20% от слънчевите очила – не отговарят на изискванията

Проверени са 291 обекта на територията на цялата страна
17 авг 2017 15:07,
8
20% от слънчевите очила – не отговарят на изискванията
Снимка: visualhunt.com

Около 20 на сто от проверените слънчеви очила в търговската мрежа у нас не отговарят на изискванията. Това става ясно от проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Инспекторите са обиколили 291 обекта на територията на цялата страна, в това число и в магазините в морските ни курорти.

Инспекциите бяха съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат по-малките търговски обекти и складовите бази, където обикновено се регистрират най-много нарушения на законодателството, уточняват от агенцията.

Проверени са 737 броя различни модели очила, от които при 266 броя има различни несъответсвия. Най-често очилата нямат маркировка за съответствие и инструкция за употреба от производител и превода й на български език.

При проверките е установено, че 152 различни марки и модели слънчеви очила се предлагат на пазара в нарушение на действащото законодателство и за тях са съставени актове. Други 53 модела продукти са спрени от разпространение със заповеди.

При проверката са закупени и образци, които са изпитани в лаборатория като резултатите показват, че 5 модела не съответстват на приложимите изисквания. Един модел от тези слънчеви очила представлява сериозен риск за потребителите, защото не покрива изискванията за UV защита и при употреба ще доведе до опасност от увреждане на зрението. За останалите 4 модела изпитванията са констатирали, че не отговарят на показателя – "коефициента на пропускане на светлина", тъй като са със значително по-тъмни филтри от нормите. Това отново представлява сериозен риск за потребителя, защото намаляват видимостта. Тези очила също ще бъдат изтеглени от пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нося си Гучи за 10лв вече 5 години и съм мн.доволен.И преди това пак евтинджос колко години съм носил и съм си мн.добре със зрението.
5
0
 
4
 
! Отговори
цаки преди 6 години
Не разбирам защо някой би дал 300-400лв за очила? Не ме разбирайте погрешно нямам нищо против това,но ето аз мога да си ги позволя само,че си нося Полароид със защита за 30 кинта и ми е екстра.
4
0
 
8
 
! Отговори
очилар преди 6 години
в бранва съм от 10 години.ще ви кажа как мамят на едро в магазините и то масово:На витрината има очила от официален представител с необходимите сертификати и документи за произход които се показват на клиента,за да ги пробва.Когато клиента каже купувам ги му дават друга бройка в *** с опаковка ,кърпички,сертификати и т.н. НО това е РЕПЛИКА ВИСОК КЛАС. Клиента не може по никакъв начин да направи разлика. един RAY BAN от вносител е аколо 160-180 лв на едро . Една РЕПЛИКА на едро е 50-70 лева.
3
0
 
14
 
! Отговори
xaxa преди 6 години
Вече е доказано че и евтините очила имат защити така че да ме извинявате ама 500 лева за очила не давам :) виж 30 кинта ме устройва и с останалите 470 един уикенд в Гърция или на Созопол
2
2
 
11
 
! Отговори
sasa преди 6 години
До anonimenпич много си заблуден не е проблема в сергийте , защото там са основно очила с поляризирани филтри , които се продават и в магазините.аз си купувам от сергийте за 20-30 лева очила и после ги виждам АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ В МАГАЗИН ЗА ДВОЙНА ЦЕНА-40,50 лева. Айде бегаи в МОЛА да снобееш на воля лебед тънкошиест
1
5
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
na 20 a 80 % ot tezi deto gi prodavat po sergiite sa mentak za 20 lv ko iska6