Копривата – ценен източник на желязо

Наричат я царицата на пролетта
5 апр 2017 17:00, Eкип на Puls.bg
3
Копривата – ценен източник на желязо
Reuters

Обикновената коприва, която тепърва започва да пониква, за да привества пролетта е една от най-използваните билки по света. Макар да не е култивирана масово, диворастящата коприва се използва от повечето народи на Европа и Азия, като данни за най-старите известни рецепти за лекарствени средства и храни с нея са намерени в древноримски текстове, а днес е особено популярна в кухните на Полша и Непал. 

Копривата е повсеместно позната като полезна, ядивна билка и питателен зеленчук, използвана като източник на здравословни съединения и фибри. Изследване на Virginia State University от 2013 г. демонстрира, как дори след кракта термична обработка (варене или бланширане), 100 грама коприва може да допринесе за хранителния режим с 90-100% от необходимите дневни количества витамин А, включително и под формата на бета-каротен. Това количество коприва предлага и високи нива на биоусвоими желязо и калций, и в по-малки количества на протеин и фибри. Изследването препоръчва копривата като източник на минерали и витамини специално за вегетарианци и диабетици. 
 
Високото съдържание на витамин С и желязо правят настойките, чайовете и подправките приготвени от коприва много полезни както за бременните жени, така и за страдащите от анемични кръвни нарушения.
 
Копривните листа са особено богати на флавоноидни гликозиди като квертицина, както и на мравчена киселина, каротеноиди, кзантофили, зеаксантин и лутеоксантин. В изсушените листа се намира средно по 4,8 мг хлорофил на грам листна маса, а самите листа представляват около 40% чист протеин. Изсушените листа са по-богати на усвоими аминокиселини дори от алфалфа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чисти железни стърготини, полети с лимонов сок.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Желязото, което съдържа една пържола от червено месо, го има в 2 килограма коприва.Но никой не казва, че пържолата е полезна, както и никой не изяжда по 2 килограма коприва на ядене.