестерол, 37 г въглехидрати, 4,7 г диетични фибри и 4,3 г протеин. Същата порция осигурява 2% от дневната нужда от калций, 51% витамин C, 9% от необходимото за деня желязо, 30% витамин B-6, 12% магнезий и 25% от необходимата дневна доза калий. Картофите доставят на организма още фосфор, ниацин, фолиева киселина, холин и цинк. 

За разлика от обработеният вид като чипс и пържените картофки, необработените картофи съдържат малки количества натрий, които се равняват на по-малко от 1% от необходимата дневна доза. 

В картофите може да се открие още и съединението алфа-липоева киселина, което помага на организма да преработи глюкозата в енергия. Според данните на няколко проучвания това съединение има потенциала да предостави защита срещу ретинопатия при диабетици и помага за запазване на мозъчната и нервна тъкан.  

Кварцетинът – флавоноид, който се намира в обвивката на картофите, има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които защитават организма от клетъчни увреждания.

С какво още са полезни картофите може да научите на Puls.bg


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Викам си само витамин Ц да не напишат глупаците... и гледам, написали сте го. ...Аллоуу, витамина Ц кък ша го има в картофите бря, вий луди ли сте? Варен или печен картоф ми донесете с Вит Ц. Вит Ц се разпада на светлина, топлина и въздух. Сурови ли ще ги ядем?!