Говори Кристо: Как опаковах Райхстага

"Онези пет милиона души знаеха, че никога няма да видят нещо подобно"
13 юни 2019 18:33, Нели Христова
56
Говори Кристо: Как опаковах Райхстага
Снимка: Reuters

"Трудно е да се обясни, ако не си го видял. Нито рисунки, нито скици, нито модел могат да ти покажат сложността на такъв проект", казва Кристо в свое интервю за BBC. През 1995 година той и Жан Клод опаковат Райхстага, превръщайки го в символ на паднането на Берлинската стена и колапса на комунизма.

"Проектът ни започна през 1972 година. Студената война все още се водеше с пълна сила, Берлинската стена беше построена. Три пъти ни беше отказано да опаковаме Райхстага. Ако стената не беше паднала, може би никога нямаше да го видите", спомня си Кристо.

"Роден съм в България през 1935 година, доста съветска, комунистическа държава. Избягах към Запада сам, говорейки само руски и български. Идвайки от комунистическа държава, се опитах да направя нещо, което да е свързано с Изтока и Запада", разказва артистът.

"Струва ни 12 милиона долара през 1995 година. Днес цената му може и да е между 20 и 25 милиона долара. За него ни трябваше огромен екип от инженери, специалисти, адвокати - все едно строим магистрала, летище или мост. Беше опакован от хиляди алпинисти - слизайки, те разпъваха този плат, широк 100 хил. квадратни метра. Отне им една седмица", казва Кристо.

"Райхстагът е викторианска сграда, с много орнаменти. Изведнъж тя се превърна в скица, която показва само основното - височината, широчината, формата. И това е скрито от този крехък материал, който благодарение на вятъра е в постояннно движение. Всички 5 милиона души, които дойдоха да го видят за две седмици знаеха, че никога няма да станат свидетели на нещо подобно повече. След две седмици, плата беше изчезнал завиваги, а нещо специално бе останало в миналото", обясняма Кристо.

"И двамата с Жан Клод бяхме артисти. И затова тя ми липсва толкова много днес - ние бяхме партньори, живеехме заедно, борихме се заедно. Това е приключение, което не може да бъде повторено."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е като от някакъв комикс. Опаковал бил нещо си. Безсмъртният Алеко има един разказ - "Пази, Боже сляпо да прогледа". Не ви ли напомня на онова мърляво детенце "Ристу", което вече се нарича "КристО"....
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срамува се от това, че е българин, така че мнението ми за него по ниско не може да бъде. Да се срамуваш от държавата е нормално и очаквано, но от родината, рода и завета на предците си - това вече те прави ***.Плюс това е доста некомпетентен и постен като творец, неслучайно само пластмасовите западняци го харесват.
41
1
 
4
 
! Отговори
petarziz преди 4 години
за мене криско не е българин тои се срамува да говори на български ФАКТтака че моито голямо неуважение към тази персона
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП нямаше да ти дадат пари, но щяха да се радват да сложиш лика на Георги Димитров. В България един демикрат похарчи почти толкова пари, колкото теб, за да му взривят мавзолея. Голям напън беше. Затова сега всеки ученик псевдобомбаджия изглежда пълен със страшнен потенциал.Може да направиш копие на парламента ни, по подобие на глинените войници в Китай, но депутатите да бъдат от порцелан и кухи, за да звънтят като ги чукнеш по главата. Нещо като съвремената асамблея "Знаме на мира".
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40На мен. На мен ми дреме!
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Dreme mu na nqkoi !
37
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
За лечение в специално заведение е този.
36
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
Тоя пък що е излишен.
35
3
 
6
 
! Отговори
SMQH преди 4 години
Този е Човек на Изкуството колкото е Вежди Рашид .
34
2
 
12
 
! Отговори
Де факто преди 4 години
Когато Кристо се появи навремето в изданията за изкуство, от този момент приемам изкуство и онова мазно петно на ризата ми изпуснато от гларуса над мен!Някакъв *** плати преди време за една червена точка на бял фон цели 10 млн щатски долара...и това било изкуство!Когато бръмбарите се настанят трайно в главите на хората с пари то и такива автори като Кристо започват да трупат пари от нищо!
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смейте се на този бездарник Кристо ! Всеки може да опакова !
32
7
 
5
 
! Отговори
Вместната кочина преди 4 години
Гениите са тъпкани от Нто поколение потомци на крадци на кашкавалУсетил се е навреме да се махне
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълен *** ,той е известен покрай изкукуригалите западняци които се радват ако някой се изходи по голяма нужда ,а после му викат изкуство !
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крисковци, Кристовци...Има няква закономерност между простотията и подобни имена.
29
7
 
8
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
В България талантливите ги мачкат и не им дават да се развиват. Затова Стоичков, Бербатов, Казийски, Кристо, сестри Стоеви, и още доста имена от световна класа в своите сфери, напуснаха Бг. Щото тука е мизерия - не само от гледна точка на финанси, но и от гледна точка на манталитет.
28
6
 
8
 
! Отговори
дрън-дрън преди 4 години
Ох, неразумни ми коментатори, с шопска салата, ракия, чалга и некой друг шамар на жената да си знае кой ръководи парада, повече от очевидно е, че тази статия не е за вас. За вас изкуство е неква долнопробна телевизийка с платени женици кълчещи се на ориенталски ритми.Жалоко.Добре е направил тоя човек, че се е махнал. Световно признат артист, само у нас от умни, способни, вечно знаещи, а дори в съседния квартал, то кво квартал - блок не са ги чували...
27
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така става като неможеш за начертаеш една права линия, а мечтаеш да си творец. Срам и позор за съвременното изкуство и за България. Добре, че си мълчи от къде е, да не излага родината. Харесвам това в него.
26
8
 
7
 
! Отговори
Ганчовците да мълчат преди 4 години
Кристо е мултимилионер и просто си гледа кефа, шегува се със света по свой уникален начин като си реализира идеите в гигантски мащаби.
25
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предател на какво? На съветското управление в България?
24
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предател бил! А хората от които се е спасил какви са?

Спонсорирани публикации