Как би изглеждало излизането на Гърция от еврозоната

Британският Guardian очертава пет тежки стъпки по пътя към драхмата
Обновена: 14 май 2012 14:55 | 14 май 2012 13:00, Бойчо Попов
137
Как би изглеждало излизането на Гърция от еврозоната
Снимка: Reuters

Едва допреди две години възможността някоя държава  да напусне еврозоната бе немислима. След като обаче гръцкият народ се обърна срещу мерките за икономии, става все по-лесно да си представим начина, по който разпадането на валутния съюз може да протече.

Масова безработица, инфлация от 50%, унищожителна рецесия и бягство на гърците към чужбина - мнозина анализатори вещаят подобна мрачна картина на фона на нарастващата вероятност Гърция да напусне зоната в следващите месеци, пише The Guardian.

От гледна точка на икономиката Гърция е малка - тя съставлява едва 2,2 на сто от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Излизането от валутния съюз обаче може да предизвика хаос в страната, а има и потенциала да нанесе остри последици и на останалите държави от съюза.

Според американската банка Citigroup към момента има 75% вероятност Гърция да напусне еврозоната през следващите 18 месеца. Това би поставило прецедент, а валутната зона би могла бързо след това да се разпадне, ако и други уязвими държави, каквито са Италия и Испания, последват подобен ход.

Отпадането на Гърция от еврозобата би могло да заличи 20% от БВП на страната мигновенно, а инфлацията би стигнала 40-50%. Съотношението дълг/БВП пък би могло да се изстреля до 200%, смятат анализатори на френската банка BNP Paribas.

Подобни предсказания са само догадки – реалните последствия ще зависят от това, колко голяма ще е девалвацията, ако Гърция се върне към драхмата. Очакванията на Доун Холанд от британския National Institute of Economic and Social Research е на мнение, че стойността на гръцката валута ще падне с 50%.

За сравнение аржентинското песо се обезцени със 70 на сто, след като страната обяви банкрут преди десетина години.

Последствията от разпадането на еврозоната са неясни. Главният икономист на Investec Филип Шоу изказва следното мнение: "Достатъчно лошо беше, когато създадоха еврозоната. Разпадането й или излизането на някоя държава би било доста сложно. Един от проблемите би бил какво ще остане деноминирано в евро и какво – например в драхми. Няма да е лесно”.

Възможно е обаче това да се окаже препятствие, пред което да трябва да се изправим. Сигналите  за тревога вече са ясни - не е трудно да си представим поредица от събития, които през следващите месеци да оставят Гърция без друг избор, освен да напусне еврозоната.

Петте стъпки, които страната ще трябва да извърви при задълбочаване на проблемите, вижте в Investor.bg


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
до 130 преди 8 години
1. Производството на нефт от Норвегия не покрива нейните нужди. 2. Нокия отдавна не е финландска а и заводите и са къде ли не. 3. Пирея пък е най-голямото пристанище на Средиземноморието. 4.Исландия има достатъчно висок стандарт сравнение с нас. 5. Естествено че една индустрия не прави силна икономика - коментара е написан за тези, които твърдят че гърците не произвеждат нищо. НО - погледи външните дългове на тези страни на глава население и % от ВБП и виж че не са по добре от Гърция..
114
0
 
0
 
! Отговори
до 130 преди 8 години
Не ставай смешен!!
Норвегия - нефт.
Финландия - Нокия.
Холандия - най-голямото пристанище в Европа, евреите на Европа.
Исландия - нещо си се объркал: след кредитния балон там не могат да се хвалят с некъв кой знае къв стандарт!
И това са ПРОСТО знакови отрасли!
Една индустрия или бизнес не правят сами по себе си висок стандарт и богати държави!
Това са дълги години на развитие!
113
2
 
6
 
! Отговори
до 124 преди 8 години
А ти като си толкова запознат я ми кажи какво произвежда Норвегия, Финландия, Исландия и Холандия за да имат този стандарт? Също така факта че работят българи в Гр не мисля че кара някои да ни мисли за слуги.. Мизерията ни тук накара хората да търсят по добър живот някъде. Не мисля че си прав..
112
1
 
5
 
! Отговори
до 124 преди 8 години
Естествено че Гърция има не малко производство. Като изключим земеделието (маслини зехтин и т.н.) Гърция е най-големия производител на цимент в Е.С., отделно един от най-големите производители на алуминии, и също произвеждат и изнасят цинк, петролни производни (на 4 място са в европа по преработка на петрола) и др. Средно гръцката продуктивност покрива 98% от тази на средната в Е.С. Разполага с най-голямата търговска флота. Отделно Гърция има голяма залежи на газ и петрол. Така че да чували сме!
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11 милиарда долара беше външният дълг при Виденов. Сега е вече 55-56 милиарда долара според курса на долара. Данните са на Дянков.
110
4
 
8
 
! Отговори
Българан преди 8 години
При Виденов България банкрутира с 17 милиарда дългове, Гърция натрупала 400 милиарда! Е бая време са ги хрантутили ама сега като им дадат сметката вият на умряло!
109
2
 
0
 
! Отговори
Изнесен преди 8 години
Хм, значи се започва, ако утре преговорите за съставяне на правителство се провалят пак може би паниката ще стане пълна!
108
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При 50 % безработица младите хора започват работа на 510 евро
като до няколко години ще отива до 300 Евро.
Което за стандарта на живот е мизерия.
Прогнозата ми беше че след 5 години Гъция ще се изравни с България, но като гледам ще стане по-скоро.
Гърция се срива и това е очевидно за трезвите хора.
Мечтателите и злобарите нека си вярват в светлото бъдеще.
107
11
 
11
 
! Отговори
Тъпи копелета преди 8 години
Да сте чули в Гърция да се произвежда нещо ? Това е един паразитиращ народ който по цял ден стои в таверните и троши чинии.Повечето Гръцки семейства имат Български слуги , подиграват ни се и ни правят на маймуни , да но от този момент нататък те не трябва да будят никакво съжаление.Те се имат за Византийци , а истината е че са понтийски ***.
106
1
 
12
 
! Отговори
Мисасука Намасура преди 8 години
Дийна Страйкър - Защо Исландия трябва да е в новините, но не е?

Италианска радиопрограма относно течащата в момента революция в Исландия е шокиращ пример за това колко малко нашите медии ни казват за останалия свят. Може би американците помнят, че в началото на финансовата криза от 2008 Исландия банкрутира. Причините бяха споменати бегло, но след това този малко познат член на ЕС остана на заден план.
Докато една след друга европейските страни се провалят или рискуват провал, заплашвайки еврото, с въздействие върху целия свят, последното нещо, което биха искали властите, е Исландия да стане пример за това. Ето няколко причини:
Пет години неолиберален режим направи Исландия (320 хиляди души население, без армия) една от най-богатите страни в света. През 2003 всички банки в страната бяха приватизирани, и в усилията си да привлекат чуждестранни инвеститори предложиха онлайн банкиране, чиято минимална цена им позволи да предложат относително висока възвръщаемост. Сметките, наречени АйсСейв, привлякоха много английски и холандски малки инвеститори. Но с увеличаването на инвестициите се увеличи и външният дълг на банките.
През 2003 дългът на Исландия беше равен на 200 пъти стойността на техния БВП, но през 2007 беше 900%. Световната финансова криза от 2008 нанесе финалния удар. Трите главни исландски банки – Ландбанки, Кауптинг и Глитнир, се срутиха и бяха национализирани, докато кроната изгуби 85% от стойността си спрямо еврото. В края на годината Исландия обяви банкрут.
Обратно на очакваното, кризата доведе до това исландците да възстановят суверенните си права чрез директна демокрация на участието, която в последствие доведе до нова конституция. Но това се случи след много усилия.
Геир Хаарде, министър-председателя на коалиционното правителство на социалдемократите, издейства заем от 2,1 милиона долара, към който скандинавските страни прибавиха още 2,5 милиона. Но Исландия беше принудена да приеме драстични мерки. МВФ и ЕС искаха да поемат дълга и, твърдейки, че това е единствения начин страната да се разплати с Холандия и Великобритания, които бяха обещали да обезщетят гражданите си.
Протестите и демонстрациите продължиха докато правителството не подаде оставка. Изборите се проведоха през април 2009, довеждайки до лява коалиция, която отрече неолибералната икономическа система, но веднага се съгласи с изискванията и Исландия да изплати 3,5 милиона евро. Това изисква всеки Исландски гражданин да плаща 100 евро на месец (или около 130 долара) за 15 години, с лихви 5,5%, за да изплати дълг на частни компании, причинен от други частни компании. Това беше камъчето, което преобърна колата.
Случилото се след това беше необикновено. Идеята гражданите да плащат за грешките на финансовите монополисти, цяла нация да бъде обременена да плаща частни дългове, беше разбита, променяйки връзката между гражданите и техните политически водачи и в последствие обръщайки водачите на Исландия на страната на избирателите им. Държавният глава Олафур Рагнар Гримсон отказа да ратифицира закона, който би направил гражданите на Исландия отговорни за дълговете на банкерите си, и прие призивите за референдум.
Разбира се, международното общество увеличи натиска върху Исландия. Великобритания и Холандия заплашиха с ужасни репресии, които биха изолирали страната. Когато исландците отидоха да гласуват, чуждестранните банки заплашиха да спрат всяка помощ от МВФ. Британското правителство заплаши да замрази исландските спестявания и банкови сметки. По думите на Гримсон „Казаха ни, че ако откажем условията на международното общество, ще се превърнем в Куба на Севера. Но ако бяхме приели, щяхме да се превърнем в Хаити на Севера.” (Писала съм много пъти, че когато кубинците виждат ужасното състояние на съседите си от Хаити, считат себе си за късметлии.)
На референдума от март 2010, 93% гласуваха срещу изплащане на дълга. МВФ веднага замрази заема си. Но революцията (макар и да не беше излъчена в Щатите) продължи своя ход. С подкрепата на едно гневно гражданско общество, правителството разследва отговорните за финансовата криза. Интерпол издаде интернационална заповед за арестуването на бившия президент на Кауптинг, Сигурдур Еинарсон, докато останалите виновни банкери избягаха от страната.
Но исландците не спряха там: те решиха да издадат нова конституция, която да освободи страната от пресилената власт на интернационалните финанси и виртуалните пари. (Тогавашната конституция е била написана през 1918, когато Исландия извоюва независимост от Дания, като единствената разлика с датската конституция бе в думата „президент” вместо „крал”.)
За да напишат новата конституция, исландците избраха 25 от 522 партийно независими, но препоръчани от поне 30 души граждани. Този документ не беше дело на шепа политици, а беше написан в интернет. Срещите на авторите бяха излъчени онлайн и гражданите можеха да изпращат предложения и коментари, ставайки свидетели на раждането на документа. Въпросната конституция ще бъде предложена за одобрение на следващите избори.
Някои читатели може би помнят, че земеделският колапс на Исландия от 9 век е описан в едноименната книга на Джаред Даймънд. Днес тази страна се възстановява от финансовата си криза по начин, точно обратен на смятаните за неизбежни мерки, както вчера новия глава на МВФ, Кристине Лагарде подвърди. На гръцкия народ беше казано, че приватизацията на обществения им сектор е единственото решение. Тези на Италия, Испания и Португалия са заплашени от същото нещо.
Те трябва да забележат Исландия. Отказвайки да се подчинява на чужди интерези, тази малка страна заяви силно и ясно, че хората са независими.
Затова Исландия вече не е в новините.Автор: Дийна Страйкър
Превод: Мая Лилова
105
2
 
14
 
! Отговори
Мисасука Намасура преди 8 години
Не обиждайте гърците, почти не познавам човек който да няма рода от смесен брак с хора в Гърция. Манталитета им е същия като нашия, ама нали сме си еднакви и все се мислим за по, по най от другия. Гърците не са виновни че им даваха големи заплати, я се замислете кой би отказал заплата от 1500 евра в БГ, имали такъв будала. В Гърция е същото давали са им взимали са. Лошото е че ги ползваха за да рекламират новия начин на живот и неоиберастията. Сега вече няма нужда от реклама, целта е изпълнена и им спряха кранчето. Но парите направиха гърците по смели и свободолюбиви и сега тия дето организираха тая шашма с кредитите, облигациите и прочие шашми са в паника. Страх ги е, че ако Гърция откаже да си плаща ще се повтори вариянта с Исландия и ще пият една студена вода, а това може скоро да стане традичия и ... Тогава и останалите народи заробени финансово с шашми и измами ще им ритнат канчето. За това сега ревът на умряло и плашат Гърция с 9 кръга на ада и с нас, дано се стреснат и да продължават да плащат лихви. Те ония международните лихвари не с еинтересуват от главницата, интересуват се от редовното плащане на лихвите, ако може да продължава вечно. За това са готови на всичко, опрощавания на част от дълга, нови заеми и т.н. само и само да се плаща. Нас нали така ни сринаха и като се усетиха, че се стабилизираме и не теглим кредити от МВФ и СБ и хоп ни натрсоха Дянков. За 3 г. тоя шушляк източи де що резерви имаше и сега е готов да тегли нови кредити. Та такива работи ...
104
2
 
2
 
! Отговори
134 преди 8 години
До изнесен
Същото правят и Гоце Делчев. Изрично питат дали банката е гръцка и си внасят парите само като се убедят, че не е гръцка.
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та като откриват влогове в банки, парите влизат в банките, а не в джоба на обикновените българи.
102
5
 
1
 
! Отговори
Изнесен преди 8 години
Може да има и положителен ефект за татковината. Гърците масово да отиват до Сандански и да отварят влогове в евро в неГръцки банки в България!
101
2
 
3
 
! Отговори
Българан преди 8 години
Ами като първа стъпка ще бъде масове теглене на евро влоговете от гръцките банки, тъй като държавата ще трябва да блокира влоговете на хората в евро и да ги обърне в драхми, какво би направил човек с влог във евро който всеки момент може да бъде блокиран и обърнат в драхми? Като следствие ще бъде масов фалит на гръцките банки. А между другото аз вече си изтеглих париците от Пощенска банка.. просто за всеки случай!
100
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма вариант в който в Гърция да стане по-зле от татковината ,та онзи ден излезе информация ,че само влоговете на гърци в швейцарски банки са повече от от БВП на цяла България! А и на Германия и Франция по никакъв начин не им е изгодно излизането на Гърция от евро зоната
99
3
 
12
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
Гърция ще излезе от ЕС, но жална й майка на България. Гръцки банки, гръцки бизнес, гръцки спестявания в БГ. кредити и депозити в гръцки банки. И всичко това при ниски заплати, ниски пенсии, затягане още на колана, неработеща индустрия, *** търговци, които ни тровят отвсякъде... Въобще - по-добре Гърция в ЕС, отколкото БГ в разруха.
98
15
 
7
 
! Отговори
до 111 от ЕС преди 8 години
Къде виждаш движение нагоре при България.
--
Може да го видиш и ти. БВП на БГ се увеличава непрекъснато, а на Гърция през последните 6 години намалява. Второ, Гърция има гигантски заеми, БГ - не, което позволява стабилен растеж. Ниските данъци, ако нашето правителство успее да ги устиска, също ще придадат допълнително динамика на икономиката ни. Има и други икономически показатели, по които се съди дали икономиката върши нагоре или надолу.
97
4
 
11
 
! Отговори
ЕС преди 8 години
Като чета ксоментарите ви, стигам до заключението, че не знаете какво се случва в Гърция. Гръцкият парламент прие закон съгласно който, от приходите на държавата първо се изплащат заемите, а за заплати, пенсии, социални помощи, държавни разходи каквото остане. Това означава рязък спад на гръцките доходи през следващите десетилетия. Другият вариант е преврат - това означава африкански доходи за десетилетия напред, а през това време изкупуване на Гърция. Във всеки случай - бедна Гърция.
96
4
 
9
 
! Отговори
До 106 преди 8 години
Гърция не е само остров Санторини! После в Гърция има много други професии освен сервитьор. И в България собствениците на заведения наемат персонал и гледат да плащат колкото се може по-ниска заплата. Примерът ти не е никак показателен. Гърция е в криза и от ден на ден става по непредвидимо. Мезду другото ''сиртаки'' е танц създаден специално за филма ''Зорба гъркът'' и не се счита за национален танц.