–екорд в »спани€ - 48 трансплантации за едно денонощие

—траната е световен лидер в присаждани€та
21 апр 2024 14:58, ѕетър Ѕойчев
15
–екорд в »спани€ - 48 трансплантации за едно денонощие
—нимка ѕиксабей

»спанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. —траната е световен лидер в тази сфера над три десетилети€, предава ЅЌ–.

¬ рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19 донори в 29 различни болници в единадесет автономни общности в »спани€, сочат данни на Ќационалната организаци€ по трансплантации (ONT). “рима от реципиентите са деца, а в два от случаите се касае за живи донори. ¬ съобщението се израз€ва благодарност към 17-те семейства, които са взели решението да дар€т органи в много тежък момент на смърт на любим човек.

ќт 48 извършени трансплантации 25 са бъбречни, единадесет - чернодробни, седем - белодробни, три сърдечни и две - на панкреас.

ѕочти пет години са били необходими за достигане на предишни€ исторически максимум - от 29 ноември 2019 г. “огава са извършени 38 трансплантации, с десет по-малко от рекордни€ ден тази седмица, също с 19 донори, като един е от друга държава.

¬ече 32 години 47-милионна »спани€ неотменно е световен лидер в трансплантациите - общо 5863, извършени благодарение на 2346 души, чиито органи са дарени след смъртта им и на 437 души, дарили орган приживе.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


15
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
10
0
 
0
 
! ќтговори
peter преди 1 месец
по една тв,в началото на войната дадоха че там пристигат Ћ≈ ј–» Ѕ≈« √–јЌ»÷»,,това са н€колко лекарки ,,които са пр€ко свьрзани с всички големи платени болници в европа и щатите..те б€ха и в сири€ но там са ги изгонили мюсулманите ,щото са резали живи хора ,,леко ранени,,деца и т.н,,не мога да си представ€ какво е в украйна..за това и руснаците искараха всички майки с децата им от района на военни действи€.,,спасиха много деца
9
0
 
1
 
! ќтговори
преди 1 месец
Doѕетър. ўе те оперират, ама после ще си платиш като поп.
8
1
 
1
 
! ќтговори
нови органи преди 1 месец
донори - от ”крайна нали?
7
1
 
0
 
! ќтговори
— сресни органи преди 1 месец
от източна ≈вропа от една зона на военни действи€ и беззаконие. Ѕогаташите на запад граб€т, на б€ло на черно, както дойде.
6
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ј в нашата копейколанди€ колко са?
5
3
 
5
 
! ќтговори
ѕетър преди 1 месец
»спанката здравна система е на светлинни годити от Ѕългарската *** ,в »спани€ дори да неси осигурен щети направ€т операци€ в *** те изхвърл€т кото прасе.“олкова е гол€ма разликата между Ѕългарската и »спанската здравна система.
4
2
 
7
 
! ќтговори
—лучаен минувач преди 1 месец
ѕритеснително висока смъртност за ден, 17 млади, в добро здравословно състо€ние (за да са подход€щи) донори.
3
2
 
4
 
! ќтговори
јбдокодир’оджибобоев преди 1 месец
Ќаближава 6-то технологично ниво. ўе си купувам нужните органи от супера.
2
4
 
8
 
! ќтговори
»нтересува преди 1 месец
ће, след отпуснатите нови млрд за ”крайна, колко часа по- късно «еленски ще реве за още и още? ѕрогнози?
1
6
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
» в това н€ма нищо чудно! »спани€ има много, ама много добра здравна система! «а да имаш индивиди, които мисл€т за другите... тр€бва да имаш общество. «а да имаш общество ти тр€бват само две неща: здравна система и образователна такава. “ам и двете функционират. ¬ Ѕългари€ и двете са разсипани! «а това н€маме нито общество и мижави трансплантации. ƒокато на държавата не ѝ пука за мен като индивид... и на менн не ми пука за дъжравата и всички останали.  ратуните дали н€кога ще уврат?