Най- подходящото лечение за пациенти ще се избира от технологии

Проектът е на МУ - Пловдив, ПУ "Паисий Хилендарски" и БАН
20 дек 2019 11:50, Ния Христова
2

Медицинският университет - Пловдив, ПУ "Паисий Хилендарски" и Институтът по минералогия и кристалография към БАН работят по съвместен проект Център за компетентност "Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД). Проекта се финансира от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г., съобщи Bulgaria ON AIR.

Проектът стартира през 2018 г. и е съсредоточен към създаване на съвременни здравни технологии.

"Изградихме този център с амбицията да направим съвременна инфраструктура, едно оборудване с високо специализирани апарати, чрез които да стартираме научни изследвания в областта на персонализираната  медицина", коментира ректорът на Медицинския университет  в Пловдив - проф. д-р Мариана Мурджева.

По думите на проф. д-р Мурджева наемонованието "персонализирана медицина" означава  използването на точното лекарство за точния пациент и точното заболяване.

"Едната група заболявания, където може да бъде прилаган, е онкологията. Могат да бъдат таргетирани инфекциозни заболявания, дори психиатрични. Нашият фокус са точно определени онкологични, хематологични и критично болните пациенти", уточни Мурджева.

"В ПУ участваме с изграждането на пет лаборатории. Нашата специализация е в съвременните биотехнологии, като в тази част ние включваме възможност за работа на специалистите в природните науки, които ще си взаимодействат със специалисти в областта на биотехнологиите", допълни проф. Илия Илиев, председател на научния съвет.

Закупените апарати са единствени в България до този момент и ще позволяват получаването на необходимите им щамове.

лабораторията влизат апарати от нов тип. Когато имаме едно лекарство, което е таблетирано и доставено в аптеката, ние трябва да проверим колко време запазва химичната си годност. Има няколко процеса, които могат да характеризират стареенето на медикамента", допълни и проф. Борис Шивачев от Института по миниралология към БАН.

Проф. Шивачев обядни, че технологиите ще помагат да се види дали лекарството е стабилно или преминава в друг полимор, където вече е неактивно.

Планира се до 2023 г. да се изградят 8 специализирани лаборатории и обособени 2 научноизследователски системи, които ще са със съвременно оборудване за осъществяване на научноизследователска дейност от специалисти в различни области: медицина, молекулярна биология, генетика, онкология, геномна медицина, фармация, биохимия, химия, биотехнологии и др.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
бан преди 1 година
От хората са нужни само програмистите
1
2
 
2
 
! Отговори
бан преди 1 година
Техниката е по добра от човека