20% от слънчевите очила – не отговарят на изискванията

Проверени са 291 обекта на територията на цялата страна
8
20% от слънчевите очила – не отговарят на изискванията
Снимка: visualhunt.com

Около 20 на сто от проверените слънчеви очила в търговската мрежа у нас не отговарят на изискванията. Това става ясно от проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Инспекторите са обиколили 291 обекта на територията на цялата страна, в това число и в магазините в морските ни курорти.

Инспекциите бяха съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат по-малките търговски обекти и складовите бази, където обикновено се регистрират най-много нарушения на законодателството, уточняват от агенцията.

Проверени са 737 броя различни модели очила, от които при 266 броя има различни несъответсвия. Най-често очилата нямат маркировка за съответствие и инструкция за употреба от производител и превода й на български език.

При проверките е установено, че 152 различни марки и модели слънчеви очила се предлагат на пазара в нарушение на действащото законодателство и за тях са съставени актове. Други 53 модела продукти са спрени от разпространение със заповеди.

При проверката са закупени и образци, които са изпитани в лаборатория като резултатите показват, че 5 модела не съответстват на приложимите изисквания. Един модел от тези слънчеви очила представлява сериозен риск за потребителите, защото не покрива изискванията за UV защита и при употреба ще доведе до опасност от увреждане на зрението. За останалите 4 модела изпитванията са констатирали, че не отговарят на показателя – "коефициента на пропускане на светлина", тъй като са със значително по-тъмни филтри от нормите. Това отново представлява сериозен риск за потребителя, защото намаляват видимостта. Тези очила също ще бъдат изтеглени от пазара.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нося си Гучи за 10лв вече 5 години и съм мн.доволен.И преди това пак евтинджос колко години съм носил и съм си мн.добре със зрението.
5
0
 
4
 
! Отговори
цаки преди 3 години
Не разбирам защо някой би дал 300-400лв за очила? Не ме разбирайте погрешно нямам нищо против това,но ето аз мога да си ги позволя само,че си нося Полароид със защита за 30 кинта и ми е екстра.
4
0
 
8
 
! Отговори
очилар преди 3 години
в бранва съм от 10 години.ще ви кажа как мамят на едро в магазините и то масово:
На витрината има очила от официален представител с необходимите сертификати и документи за произход които се показват на клиента,за да ги пробва.Когато клиента каже купувам ги му дават друга бройка в *** с опаковка ,кърпички,сертификати и т.н. НО това е РЕПЛИКА ВИСОК КЛАС. Клиента не може по никакъв начин да направи разлика. един RAY BAN от вносител е аколо 160-180 лв на едро . Една РЕПЛИКА на едро е 50-70 лева.
3
0
 
14
 
! Отговори
xaxa преди 3 години
Вече е доказано че и евтините очила имат защити така че да ме извинявате ама 500 лева за очила не давам :) виж 30 кинта ме устройва и с останалите 470 един уикенд в Гърция или на Созопол
2
2
 
11
 
! Отговори
sasa преди 3 години
До anonimen

пич много си заблуден не е проблема в сергийте , защото там са основно очила с поляризирани филтри , които се продават и в магазините.аз си купувам от сергийте за 20-30 лева очила и после ги виждам АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ В МАГАЗИН ЗА ДВОЙНА ЦЕНА-40,50 лева. Айде бегаи в МОЛА да снобееш на воля лебед тънкошиест
1
5
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
na 20 a 80 % ot tezi deto gi prodavat po sergiite sa mentak za 20 lv ko iska6