"Без будилник": Прага – градът на подредените славяни

Чешката столица поема толкова туристи, колкото България за година
15 авг 2019 19:00, Павел Гълъбов
58

Златна Прага

Взаимодействието на германската със славянската цивилизации е родило чудния и прекрасен град Прага – столицата на Чешката република. В момента населението на града е съпоставимо с това на София, около 1 милион и 300 хиляди души. Любопитен факт за столицата със стотиците кули е, че приема над 8 милиона туристи ежегодно, което е почти толкова колкото поема цяла България за година - 9 милиона туристи.
Още по темата

"Без будилник": Настроение за романтика – Виена, Рим, Милано

На какво се дължи огромният туристически интерес към Прага – отговорът е един – неописуемата красота на града. Историческият център е вписан в списъка на ЮНЕСКО, малко градове могат да се похвалят с такова признание. Тук царува епохата на Средновековието и готиката. Стотиците кулообразни върхове на храмовете придават изключителен колорит на Праха (както самите чехи я наричат). За нас българите чешкият език звучи малко смешно с постоянните си умалителни и замяна на буквата Г с Х, като например – яхода, храд, Праха, водичку и т.н.  

Нека се върнем към забележителностите на града, те са изключително много на брой и разнообразни.

Прага е градът на подредените славяни – всичко тук се прави с онази тъй приятна германска точност и подреденост – загледайте се в краката си, малките тротоарни павенца са перфектно наредени, но навсякъде звучи славянската реч, което все пак дава да се разбере, че не си в германски град. Да, влиянието на германската култура е много силно, но славянството въобще не е загубило същността си тук.

На голяма почит са светите братя Кирил и Методий, които именно в чешките земи са провели научната си и просветителска дейност, бореща се с германизацията на местното славянско население от католическата църква. Макар и неуспешна, мисията на Кирил и Методий се помни – все пак благодарение на тях славяните получават правото да водят свещените си служения на собствен и разбираем език.

Станах свидетел на такава служба – тъй близка е тя поради сходството на езика, но и много отдалечена заради поетия път на чешката нация към католицизма. Честно да си кажа свиренето на орган винаги е будило някакви тъмни, страховити помисли в ума на свикналия с византийските и църковнославянски църковни служби, градящи се основно върху хоровото и гласово пеене, неизползващо помощта на музикални инструменти. Къде може да чуете католическа меса на славянски език? Препоръчвам манастира „Страхов“. Тук ще се насладите на запълваща очите и душата архитектура и различността на централноевропейската култура.

Какво е Чехия без знаменитите й замъци? Пражкият замък, постоянно растящ от IX век насам, е кулминацията за всеки турист в града. Тук задължително ще почакате на опашката за вход, билетите за всяка една от забележителностите са с различни цени, направени така, че да посетите само това, което наистина ви е интересно. Дворцовият комплекс притежава галерии, прекрасна градина и кралската катедрала „Свети Вит“ – пример за зашеметяващата красота на готическата архитектура. Освен всичко останало от Пражкия замък се открива и една от най-красивите панорамни гледки към града.

Спускайки се надолу, пригответе се - Прага е град на хълмове, ще минете през всякакви магазинчета за сувенири – всички ми казваха колко много българска реч ще чуя там, но определено испанската доминираше през моето посещение в града. Купуването на сувенири направих от азиатка, толкова много азиатци не бях виждал през живота си – Прага е любим град и на китайските туристи. Избрах да си взема малката къртицата Къртек, популярна благодарение на една чешка анимация, и магнити с Астрономическия часовник, за него ще говорим малко по-нататък. Та, спускайки се надолу по склона се стига до Карловия мост – определено не бях готов за борбата с хората на „моста на хилядите туристи“, но си заслужи цялото бутане и разминаване със снимащите китайци – мостът е превъзходен, построен е върху река Вълтава, а на всеки 5 метра има по една статуя от двете му страни, която показва различен светец, свързан с историята на града.

Гледката към Пражкия замък и другите мостове също не е за изпускане. Карловият мост завършва пред площад с две катедрали – на „Свети Франциск“ и „Свети Салвадор“, посетете ги и двете, едната е с много красив купол, който принципно не е характерен за готическия стил на града.

Малките и криви улички – това е запазена марка на Прага, след Карловия мост продължаваме към Астрономическия часовник, време е да се загубим точно из тези улички, добре, че роуминга падна, за да си използвам интернет съвсем свободно. За да стигнете до тази забележителност може просто да следвате туристическия поток, усещането е като да си сред река, всички се движат в „правилната посока“, макар че е хубаво и просто да се изгубите из тези криви улички, пълни с магазинчета. Време е да се подсилим с малко сладко, избираме Търделник – едно много вкусно чешко кулинарно изделие, фуния от козуначено тесто, която може да бъде напълнена със сладко по ваш избор – ябълки, ягоди, боровинки, шоколад, „затапено“ с колосално количество сметана – вкусотия е,  ако обичате да пиете бирата си със сладко като мен, то това е добра комбинация.

Астрономическият часовник – това е забележителност, която няма къде да видите другаде по света. Намира се на фасадата на кулата на кметството, част от централния площад на стария град. Часовникът е толкова красиво изработен, че остава без дъх всеки посетител. Мерилото за време не изпълнява само тази си функция, той отчита мястото на слънцето и луната, както и различни астрономически мерки. На всеки час един от 12-те християнски апостоли се показва пред публиката. Изненада за туристите е изкачането дори и на смъртта – нейната фигура е страховит скелет. Пражкият часовник е тук от 1410 година, не е много млад, нали, но точно онази чешка грижливост към детайла е успяла да опази шедьовъра.

След Астрономическият часовник е време да се полюбувате и на централния площад на Стария град. Тук се намира и емблематичната катедрала „Дева Мария пред Тин“. Тя е главната църква в района от XIV век насам. Кулите, заради които туристите обикват Прага, са отличителна черта и на тази катедрала. Прекрасно се вписва в целия облик на градския площад с красивите си цветни къщи с неподражаеми фасади.

Време за гулаш – пътят, които изминава всеки турист, не е малко, затова е нужно да се подкрепи с храна. Аз харесах чешката кухня – месоядните са в екстаз тук, всичко е добре гарнирано със сосове и разбира се бира, фаворит за мен бе „смесеното“ пиво – микс на тъмна със светла бира. Ресторантите са навсякъде, харесайте си някой и опитайте гулаша – късчета месо в приятен сос и кнедли (хлебчета с доста по-плътна консистенция), но пък изключително вкусни.

Река Вълтава е кръвоносната артерия на Прага, върху нея са построени много мостове, тя дели града на две и дава онзи неповторим чар на градовете с реки. Съветвам ви да се разходите по нея, има много зони за това, дори кораби ресторанти и хотели (Botel). Може също да се повозите на кораб или водно колело с най-различни форми – лебеди, ретро коли.

Прага е приказка, не случайно се нарича Златна Прага. Потопете се в града, открийте скритите му кътчета – градината с лабиринта, къщата, през която минава трамвая, масажите от тайландки (това хич не е скрито), магазините за марихуана, тук тя е легална до 1 грам, Вишехрад, скултурата с пингвините и бебетата, и много, много други. Прага е жив и космополитен град, дори най-смело бих казал един от най-красивите в Европа, споменът за него завинаги ще остане в сърцата и умовете на всеки посетител. 

Ако искате да осъществите мечтаната почивка и не може да чакате до заплата, вземи А1 Кредитна карта. Научи повече тук


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 9 месеца
Абе славяни, но европейски, а не като онези евроАзиатските, а и едва ли изповядат техните "Панславянски ценности" ... !!!
32
2
 
8
 
! Отговори
анон преди 9 месеца
Наистина страхотен град. Бях там наскоро. Красота, каквато тук никога не сме имали и няма да имаме.
И за китайските туристи е вярно, де, на някои места не можеш да се разминеш... но това са неприятните страни на туризма. :/ То ако не беше хубаво, никой нямаше да ходи.
31
1
 
15
 
! Отговори
Тео преди 9 месеца
Всичко е описано едно към едно. Освен всичко, на което е даден акцент, бих ви препоръчал Вишехрад! Качете се горе, посетете църквата св. Петър и Павел и разгледайте цяла Прага като на длан! Освен гулаж, ако имате възможност пробвайте и свинско коляно! А за бирите ... няма смисъл да коментирам!
30
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма такова племе- славяни!
Ушанките са го измислили и заставят покорените народи след ВСВ с помощта на лъжи в сътворената от тях “ история” да ги величаят и богославят!
В генетичният фонд на Европа НЯМА гени на такова животно-“славянин”
29
16
 
8
 
! Отговори
Греби сикаджио преди 10 месеца
Айде бе София колко си е по убава от Прага ,глупости говорят Прага е селски град . Я да погледнат новите булеварди на София , кво ми говорят за стари къщи на Прага и стари улици айй лека нощ ,всичко хубаво
аа и си нямат Банкя около Прага това им е ПРОБЛЕМАА
28
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако им пуснем Бойко и строителните му фирми в Прага,за две години така ще бутнат всичко старо и ще застроят,че ще заприлича на Младост
27
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така, така. А взаимодействието с османската и по-късно със съветската "цивилизации" ни завещават само беднотия, мързел, завист, злоба, ненавист, отмъстителност и все такива "добродетели".
26
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние пък сме славянските роми.
25
6
 
6
 
! Отговори
100% преди 10 месеца
Немците седят като втръбени! Ние-яко псувни в лицето, тия двамата седят и се опулили...не е истина.
Та...чехите са ......пълни мърльовци!
24
4
 
12
 
! Отговори
100% преди 10 месеца
Бях чувал разни негативни неща за чехите. Тази година ходих на ски в Капрун, който е много близо до Прага се оказа и беше пълно с чехи!!! ТОТАЛНО негативно си промених мнението за тях! Пияници и мърлячи! Един, докато стоях в колата на паркинга ме удари с неговата, излезнаха двама пияни дришняри. В кабината сутринта, няма да повярвате, качваме се-4 българи, 2 немци и 2 чехи. Тия яко миришат на бъчва. Единият превъзбуден, навежда се да си закопчае обувките и.....СЕ НАCPA! яко се размириса. Немците
23
6
 
12
 
! Отговори
Скрита реклама ?! преди 10 месеца
Явно Поръчкова статия ....
22
3
 
14
 
! Отговори
Швейк преди 10 месеца
Няма нищо чешко в този "Трделник" - измислен е за туристите и само те го ядат :)
21
8
 
34
 
! Отговори
току-що се връщам преди 10 месеца
Прага действително е фантастично красив град, но чехите не са много приятни. Режат главата от кръста в сметките, доста простовати са, а и май не са особени фенове на личната хигиена. Но пък очарованието на града е страхотно.
20
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе, генът на чехите е славянски, но манталитета им е австро-немски!
19
2
 
3
 
! Отговори
Небето на славяните преди 10 месеца
"АлисА Небо славян концерт" - с български субтитри.
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Капиталист

Бъркате шуробаджанащината и престъпността с капитализъм въпреки че няма ясни граници.
17
11
 
24
 
! Отговори
Капиталист преди 10 месеца
В бившите страни от източна европа изгониха комунистите и въведоха капиталистическия строй и демокрация и нещата при тях се случват, вече взимат 5-6 пъти по ниски заплати от на Запад, а нас още ни управляват комунисту и не сме въвели капиталистическия строй и демокрацията и затова нещата при нас не се случват и и изоставаме от тях взимаме още 7-8 пъти по ниски заплати от на Запад при капитализма.
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Петров

Да, немците са построили Прага за да се нанесат славяните там така ли ?
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Виждам че гроздето пак се е оказало кисело....
14
15
 
8
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
Разликата я има и статията е подвеждаща. Едно са славяни друго е немци. Дори судетските немци са различават от славяните. Българина е по културен и точен15229 от славяните.