Световната дентална федерация: Зъбна катастрофа!

Светът затъна в кариеси и пародонтози заради пандемията
16
Световната дентална федерация: Зъбна катастрофа!
Снимка: Pixabay

 Световната дентална федерация предупреди, че зъболекарите по целия свят са свидетели на съпътстващи щети от пандемията за наредбите, предназначени да подкрепят здравето на устната кухина, съобщава БГНЕС като цитира „Гардиън“.

Федерацията съобщава за по-висока честота на кариеси и по-напреднали заболявания на венците като пародонтоза.

В изявление се казва, че промяната на процедурите, благодарение на заключванията и ограниченията за движение, е довела до това някои хора да пренебрегват миенето на зъбите два пъти дневно, да закусват по-често между храненията у дома и да не посещават зъболекаря, докато не изпитат силна болка.

Световната здравна организация съобщи, че здравните услуги в областта на устната кухина са сред най-засегнатите основни здравни услуги поради пандемията, като 77% от държавите съобщават за частични или пълни смущения.

„Нека го наречем така – това е зъбна катастрофа“, каза д-р Герхард Конрад Зебергер, президент на Световната дентална федерация (FDI).

По време на първата вълна от избухването на Covid-19 денталните практики по целия свят бяха принудени да спрат. В продължение на два до три месеца всички стоматологични часове се наложи да бъдат отложени или отменени, с изключение на спешни лечения.

Д-р Мария Фернанда Атуеста Мондрагон, президент на Колумбийската дентална федерация и съветник на FDI, каза: „Една от драматичните последици от пандемията е, че проблемите със здравето на устната кухина, които не бяха считани за спешни по време на избухването на пандемията, всъщност станаха спешни, след като се наложи да се изчака два месеца, за да се потърси лечение“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кога банките дават пари и фризиорските салони и зъбари работят без пари
11
1
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
В България:На всеки ъгъл, Фризьорски салон, Банка или Зъболекарски кабинет. А народа масово е рошав, без пари и без зъби.Българи, сър.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина срещу зъбобол ли ще предложите?
9
2
 
7
 
! Отговори
Златка преди 3 години
До Защо ли ?А да бе, нека да не си мие зъбите и да ходи на зъболекар веднъц на 10 години, че и да се хвалят с това, а после нека бактериите от маската да са им проблема!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега няма за Малдивите?! Ауууу
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оправиха бизнеса на фармацията. Какво ли ще измислят за зъболекарите?
6
2
 
14
 
! Отговори
Защо ли ? преди 3 години
Дали пък не е от това, че хората са принудени да носят маски постоянно ? Под нея след часове се образуват всякакви бактерии, които разбира се не си стоят по маската, а са на всякъде из устната кухина... води до тези проблеми, които са видими :):) и ще има още много такива
5
1
 
16
 
! Отговори
До разликата преди 3 години
Едно време соц-лелите с ръждивите клещи и смърт... а сега те глезят с упойки и с какво ли не
4
8
 
16
 
! Отговори
Разликата преди 3 години
По времето на лошия социализъм зъболекарите и лекарите бяха безплатни и дори и най бедните спокойно ходеха да им оправят зъбите.А сега по времето на добрата демокрация една пломба която се прави за 15 мин. струва 100лв. За по сериозните интервенции ще ви трябва цяла пачка по 100лв.
3
6
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Ами то си е редно да е така.
2
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зъболекарите са по-скъпи от проститутките. Само за Добър ден и общ преглед сте 50 лв. назад.
1
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
зъболекарите не са длъжни да ви лекуват кариесите, гангрените.ако е на свободна практика, никой не му стой на главата.