Хленчещ народ ли сме и защо караме лъскави коли?

Каква е България в очите на психотерапевта д-р Менис Юсри
Обновена: 4 мар 2013 10:04 | 3 мар 2013 09:00, Кристина Газиева
143
Хленчещ народ ли сме и защо караме лъскави коли?
Д-р Менис Юсри Снимка: Dnes.bg

Той има бакалавърска степен по приложни изкуства. Бил е художник, дизайнер и актьор. Работил е за телевизия BBC, както и за други известни медии. По-късно придобива бакалавърска, магистърска и докторска степен по системна психотерапия и фамилна терапия от Лондонския университет. И оттам животът му тръгва в съвсем различна насока. Но пък попада в „свои води“.

Вече 20 години д-р Менис Юсри създава и води семинари за личностно развитие в САЩ, Великобритания, Испания, Швеция, Унгария, Русия, работил е и като фамилен терапевт в Националната здравна служба в Обединеното кралство. Десетки хиляди хора от цял свят са посетили негови семинари.

По покана на негов колега преди години той посещава и България – във време, в което българите не са отворени към подобен тип знания и семинари. Въпреки това той намира привърженици в лицето на дузина млади хора. И така от 2002 година насам той успешно води семинари за личностно развитие и у нас. Основател е и на фондация „Същност“ във Великобритания, която в последните години набира все по-голяма популярност.

Той обича работата си, защото наблюдава как хората, с които се среща в семинарите, в един по-късен етап успяват да си помагат сами. А какво по-голямо удовлетворение от това за един специалист по психотерапия. Посещават го много българи – от всякакви професии и възрасти, със всякакви възгледи за живота. И с различни проблеми.

Той обича страната ни, защото някак си му напомня за собствената му родина – Египет.

Защо сме стресирани, защо българите карат лъскави коли и дали те наистина са най-недоволната и постоянно оплакваща се нация? Може ли всеки един от нас да стане милионер и кой е щастливият човек, разказва д-р Менис Юсри пред Dnes.bg.

България през погледа на психотерапевта

„Винаги съм казвал, че българите са една от най-невероятните нации в света. Те правят нещо уникално – бързо се променят. Отворени са да правят много нови неща. България има уникална позиция – това е една от държавите, при които Изтокът се среща със Запада и това дава едно невероятно качество.“, казва д-р Юсри.
Според него обаче бързото приспособяване на България или по-скоро „копиране“ на западните модели на поведение може да ни изиграе лоша шега.  Българите се стремят колко се може по-бързо да „настигнат“ Запада, а това крие своите опасности, тъй като само за полагането на основите на западния тип на поведение и мислене е нужен солиден период от време.

„Да вземем за пример психотерапията. Тя на Запад е вече изградена култура, докато тук в България не е – психотерапията навлиза много бързо, без да има поставените основи.“, смята психотерапевтът.

По негови думи България е запазила голяма част от източните традиции и ритуали, което позволява на българите да се събират по-лесно в групи. Това лесно се констатира на събирания – българите обожават да играят народни хора и да се забавляват заедно. „Надявам се това никога да не изчезне във вашата страна!“, казва д-р Юсри.

„Днешният свят поощрява индивидуализма и това всъщност създава проблеми в България между двете поколения – старото, израснало в комунистическия строй, и новото, което говори няколко езика без руски. Навремето едва ли хората са могли да пътуват толкова, колкото сега. Днес всеки може да отиде да работи в друга държава от Европейския съюз.“, смята той.

Какъв е днешният българин?

Днешното поколение е доста по-привилегировано, но отново се появява проблемът, че то се развива твърде бързо. „Децата имат купища неща - получават всичко, което поискат. Не знам какво ще се случи с тях, когато пораснат. Нищо няма да ги удовлетвори. Това е глобален проблем, но тук в България скоро ще бъде много актуален.“, категоричен е психотерапевтът, който е работил и със стотици деца във Великобритания.

„Стремежът към лъскав имидж коства същността на българина. Той се стреми да кара лъскави коли, а пък пътищата му са малки. Големите коли струват много разходи, а всъщност в София е много по-практично да имаш малка и икономична кола. Но тук по-важното е да покажем, че имаме тези коли. Това не е критика от моя страна. Това са нещата, които навлизат отвън. И именно тук е недоразумението – например най-богатите хората на Запад карат най-малките коли.“, казва д-р Юсри.  

Хленчещ народ ли сме и защо караме лъскави коли?
По време на семинар Снимка: Фондация "Същност"

Хленчещ народ ли сме?

По думите на психолога хленченето е характерна черта за повечето нации. Има една английска поговорка, която гласи, че „тревата в чуждия двор е винаги е по-зелена“. И всяка държава си го мисли. „Да вземем Унгария за пример – държавата е чиста, има много красиви сгради, а хората се оплакват през цялото време и си мислят, че те се намират в най-лошата страна в света. Дори в Англия се оплакват много. Те са недоволни от здравните служби, които всъщност са едни от най-добрите в целия свят.“, казва д-р Юсри.
Просто сме загубили чувството за благодарност, убеден е той. А след това добавя, че до една степен българите наистина имат правото да се оплакват, защото много неща в държавата не функционират така, както би трябвало.

За мъжете, жените и насилието

Попитахме д-р Юсри защо напоследък зачестяват случаите, в които член на дадено семейство погубва всички останали. През януари в столичния квартал „Гоце Делчев“ баща застреля цялото си семейство и след това се самоуби. А още по-пресен случай е този от Пловдив, където баща застреля съпругата си и двете си малки деца, след което също се самоуби.
„Не забелязвате ли – само мъже стоят зад такива криминални прояви. Мъжете в момента са много фрустрирани, ядосани, гневни, неразбрани, с объркана роля. Моментът е да се запитаме защо.“, коментира психотерапевтът.
По думите му слабият човек проявява насилие. Не съществува друг начин, за да защити себе си. Нужно е да погледнем какво се случва с мъжете в един глобален план – те стават все по-слаби и по-слаби. Мъжете растат с идеята, че трябва да бъдат силни и да се грижат за семействата си. И когато не успеят – това ги разгневява. А на фона и на икономическата криза и безработицата, мъжете, които губят работата си, губят достойнството и силата си.

„Какво се случва днес между мъжете и жените? Мъжете губят уважение. До ден днешен жените нямат много права и това ги прави много агресивни. Взаимоотношенията между мъжете и жените в момента са критични в целия свят. Жените заемат все повече роли, които изначално са назовани като мъжки. Дори в армиите броят на жените войници расте. В системата на мъжа е да защитава честта и когато жената им отнеме тази роля, той се разгневява. Така че в момента преминаваме през криза. Всъщност нито мъжете, нито жените се уважават взаимно.“, разказва психотерапевтът.

Всеки може да бъде милионер

Това апетитно твърдение изрече д-р Юсри преди известно време.
„Да, всеки може да стане милионер. Всъщност всеки вече е милионер. Но не в пари.“, казва психотерапевтът и с това изказване със сигурност убива надеждите на много хора.
„Знаете ли – темата с парите поражда най-много недоразумения. Защото не за всеки парите са ценност от първостепенно значение. Да, страхотно е да имаш пари – това предразполага към много удобства. Но не бива да бъде самоцел.“, смята д-р Менис Юсри.
Според него всеки има различно изградена ценностна система и докато за някои да похарчиш последните си пари за лъскава кола е приоритет номер едно в живота, други биха похарчили също толкова много пари за книги, ако не показността, а знанието е ценността, на която държат. А друг е въпросът, че показността дори не е ценност, тя е временно щастие – като дъвката със захар, която след известно време губи качествата си.
„Задайте си този въпрос – на коя област от моя живот отдавам най-много внимание? За кое говоря най-много, за какво харча най-много пари? Ако успете да направите правенето на пари в най-голяма ваша ценност, ще станете милионер.“, казва  психотерапевтът.

Щастливият човек е този, които не се стреми към щастие

„Щастливият човек е този, който може да се справя с тъгата. Да живее с нея. А това изисква работа със самия себе си.“, убеден е д-р Юсри.
Той отбелязва, че няма човек, който през цялото време да е щастлив. Хората сме пристрастени към искането да сме щастливи и това се връща като бумеранг под формата не неудовлетвореност и още повече тъга.
„Именно този начин на мислене се опитвам да променя у хората, които посещават индивидуалната и групова работа във фондация "Същност". Уча ги и на нещо друго, което звучи простичко, но крие в себе си цялата схема на щастлив живот - бъдете добри към себе си, един към друг и се уважавайте! Защото да унижиш едно човешко същество е най-страшното и тежко нещо, повече дори от убийството.“, споделя философията си д-р Менис Юсри.


143
Още по темата: психотерапия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
4
 
! Отговори
Ivo преди 6 години
Моля ви не давайте такива коментари че му било лесно да дава оценки, отидете на един такъв семинар после давайте мнения много е лесно така да упреквате човека но едно ще ви кажа невероятен психотерапефт страхотен човек и личност! Това му стига че е помогнал на стотици хиляди хора из цял свят а и също в България. Трябва да си променим в България начина на мислене.
123
6
 
4
 
! Отговори
тя преди 8 години
На тоя му е лесно да дава оценки, ама ако има моя живот ще го питам : кой хленчи?
122
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 8 години
В днешно време много хора"изперкаха"и това се дължи на живота им в България. Притиснати от безработица, ниски заплати и пенсии , високи данъци и сметки , лошо и скъпо здравеопазване ,корумпирани политици и чиновници , всичко това води до огромен стрес ,на който много хора не могат да издържат.и нервните и психични разтройства нарастват прогресивно.
121
0
 
3
 
! Отговори
?????? преди 8 години
До АнонименМного обичаме да отговаряме по този начин, вечно да се оплакваме, без да знаем или да помислим какво е преживял събеседникът. Все си мислим, че само ние сме прави, никога не приемаме чуждото мнение! А и защо ли трябва да правим някакви усилия да се променяме!? Можем да сме си същите мърморковци, 'що ли ни е да се потрудим за себе си?!
120
3
 
1
 
! Отговори
румен221 преди 8 години
Защо е скъп тока... И КОЙ ИЗКАПА МИНЬОРИТЕ НО УЛИЦАТА...- Традиционно България изнася ток, в момента ние внасяме ток - около 500 мегавата мощности от Сърбия, Македония и Румъния. ТЕЦ "Марица Изток" 2 и мините умишлено се водят към фалит. Очевидно целта е бърза приватизация на ниска цена... , така...,КАКТО 25% ОТ ЧЕЗ ВЕЧЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА НАЧАЛНИЦИТЕ НА БОКО ОТ ***...ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ...!!!
119
1
 
2
 
! Отговори
позитивирайте се, преди 8 години
ако можете при условие, че жиеете във врящ котел с катран вече 68 години ! Аз не мога, затова напускам тази *** !!!
118
3
 
6
 
! Отговори
ттт преди 8 години
До д-р. Юсри:Българите карат десет-годишни, че и повече коли. А са лъскави, защото си ги мием и пастираме редовно. И да добавя нещо към определението му за щастливи хора - гладен и измръзнал човек не може да е щастлив.
117
13
 
2
 
! Отговори
news radikal преди 8 години
На запад голяма част от хората живеят под наем . Голяма част от българите си имат собствен дом. Затова решиха с банкови кредити да им вземат имотите . Българина няма доверие на никого около себе си ,защото всички го лъжат и крадат , защото така им е наредено на безродниците на нашата земя до 2030 година да нема ни един българин ... Що да не се изфука човек с това ,което има , да му стане кеф , да му се вдигне самочуствието , да зарадва сърцето и душата си . Д-р *** май иска да сте нещастни..
116
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KOLI,JENI,PARI SHTASTIE,TAGA VSI4KO TOVA E MNOGO OTNOSITELNO ZAVISI OT KADE SHTE GO POGLEDNESH NO DOKATO IMA SVIAT V KOITO DA SE SRAVNIAVA VSI4KO TOVA E NEIZBEJNO GOSPODIN FILOSOF PSIXO-ANALITIK
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NIE BJAHME DOBRE IMAHME SI VSICHKO BEZPLATNO I EFTINO ZIVEEHME NORMALNO , A ZNAETE LI NA ZAPAD KOLKO STRUVA DA ZIVEESH NORMALNO...
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KOLKOTO POVECHE ISKAME TOLKOVA PO MALKO SHTE IMAME
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ISTINATA KAZVA 102.............. A V CHUZBINA BALGARITE SA ZALKI I SMEDHNI S TEHNITE PRETENZII
112
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Аз като малък, че и сега, въобще не съм получавал всичко, което съм поискал - на всички ни е ясно защо!
111
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ТОЗИ Е ПРАВ. АМА АКО СТАНЕ. ДА ДОЙДЕ ДА МУ ДАМ 200 ЕВРА ЗАПЛАТА ИЛИ НА НЯКОЙ ПЕНСИОНЕР 100 ЕВРА ПЕНСИЯ И ДА ГО ПИТАМ ТОГАВА КАК ЩЕ СИ ПЛАТИ 150 ЕВРА ТОК? КАКВА ЛИ ФИЛОСОФИЯ ЩЕ МУ ИЗТЕЧЕ ОТ УСТЕНЦАТА. МИСЛЯ ЧЕ ТОГАВА НЯМА ДА МУ Е ДО ФИЛОСОФИЯ И ДА БРЪЩОЛЕВИ ВРЕЛИ НЕ КИПЕЛИ А СЪЗНАНИЕТО МУ ЩЕ Е ПРИКОВАНО ДО ТОВА КАК ДА ОЦЕЛЕ Е ТОЙ И СЕМЕЙСТВОТО МУ. КАТО ВИДИ ДЕЦАТА СИ ГЛАДНИ И ПЛАЧЕЩИ ТОГАВА ЩЕ ГО ПОПИТАМ КЪДЕ МУ ОТИДОХА ФИЛОСОВСКИТЕ РАСЪЖДЕНИЯ? ЗАЩОТО МУ Е ШИРОКО ОКОЛО ВРАТА ЗАТОВ ФИЛОСОФСТВА.
110
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еЙ ЦИНГАНЬОР ГНУСЕН СЪЖАЛЯВАМ,ЧЕ НЕ СЪМ БИЛ ТАМ ДА ТИ ПОКАЖА РАЗЦИВРЕН ***,*** ТАКЪВ.
109
2
 
20
 
! Отговори
колибър преди 8 години
.....има много да учат: западните, източните и всички други цивилизации, що е това БЪЛГАРИН....
108
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Показността е черта на неуверения човек. А неувереният човек е човек с комплекси. Показността сме я взели от комунизма, но не е добра черта. Истински богатите не парадират с богатството, а истинските неща са неидими за очите. Така че - показността не е добродетел. Благодарността е добродетел. Когато се научим да не се кланяма на силния, апросто да сме добри един към друг- тогава ще сме силни.
107
27
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
ДРУГАРЮ ***, НЕ ЗНАЯ КОЛКО ХЛЕНЧАТ УНГАРЦИТЕ, АНГЛИЧАНИТЕ И НИЕ БЪЛГАРИТЕ , НО НАЙ РЕВЯЩИ И ИСКАЩИ БЕЗ ДА ДАВАТ СА ТВОИТЕ СЪНАРОДНИЦИ *** !!! АЙ СИКТИР ОТ БЪЛГАРИЯ МИРИЗЛИВ *** И БЕЗ ТОВА ГИ ИМАМЕ МНОГО !
106
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредният *** ми обяснява как да живея...
105
0
 
33
 
! Отговори
Десислава преди 8 години
Само ,както една запалена свещ може да запали друга свещ ,така и само този ,който е любов може да дарява любов ! За съжаление обаче повечето хора не знаят какво се случва вътре дълбоко в душата им през по-голямата част от живота им ,за което виновни са им все другите !