Какво е периодично гладуване и как ни помага?

Периодичното гладуване помага да запазите теглото си
16 окт 2020 00:00, Михаела Лазарова
14
Какво е периодично гладуване и как ни помага?
Снимка: Istock

Периодичното гладуване е един от предпочитаните напоследък начини за отслабване и за облекчаване на някои здравословни проблеми. То има много ползи, сред които забавяне на стареенето, намаляване на сърдечносъдовия риск, подобряване качеството на съня и облекчаване на храносмилателните проблеми.

Какво представлява периодичното гладуване?

Периодичното гладуване предполага гладуване на периоди. Прилага се по различен начин в зависимост от индивидуалните особености и предпочитания режим на живот всеки ден. Обикновено включва хранене в рамките на определен времеви прозорец, като през останалото време не се приема никаква храна. Целта е организмът да бъде предизвикан да изгаря мазнини в периода на гладуване, за да осигури енергия. Изследвания от 2019 година показват, че този начин на хранене предполага стимулиране на храносмилането и ускоряване на метаболизма.

Най-популярният подход към периодичното гладуване е подходът 16/8. Той изисква хранене в интервала между 11.30 и 19.30, например. През останалото време не се приема никаква храна. Другият модел е редуването на 24-часово гладуване с дни на нормално хранене. Има и още един подход – хранене 5:2, тоест нормално хранене 5 дни и два дни гладуване.

Периодичното гладуване може да е по-лесно от диетите

Изследванията показват, че броенето на калории, изключването на въглехидратите или придържането към каквато и да е диета повишава производството на кортизол, който пречи на отслабването. Високите нива на кортизол повишават стреса и непоносимостта към диетата, което прави следването ѝ трудно, а и блокира разграждането на мазнините. След преустановяване на диетата вероятността да качите килограми отново е голяма.

Периодичното гладуване е добър избор, защото не ви ограничава в консумацията на определени храни или броене на калории. Необходимо е да издържите известен период от време без храна. Това е всичко.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Гламчо преди 3 години
До Анонимен Човече, прочете ли въобще за какво иде реч, бе?
10
3
 
1
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Практикувам го, откак се помня. Периодът ми на хранене е между 20.00 и 1.00 часа. През останалото време - само кафета без захар. Категорично не действа.
9
1
 
14
 
! Отговори
Кренвирш с месо преди 3 години
Периодичното гладуване се прилага от пенсионери и работещи в бг, около една две седмици преди получаване на пенсия/заплата.
8
2
 
3
 
! Отговори
Ямбол е трагедия преди 3 години
Мда
7
8
 
9
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Периодично гладуване е да те управляват ГЕРБ! А лечението е 50 бойколева за пенсионерите !
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лечебното гладуване е изключително полезно, но мноооого опасно средство.Преди всичко трябва да бъде провеждано с постоянно медицинско наблюдение ако не и в болнична обстановка.Много внимавайте, периода на захранване може да бъде и фатален.
5
4
 
13
 
! Отговори
Тетра-пак-пак преди 3 години
До Анонимен"Забавя метаболизма", ама дръжки! Напротив, включва яко автофагията в самата клетка и така се постига изчистване на организма на клетъчно ниво до 12-ия час от гладуването. А от 12 до 16-ия организма работи разграждането на мастните депа. Който реши да опита ще усети ефекта още след първия месец и може така да продължи с години, щото е приятно и полезно за тялото и духа.
4
1
 
13
 
! Отговори
Тетра-пак-пак преди 3 години
Интервалното гладуване по схема 16/8 е доста по-лесно за спазване от всяка друга диета. По време на 16-те часа, когато не се яде нищо може да се консумират течности с малка калорийност до 50 кКал - общо за периода на гладуване. Примерно: вода, кафе или чай без захар, но НЕ и: алкохол, плодови сокове, фрешове, смутита. Ако се пие силен алкохол, интервалът от 16 часа започва да тече от края на изпиването на последната чаша. 16/8 дава ефект, ако се спазва и ти стане "начин на живот" - не е трудно.
3
2
 
13
 
! Отговори
Хитър Петър преди 3 години
Тъкмо научих магарето да не яде а то взе, че умря!
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"този начин на хранене предполага стимулиране на храносмилането и ускоряване на метаболизма." Не е много вярно. Пероидичното гладуване наистина стумулира храносмилането но ЗАБАВЯ метаболизма. Това е защитна реакция на оганизма за самосъхранение! Всъщност периодичното гладуване може и да навреди ако не се храниш здавословно тоест разнообразно..!
1
5
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Знам го аз това, кога дeбeлия затвори сичку. И ядох ориз и лук, и пих ракия, че ме почерпиха прияттеле