Moжем ли да прекалим с витамин D?

Заблуда е, че витамините могат да се взимат без ограничение
3
 Moжем ли да прекалим с витамин D?
Reuters

Широко разпространена е заблудата, че витамини могат да се взимат без ограничение и в големи количества. По-възрастните хора често казват, че те не могат да навредят и просто ще се отделят с урината.

 
Проблемът е, че това въобще не е вярно, особено що се отнася до витамин D, приеман в големи дози. Уловката е, че предозирането с „лекарства“ като витамин D не се проявява бързо – може да отнеме седмици, понеже витамина е мастно разтворим: само излишъка от водоразтворими витамини се отделя с урината, докато мастноразтворимите се натрупват в мазнинните тъкани на тялото. С редовния свръхприем на витамина, това води до токсични нива на натрупване в тъканите.
 
Повечето хора взимат добавки с витамин D от притеснение, че не получават достатъчно слънчева светлина или не си набавят витамина от другаде. Липсата на достатъчно количество може да доведе до влошена абсорбция на калций и понижена минерализация на костната тъкан, което прави костите по-меки и чупливи и води до развитиено на рахит при децата или остеопороза при възрастните.
 
Трудно е да се разбере, дали тялото има нужда от още витамин D, но свръхприема за компенсация може да бъде още по-опаснен от дефицита. Завишените му стойности водят до гадене, повръщане, запек и отпадналост. Понеже витамина отговаря за усвояването на калций в тялото, при витаминовия сръхприем се наблюдава и усилено натрупване на калций. Тези натрупвания са предпоставка за бързото развитие на камъни в бъбреците и нарушения на сърдечния ритъм.
 
По тези причини, освен ако не са препоръчани от лекар, таблетките и други добавки съдържащи витамин D трябва да се избягват. В множество храни е стандартна практика от десетилетия да се добавя витамин D (фортифициране на храни), а българина може да получава напълно достатъчно от киселото мляко и други млечни продукти, консумирането на ядки, плодове и зеленчуци и излагането на слънчева светлина.
 
 
 

3
Още от
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 9 месеца
за приема на D може да погледате и у brazzers.
1
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 9 месеца
нек'во копи/пеист...За да си знаеш нивата на витамините си правиш кръвен тест и според резултата пиеш или не пиеш витамини...А киселото мляко вече се прави от сухо такова + нишесте + консерванти и други добавки за каймак, белота, гъстота...Самолечението процъфтява заради ниското(и липсата на такова) ниво на обучение на лекарите

Вредни ли са новите електронни цигари?
Вредни ли са новите електронни цигари?

Вредни ли са новите електронни цигари?

Чай от звездовиден анасон и ползите му за здравето
Чай от звездовиден анасон и ползите му за здравето

Чай от звездовиден анасон и ползите му за здравето