Води ли консумацията на стафиди до развитие на кариеси?

Образуването на кариес зависи от три фактора. Те са?
3 апр 2017 16:07,
0
Води ли консумацията на стафиди до развитие на кариеси?
Източник: Reuters, архив

През последните десетилетия стафидите получават неприятната слава на кариоген - храна, чиято консумация води до появата на зъбен кариес. Това вреди не само на техния имидж, но и на повечето сушени плодове.  

Изследванията, оповестили кариогенния потенциал на стафидите били извършвани главно върху животински модели, като плъхове (Caries Res 1990; брой 24, стр. 344-355 е най-популярното изследване). Здравните власти в много държави все още цитират тези изследвания в законодателството и препоръките си.
 
По-съвременни изследвания (Journal of Food Science, 2013, брой 78) проведени с хора, не с гризачи, показват различни резултати, сочещи към силно преувеличена роля на стафидите в зъбната развала.
 
Образуването на кариес зависи от три фактора: ниски стойности на pH или висока киселинност в устата, полепване на хранителни частици по зъбите и поведението на бактериалния биофилм (зъбна плака). 
 
В проведен експеримент, учени дали на доброволци да направят жабуркане за 1 минута с разреден водно-захарен разтвор (10%). До пет минути след това, нивата на pH в устата паднали драстично от неутралното ниво около 7 до киселинно ниво на pH от 5,2 – бактерии от зъбната плака активно усвоявали захарта като хранителен източник и започнали да отделят различни видове киселини като отпаден продукт. 
 
При други доброволци с измерено неутрално pH на устата, опита бил повторен, но с едноминутно дъвкане на незахаросани стафиди. Това не...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари