Кои са плодовете с най-високо натурално съдържание на захари?

И трябва ли да избягваме консумацията им
27 сеп 2021 18:12, Михаела Лазарова
13
Кои са плодовете с най-високо натурално съдържание на захари?
Снимка: Istock

Плодовете са полезна и незаменима храна във всеки хранителен режим. Когато обаче се опитвате да отслабнете, популярен метод за постигане на целите е ограничаването на плодовете с високо съдържание на захари и прости въглехидрати. По този начин резултатите се постигат наистина по-лесно, но лишавате организма си от ценни хранителни вещества.

Когато става дума за консумация на захар, трябва да се има предвид начинът, по който захарта е включена в храната, според Раян Нгуйен, диетолог и специалист по спортно хранене, цитиран от realsimple.com. Той смята, че плодовите захари и добавената захар в храната не трябва да се поставя под общ знаменател, защото плодовете, съдържащи естествени захари влияят по различен начин на теглото и здравето от храните с добавена захар, като десерти и подсладени напитки.

Според него най-здравословният избор по отношение на храненето е ограничаването на храните с добавена захар. Изключването на плодовете, приравнявайки ги към останалите вредни храни, е грешка.

Защо захарите, съдържащи се в пресните плодове, не са вредни?

Видът на въглехидратите и захарите в плодовете не е еднакъв с този на добавената захар. Една от съществените разлики между плодовете и останалите добавени захари е, че плодовете внасят и фибри, вода, витамини, минерали и антиоксиданти в допълнение към въглехидратите, които съдържат. Това означава, че човек не получава същата реакция към захарите в плодовете, каквато би получил при консумация на същия грамаж сладкиши и десерти, съдържащи добавена захар.

Изследванията сочат, че средностатистическият модерен човек не консумира достатъчно плодове в ежедневието си, казва диетологът Ниджа Сафо в свое интервю, цитирано от realsimple.com.

И двамата диетолози са единодушни, че когато трябва да се внимава с консумацията на плодове, на фокус трябва да са сушените и консервираните плодове, защото в тях може да има добавена захар. Сушените плодове често се обработват с допълнителни захари, действащи като подобрители на вкуса и консерванти. Четенето на етикетите е от голямо значение. Ако в описанието на продукта присъстват съставки, като глюкоза, декстроза, малтодекстрин, глюкозо-фруктозен сироп, нектари, сиропи, захароза, захарни подсладители и алкохоли, избягвайте тези плодове.

Кои са плодовете с най-високо натурално съдържание на захари?

Грозде

В една чаша грозде се съдържат около 16 г захари, което е 10% от дневната нужда на организма. То е много богато на витамин К.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: диабетплодовезахар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: Тошо Технически си абсолютно прав! Затова на грозде, което не е добре узряло му слагат допълнително захар, иначе и хубаво вино да може да стане.
11
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 2 години
Няма "плодова захар" и "добавена захар", статията е неточна. Захарта която консумираме може основно да бъде три вида: Глюкоза, фруктоза и захароза, известна още като трапезна захар. Най-вредна е глюкозата. Тя е горивото на мускулните клетки. Фруктозата също не е безвредна, противно на очакванията. "Добавената захар" е дизахарид, и се разгражда по-бавно. Затова е по-малко вредна от глюкозата, която се блъска в много газирани напитки, и ако е в повече уврежда почти всички органи на тялото.
10
2
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Фурмите са най-висок гликемичен индекс сред плодовете.
9
0
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Тези от които свар РАКИЯ !
8
0
 
2
 
! Отговори
За сведение преди 2 години
Копривка-70-80℅
7
1
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Меда е най- високо захаридният плод!Ко не съм пpoст вееее хахахаха.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полезна статия за да знаем от какво става най добрата ракия. Защо свързват все захарта с яденето?
5
1
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Не забравяй че плодовете са сезонни и не са ги яли целогодишно, както е сега и там е проблема. Фруктозата е най-голямото зло в плодовете, защото се натрупва по черния дроб.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От всички плодове и зеленчуци най - много обичам пържолите !!
3
3
 
7
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Естествено че е мерила, още в Древният Египет има рецепти за всичко което се е произвеждало. Явно твоята баба е уникално проста. Какво да се прави - ген.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плодовете не, но фрешовете, направени от тях да. Представете си да изядете 4 големи портокала наведнъж - зор, нали. Ама, ако се изстискат на фреш ще ги изпиете. Така получавате захарта на 4 портокала. Иначе бихте изяли 1-2. И ако днес изпиете 2 фреша...
1
11
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Баба ти все захар е мерила у гроздето :)))