Що за коварно заболяване е остеопоразата?

Гледната точка на ендокринолога
10 юни 2019 21:52, Eкип на Puls.bg
3
Що за коварно заболяване е остеопоразата?
Източник: Reuters
Остеопорозата е едно от най-разпространените метаболитни заболявания на костите. Представлява намалена костна маса и нарушен строеж на костната тъкан, които увеличават многократно рискът от счупвания.
 
Остеопорозата е опасна заради това, че протича без никакви симптоми, докато не настъпи първото счупване. А настъпи ли фрактура, значи лечението вече отдавна е закъсняло. Ето защо трябва да се познават причините за това заболяване и то активно да се търси, за да се предотвратят опасните последици от него.
 
Костта не е инертна единица, а е жив орган, който постоянно се променя. При всяко наше движение, падане, удар, върху нея се нанасят микротравми, които трябва да се поправят.
 
Процесите на костно разграждане и изграждане протичат едновременно и балансирано. При остеопороза равновесието между тях е нарушено. Тя може да се дължи както на повишено разграждане на костта, така и на смущения в нейното изграждане.
 
Остеопорозата се разделя на първична, когато причината се дължи на проблеми в самата кост, и вторична – когато е симптом на друго заболяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
ОстеопорАза преди 4 години
Не бъдете толкова критични, защото Гугъл преводача не говори добре български все още.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам че всеки греши, но вие журналисти, сте деца на думите. И в случая не пишете простошопинг лист.Научете се да си проверявате текста, защото става повече от досадно.