Путин изчерпва опциите си за Украйна

Кремъл е подценил нарастващата съпротива на Запада, пише WSJ
Обновена: 29 юли 2014 15:04 | 29 юли 2014 12:03, Екип на Investor.bg
303
Путин изчерпва опциите си за Украйна
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

В източната част на Украйна проруските сепаратисти претърпяха в понеделник един от най-тежките си неуспехи от седмици насам. В същото време Западът е напът да се споразумее за по-строги санкции срещу Русия, за да накара Москва да прекрати подкрепата си за бунтовниците. Така руският президент Владимир Путин попада под два фронта на натиск, пише Wall Street Journal.

В понеделник украинската армия напредна от север и юг към бунтовническата крепост в Донецк, за да откъсне града от втората основна сепаратистка база Луганск. Както споделят представители на двете враждуващи страни, украинските войници се опитват да прекъснат линията на доставки от руската граница към двата града.

САЩ и Европа пък планират още през тази седмица да наложат най-тежките досега икономически санкции срещу Русия.

Днес Европейският съюз - най-големият търговски партньор на Русия, би могъл да инициира първите стъпки и да ограничи сделките с руски държавни банки и важния износ на технологии за руската петролна и оръжейна индустрия. САЩ обявиха, че ще последват примера със свои собствени наказателни мерки.

През последните месеци Кремъл винаги успяваше да парира предстоящите насочени срещу цели индустрии санкции с привидно смекчаване на позициите спрямо Украйна. В интерес на истината обаче от самото начало Москва се опитваше да печели време, казва европейски дипломат, пожелал да остане анонимен.

Сега по-скоро изглежда, че Москва ще втвърди още повече курса си, въпреки че ситуацията за проруските бунтовници в Украйна се влошава.

На набързо свикана пресконференция Игор Гиркин - руснак, издигнал се до шеф на отбраната в провъзгласената от сепаратистите „Донецка народна република“, заяви, че неговите войски са евакуирали повече от 100 ранени бойци в Русия, тъй като „не мога да изключа тоталната обсада на Донецк от всички страни“. Най-висшият политически лидер на сепаратистката република Донецк Александър Бородай се е отправил по думите на неговия заместник на път за Москва за нови консултации.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама се е съгласил в понеделник в конферентен телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и италианския премиер Матео Ренци за налагане на значително по-строги санкции.

Държавните и правителствените ръководители са постигнали съгласие, че Москва не е направила достатъчно, за да разоръжи проруските сепаратисти в Украйна или за да накара сепаратистите да сключат примирие с украинското правителство. Но това не е всичко – по техни данни през последните дни дори се увеличава тяхното въоръжение.

„Ние очакваме, че Европейският съюз ще предприеме значителни допълнителни стъпки през тази седмица, включително и по отношение на ключови сектори на руската икономика", каза понеделник Тони Блинкен, заместник-съветник по националната сигурност на американския президент Барак Обама. „От друга страна и в пълно сътрудничество с Европа Съединените щати ще наложат допълнителни мерки".

Повече по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
15
 
12
 
! Отговори
лумпена преди 9 години
референдумът в Крим по нищо не отстъпва на референдума през 1938 проведен от Хитлер в Судетската Област,под дула на автомати не може да се прави референдум.
141
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
168 Не знам на колко годинки си и доколко познаваш демократичните механизми , но е смешно да твърдиш че това беше Референдум след като :Не е органиран съгласно действащо законодателство на СТРАНАТА Не са избрани рък органи съгласно това законодателство ЦИК , РИК СИК Не е осъществена абсолютно никаква разсянителна кампания .Списъците са компрометиранив деня на избор както и месец преди това Крим е в условията на окупация няма никакъв контрол а бе кво да ти обяснявам като няма как да вден
140
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СпонгиПич колко пъти си бил в РФ, че така добре си запознат с диктатурата там?
139
16
 
19
 
! Отговори
Kiks преди 9 години
До david За пари. Както винаги.1.Има хипотеза, че US-компания се точи да приватизира газопреносната мрежа на Украйна. Затова ни идваха гости от САЩ, затова US-лобисти в ЕС оспорват проекта (не казват нищо за Северен поток). Ако има Южен поток на US-стопаните ще останат тръбите празни.2.Украйна може да бъде европейския троянски кон за шистовия газ.3.Да се приватизира въгледобивната и металургична промишленост3.Да се отнеме на Русия излаза на Черно море и да се закрие ВМ й база-това не успя.
138
15
 
15
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Не е ли по лесно украинците сами да решат какво искат?Всъщност те избора го направиха ,само че на Путин не му хареса.
137
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак много такива задълбочени анализи на днес. бг Господи защо българите сме толкова уми и толкова бедни...
136
12
 
12
 
! Отговори
Леле, леле преди 9 години
що неграмотници са наели за тролчета от ОТРОВНО ОБЩЕСТВО и УСА амбасадата
135
13
 
20
 
! Отговори
ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА преди 9 години
се надупи пак на САЩ като за последно. Е може наистина да е за последно........
134
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
165 Защо какво не ти харесва , смяташ ли за нормално да се анексират територии на суверенни страни или пък да се свалят граждански самолети , или пък да се вкарват диверсанти на чужда територия с цел овладяване на местнната власт , кое е нормалното т всичко това за да пишеш че ти е писнало от западна пропаганда , това не са ли факти .
133
7
 
12
 
! Отговори
HA-HA преди 9 години
До Анонимен 131Феноменално *** си. Ще се развива, виж военния бюджет до 2020 и ми кажи как ще се развива, и как ще живеят нормалните хора в Русия. Алабала аналитици много. Червенотиквеничета.
132
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
163 па започна с точка ру пропагандата
131
12
 
26
 
! Отговори
о-не преди 9 години
САЩ = ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ. САЩ е огромен пренадут балон, след чието спукване, светът го очавка адска смрад и воня. Запасявайте се с кислородни маски и противогази, уважаеми съграждани, мирисът никак няма да е приятен.
130
8
 
8
 
! Отговори
Бивш фашист преди 9 години
е само мъртвия фашист.
129
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо ката ден ни занимавате с това кагебейско джудже Владимир Шаломов?!Той си прави локални конфликти със слаби и корумпирани държави за да крепи диктатурата си! Неговата цел е проста - да стои на власт до смъртта си! После мужиците ще го оплюят, ще кажат, че по-голям злодей от него не е имало и ще венцехвалят новия цар-батюшка!
128
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този човек от снимката е мъдрец.Истината е на негова страна.---------------------------------------------------------------------156 Този човек на снимката е мъртвец . Лъжата е на негова страна
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 155 забравих 000 но и така пропрцията е ясна
126
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този човек от снимката е мъдрец.Истината е на негова страна.
125
7
 
14
 
! Отговори
ХУНТАТА В КИЕВ преди 9 години
я чака съдбата на МУСОЛИНИ - на клона с южно изложениеОт благодарните украинци, не от ПУТИН
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
149 можеш ли да сравниш Грузия с Украйна Украйна 600 км2 - 45 млн население Грузия 70 км2 - 5 млн население а Чечня 16км2 - 1 млн население горе долу колкото са в момента ДНР и ЛНР
123
7
 
10
 
! Отговори
Настрадин Ходжа преди 9 години
Бивш полицай, бивш *** и бивш комунист няма.

Спонсорирани публикации