Какви са особеностите на влюбения мозък?

Какво ни кара да се влюбим?
14 фев 2016 15:31, Eкип на Puls.bg
67
Какви са особеностите на влюбения мозък?
Източник: Reuters, архив

Любовта е навсякъде. Има я във всички общества. Пеем за нея, живеем за нея, дори мамим за нея.

На въпроса дали сте отхвърлили някой, който ви обича и дали сте били отхвърлени от някой, когото сте обичали, навярно ще отговорите с "Да" и в двата случая.

В Анна Каренина, Толстой пише "Няма нищо по-убийствено от това да обичаш от все сърце, макар и да съзнаваш, че другият не го заслужава, и колкото и да се опитваш, да не можеш да забравиш“. Любовта може да причини упояваща еуфория, но също и да причини една от най-силните, непоносими болки.

Какво ни кара да се влюбим? Психологът Артър Арун от Великобритания наскоро публикува интересно проучване. Той провежда следния експеримент. Събира двойки от хора, които не се познават. В продължение на 34 минути те е трябвало да си споделят най-интимни тайни и след това да се гледат в очите в продължение на 4 минути. В края на експеримента почти всички двойки са изпитали чувства на привличане и любов един към друг, а две от двойките дори по-късно са се оженили.

Какво точно се случва в мозъка при влюбване? Резултатите от научни изследвания показват, че както при наскоро влюбените, така и при хора, обичащи се от години, има силна активност в древна част на мозъка, която делим с животните. Тя  отговаря за утоляването на първичните ни нужди, а също и за чувството ни на удоволствие.

Повече за връзката между любовта и мозъка четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: влюбванестрастлюбов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
До 33 преди 8 години
Лека и на теб,до скоро!
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лека нощ. Трябва да спра.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Усетих, ама това, което играе някой пред теб и го пробутва за истина се срутва за минути. Просто трябва да го притиснеш човека и цъфва. Не мисля, че е нужно да притискаш някого или да излизате от равновесие, за да бъдеш честен с някого. Животът тежи, когато постоянно си фалшив. Не знам колко процента са тези, които казват в очите какво искат, ама ако не си истински и честен с хората,които смяташ за най-близки и им обясняваш, че "обичаш", то какъв е смисълът от теб? Никакъв.
29
0
 
0
 
! Отговори
До 30 преди 8 години
От колко време сте били заедно,за това време ти не осети ли какъв човек е.А и ти колко хора познаваш който да ти кажат право в очите какво искат и какво могат да направят,което зависи лично от тях.Какво да им казваш на мъжете да правят,колко % са стойностните мъже кажи честно???!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Трябваше да го опознаеш по добре"Това какво означава? Колко по-добре да го опознавам? Кога си сигурна, че познаваш някого добре, че да схванеш, че е манипулатор и използвач? Колко време да си общувал с него, колко срещи да е имало, колко пъти да си правила секс с него? Не пиша въпросите, заради отговорите, не ме интересуват. Пиша ги, за да се опитат бок-луците, които прочетат това да се научат да бъдат честни. Като ти се прави секс - казваш, че ти се прави секс. Нищо повече. Нито дума повече.
27
0
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 8 години
Явно той си е такъв човек маниполатор и използвач махай го,не го мисли вече,гледай напред.Щом не те е оценил ще те оцени някой друг,искал е единствено от теб секс и е избягал,ти си помислила нещо повече не той.Явно си е такъв,няма да се промени не ти трябва такъв,опитвай се да не правиш повече такива грешки,ама любовта е сложна работа.Трябваше да го опознаеш по добре преди да си легнеш с него ама ти си знаеш какво и как е било?
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да. да попитам защо изчезна и защо ми губи времето, а не каже директно какъв е проблемът и дали е приключило това така наречено "обичане" и да приключваме. намерих го и се оказа, че е искал "само да ми го сложи".E, като искаш само да го слагаш, защо ще казваш, че обичаш,като искаш само да правиш секс? Това не мога да го разбера. И как така като го сложиш или ако не успееш не казваш две изречения от рода на: "аз бях до тук. Продължавам. Продължи и ти.", ами изчезваш като ***. От "много обичане".
25
0
 
0
 
! Отговори
До 26 преди 8 години
Може и да те е обичал наистина,не го обвинявай.Важно е и ти как си се държала с него,може в един момент да му е и писнало,незнам какви са ви били отношенията за какво сте се разделили вие си знаете.Принципно за една раздяла имат вина и двамата дазнаеш не само единия,но това са крайни мерки,има моменти на конфликти но трябва да се справят и с този проблем,относителни са нещата много.Ти търси ли го?
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25, ако някой мъж, ти каже, че те обича, без жената да си му е казала подобни думи преди, това за теб какво би значело? Че просто го е изпуснал, защото така му е дошло, но това нищо не значи? Че го е казал нарочно, за да види как ще реагира жената? Че иска да се добере до нещо и това е ключовият израз, който той си мисли, че ще проработи, за да постигне успех мъжа в начинанието? Нормално ли е жена да се подхлъзне и да си помисли, че това е сериозно или трябва да го игнорира?
23
0
 
0
 
! Отговори
Продължение от 24 преди 8 години
Винаги трябва да се разберете с човека дали е ангажираща или неангажираща връзка,аз така бих постъпил?
22
0
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 8 години
Щом се крие тоя човек е без достойнство,за какво да се криеш и винаги се казва в очите не по телефона или смс,това е най лесно,но не е мъжко.А който изневерява си пада под нивото,това е моето виждане може и да греша но аз ги виждам и чувствам така нещата,трябва винаги да си на ниво,иначе си свършен/на?
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова за комуникацията. Когато няма комуникация и трябва да се опитваш да разбираш думи, поведение и глупости на стени, камънаци и тюфлеци няма как да се получи връзка. Да, може да я има в развинтената ти фантазия, в която си с някакъв измислен образ, който въобще не съответства на човека, с който си. Такива истории банални.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Или пък примерно вместо да й обясняваш колко я "обичаш" не и кажеш директно "искам да правя секс с теб", а набутваш жената в излишни задълбавания, за които знаеш съвсем реално, че ще облагодетелстват теб, а оная ще е прецакана. Или примерно, ако не разбираш нещо, защо не попиташ, ами си правиш най-гадния извод за човека отсреща, а той извода е направен въз основа на собствения ти ограничен акъл?И ако те питат нещо, защо не отговориш честно и конкретно, а баламосваш балъка, който ти вярва?
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"какви проблеми има сядат и се казват едно към едно.Не да се цупим да си изневеряваме да се бием да се напиваме"E, да де, ама колко хора схващат какво е комуникация и дали могат да комуникират изобщо? Я, колко е лесно примерно да се изнижеш от живота на някого и когато той примерно се притесни дали не си умрял и те търси, за да провери дали не си умрял, колко е сложно да му кажеш: "виж какво, не ме кефиш, хайде който откъдето е.", а не да изчезваш като п-тка? Сега си помисли колко го правят.
18
0
 
0
 
! Отговори
Продължение от 19 преди 8 години
Да ти кажа честно любовта в днешно време невърви както трябва,да обичаш е голяма отговорност.Говорим да цениш човека какъвто е и да си искрен и честен с него независимо какви проблеми има сядат и се казват едно към едно.Не да се цупим да си изневеряваме да се бием да се напиваме, *** работа или ще сме стойностни или кой от къде е?
17
0
 
0
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
Нали знаеш че целия живот е пълен с трудности,няма ли помощ и от жената не е добре,жената решава кога да прави секс,френска и т.н.Което го казваш за теб,ти свалям шапка ако е така,нали знаеш че зад всеки преоспял мъж стои една сериозна жена.Ако жената до мъжа иска само пари и киселее ако няма или е решил да не заживява с нейните проблеми,каквото и да направи такава жена на никой не му е нужна?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
16, какво прави друго и отличава една истинска жена от една кифла? Образование, обноски, интелект, поведение, може да готви, деца да ражда и да ги възпитава, да не мрънка и да не прави мутри за другите любовници на мъжа й, какво точно прави истинската жена, че да ми дадеш малко идеи? На коя среща да правя секс? А френска? А колко да се дърпам? Кои теми са забранени за истинската жена, че да не взема да се подхлъзна в ролята ти и да ме помислят за кифла? Я пиши, пиши, че е полезно....
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
16, e, образно казано написах "дай ми". Имам си, да благодарим на Господ, така че слабо ме вълнуват чужди пари. Просто исках да илюстрирам какво означава любовта в днешно време. Имаш ли пари имаш любов. Нямаш ли пари нищо нямаш. А и...как така аз нищо да не давам в замяна? А това да го играя на любима, вярна, послушна, умна, мълчалива, ненатрапваща се, неправеща проблеми, неограничаваща свободата, без главоболие. Истинските жени не са ли такива, че ми обясняваш, че съм поредната кифла?
14
0
 
3
 
! Отговори
До 13 и 14 преди 8 години
Докато си мислиш че всеки е длъжен да ти дава пари а ти в замяна нищо,ще си стоиш сама и ще се надяваш на някой който не съществува,няма вече балъци,намери си човек който да те обича.Баровеца има около 15 такива около него,ти си поредната кифла,като теб има колкото искаш,истински жени няма!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11, нематериалният свят съществува и сега, просто 99 процента от хората нямат достъп до него, не го разбират, смятат го за глупости, мозъците и сетивата им са закърнели и по този повод се чудя от какъв зор да се мъча да им отварям очите, като ме обявяват за луда, заблудена офцъ и бягат като опърлени. Кому е нужно това? Не на мен.пс ***, защо сте изтрили толкова много коментари?Хм.