Бебета в линейки за възрастни? Може, отвърна здравният министър

В Спешна помощ не работят неонатолози, отговори той на БСП
3
Бебета в линейки за възрастни? Може, отвърна здравният министър
Снимка: архив, БулФото

Нямало проблем новородени да бъдат транспортирани с линейка за възрастни, имало си начин и това да стане.

Ако се наложи новородено да бъде преместено в болница с по-високо ниво на компетентност или от такава, в която няма отделение по неонатология, от стандартната линейка на Спешна помощ се сваля носилката и на нейното място се прикрепя транспортният кувьоз.

Това обяснява здравният министър Николай Петров в отговор на депутати от БСП, които искат да знаят дали не се планира купуването на специализирани педиатрични линейки за Спешна помощ, защото в момента такива липсват.

Едва преди месец първата линейка за новородени и деца беше придобита от спешната болница "Пирогов". Тя обаче не беше осигурена от държавата, а от дарения.

Здравният министър обаче е категоричен, че в страната са осигурени нужните условия за транспортирането на новородени с медицински проблеми.

Системата за спешна медицинска помощ не разполага с линейки кувьози, защото в структурите й не работят лекари неонатолози, но пък линейките, с които разполага, са подходящи и за деца, и за възрастни.

Поддръжката и контрола на настройките на отделните модули на инкубаторите изисквали специфични познания, поради което те са към отделенията по неонатология към многопрофилните болници.

В края на април здравното министерство е приключило проект, финансиран от Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм, по който са доставени 33 линийки кувьози с интегриран респиратор и монитор за интензивна терапия на новородени. Те са разпределени на университетските и областните болници, обяснява министърът.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 година
команясите са краднали, извинете, национализирали от некой майчин дом в некоя човешка държава линейки и сега искат да продадат придобитото на трета страна, в случая наща , за да финансират борбата на пролетариата срещу имперско капиталистическите изедници! венсеремос, другари!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То обикновени линейни няма, липсват елементарни условия, искат с кувьоз. Трябва да има такива към някои болници, но не обезателно в спешна помощ. Много архаични разсъждения. В Германия няма лекар, сестра нито в училище, нито в градините, но стане ли нещо, спешната помощ идва за минути. С аспирин от сестрата в училище няма как да се спаси дете в критично състояние, ако има аспирин дори. Живея до училище в Германия и 2 пъти идва от нач. на годината идва хеликоптер. Открили са топ. вода отдавна.
1
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Поредният глупав въпрос от БСП. Функцията на спешна помощ е да реанимира и поддържа живота на пациента до транспортирането му до болнично заведение. Дали този пациент е възрастен или дете няма значение. Логично е неонатолози да не са част от екипите за спешна помощ...Специализираните детски линейки са за планирано транспортиране на деца и в този смисъл са част от автопарка на болниците, а не на спешната помощ. Явно от БСП не правят разлика между двете...

Закуска за всяка зодия
Закуска за всяка зодия

Закуска за всяка зодия

Прически за всеки ден от седмицата
Прически за всеки ден от седмицата

Прически за всеки ден от седмицата