Пържените храни: Защо са толкова вредни?

Те са вкусни, но съдържат много трансмазнини, калории...
Обновена: 28 дек 2017 13:13 | 28 дек 2017 11:30, Eкип на Puls.bg
9
Пържените храни: Защо са толкова вредни?
Reuters

Тенденцията пърженето да отстъпва на задушаването и печенето като основен метод за кулинарна обработка на храните е много позитивна от гледна точка на здравословното хранене.

Макар всеки да признава вкусовите качества на добре запържените храни никой не може да отрече негативните последици за здравето от редовната им консумация. 

Пържените храни може да се окажат опасни за здравето в няколко аспекта. Основната опасност идва от две промени в естественото съдържание на храните, които пърженето при висока температура провокира.
 
Високо съдържание на калории
 
Сравнено с останалите методи за кулинарна обработка, пърженето добавя рекордно много калории към съдържанието на храната в суров вид. От една страна, в много случаи пърженето се съчетава с панировка, която добавя калориите от брашното и яйцата. От друга страна, по време на пърженето хранителните продукти губят голяма част от съдържанието на вода и абсорбират мазнина. Това може да увеличи неколкократно калоричността на който и да било пържен продукт.
 
За сравнение 100 г сурови картофи съдържат около 90 калории и 0 г мазнини. Същото количество пържени картофи (100 г) съдържа над 300 калории и 15-20 г мазнини. Картофите са храната, която най-често консумираме в пържен вид.
 
Заменянето на пърженето със задушаване или варене ще бъде огромна стъпка към установяването на по-здравословен хранителен режим.
 
 
 

9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен
Може да ядеш българска картофена салата,тя е с варени картофи,лук,магданоз,малко прясно олио и лимонов сок.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПРАВИЛНО,само сте ропуснали,че при пържене,мазнината образува токсични вещества,затова олиото не се загрява дълго,изхвърля се след всяко пържене и не се използват фритюрници.Изхвърлете фритюрниците!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
а за нитратите и другите отрови нищо не казват! кое е по вредно: кюфтето, или нитратната салата?! вегетарианците в българия са си чисти самоубийци!
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"За сравнение 100 г сурови картофи съдържат около 90 калории"

Кой луд яде сурови картофи или сурова кайма? Сравнението е неуместно.
5
0
 
8
 
! Отговори
x преди 11 месеца
Количеството,братя и сестри,е най- важният фактор за всяка човешка дейност!!! Макар и вредни,ако ядеш малки количества пържени картофи, при това не всеки ден,няма да ти стане нищо!!! Гарантирам!!! Така че...
4
0
 
22
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 11 месеца
Така, така, мнооого са го натъкмили, само дето не пишат от кой пръст са го изсмукали-от палеца на левия крак или от средния пръст на десната ръка... Едно е верно, че пържено като ядеш и пак остаряваш бе-също като и да не ядеш...Ний що пръжени пръжки сме изяли и яйца и чушки и патлажани и квото ти дойде на акъла само пръжено да е, не можеш го събра на три тира барабар...ама тогаз немаше кой да на учи как да ядем и затуй остаряхме и са сбръчкахме кат сушена смокина, та сигурно е от пръженото де...
3
1
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 11 месеца
Пълни глупости...
2
1
 
10
 
! Отговори
Handel преди 11 месеца
Тия поръчкови статии започват да ми напомнят възникването на вегетарианството. Един местен император водил две много успешни войни (мързи ме да му гугля името). Само че когато десетилетия наред мъжете са на война няма кой да работи на полето и започнали гладни бунтове. Поради което императорът обявил че яденето на месо е грях и останалите живи поданици вместо да се бунтуват, се зарадвали че са безгрешни и доволни започнали да хрупат киселец.
1
1
 
9
 
! Отговори
пепи преди 11 месеца
Те храните не са толкова вредни ако се ядат само те.Проблема е че те са между другите храни.

Коледен маникюр със снежинки (галерия)
Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут
Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут