Имотите през 2020 г.: Купувачите поемат властта!

Добри възможности за покупка ще има на морето и в планинските курорти
Обновена: 23 яну 2020 18:44 | 23 яну 2020 18:30, Бойчо Попов
52
Имотите през 2020 г.: Купувачите поемат властта!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Стабилни цени, увеличаване на предлагането и доминация на купувачите – това ще бъдат някои от определящите характеристики на жилищния пазар у нас през 2020 г. Същевременно заради нарасналото предлагане продавачите трябва да бъдат внимателни при определянето на цената на жилището си, ако не искат то да се задържи твърде дълго на пазара и така да изгуби от стойността си. 

Добрите макроикономически показатели - ръстът на доходите на гражданите, ниският процент на безработицата и високото равнище на заетостта, ще продължат да подкрепят пазара и през тази година, смята Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ). Другите фактори, които ще влияят на пазара, са ниското ниво на лихвите по ипотечните кредити и политическата стабилност, която също е предпоставка за добро развитие, отбелязва Ганев в интервю за Investor.bg. Активността на инвеститорите в жилищния сектор, която доведе до силен ръст както на издадените разрешения за строеж, така и на започнатото ново строителство, също е сред тенденциите през последните години, които ще се пренесат и в 2020 г., допълва той.

Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в момента има перфектното съчетание между ниски лихви по ипотечните кредити, ръст на доходите и спад на безработицата и то ще продължи да бъде основен двигател на жилищния пазар у нас. Същевременно на преден план все повече ще излизат фактори, свързани с доходите, заетостта и вътрешната миграция. „Лихвите са на рекордно ниски нива и очакванията са те да останат такива и през тази година. Затова водеща роля ще имат останалите фактори, които също се очаква да запазят своето положително въздействие“, смята Стойкова.

Ниските лихви по ипотечните кредити са катализатор най-вече за хората, които искат да придобият имот за собствени нужди, а не толкова с цел инвестиция или в търсене на доходност, защото тя вече е по-ниска, казва Добромир Ганев. „Цените скочиха, докато ръстът при наемите не беше толкова голям и това намалява привлекателността на имотите, но все пак има сериозна активност по отношение на малките жилища“, допълва той.

Силно начало

Началото на годината е било особено силно за жилищния пазар у нас, като не е регистриран почти никакъв спад на активността по време на празниците. „Още в първия работен ден купувачите се завърнаха на пазара и се заеха да осъществяват плановете си за покупка на имот. Прави впечатление, че тези, които са изчаквали, вече са готови да вземат решение. Активност има в цялата страна без изключения. Стартът на годината беше много силен и за имотите в морските курорти. Макар да е извън сезона, хората се подготвят да прекарат лято 2020 в собствен имот на морето и съвсем правилно се активизираха още сега“, коментира Полина Стойкова.

„През 2020 г. ще продължи да има голямо разнообразие и отлично предлагане на имоти на цени, които няма да са много по-различни от тези през 2019 г., когато видяхме, че нарастванията вече са минимални и по-скоро говорим за стабилен пазар. Тази година ще се появи по-голямо предлагане на имоти ново строителство на вторичен пазар във вече завършени сгради и едновременно с това ще има отличен избор от сгради в различен етап на изграждане“, допълва тя.

Целия материал четете в Investor.bg!

 


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
Maybe преди 2 месеца
Ако си успял и имаш финансов консултант ще разбереш какво и те съветват хората. Ще ти дам безплатен съвет даден ми от платен фин.консултант, а той е цените на имотите се балонизираха и имот вече не е добра инвестиция. От повече от 1 година ценовата графика на имотите е една права линия достигнала върховите си стойности. Предстой корекция надолу, никои незнае в какви размери. Ако искаш коректна оценка от пазара на имоти не чакай такава от пристрастен човек Д.Ганев.
47
2
 
2
 
! Отговори
истина преди 2 месеца
пазарът на имоти е пазар на успелите 10 -15 % от хората. Затова над 80 % от хората говорят за спад, балон, армагедон, криза, наводнение, земетресение - те не могат да се докоснат до пазара и ако наистина това се случи те психологически ще се почувстват по-добре, че и успелите ще страдат. Нали сме българи, за нас е важно и на другите да им е зле
46
2
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 2 месеца
в мoмeнтa рeaлнитe лихви пo дeпoзититe ca oтрицaтeлни. Хoрaтa нe cмятaт, чe губят пo oкoлo 3 % oт инфлaциятa, нo кoгaтo и нoминaлнитe лихви cтaнaт oтрицaтeлни вcички щe извaдят пaритe oт бaнкитe и бързo бързo щe ги влoжaт в имoти. A знaeм кaквo cтaвa c цeнитe тoгaвa. A инaчe дeмoгрaфиятa e яcнa, тoвa e мaлкa чacт oт фaктoритe oбaчe и тo в дългocрoчeн пeриoд
45
4
 
9
 
! Отговори
СССР2 преди 2 месеца
Българинът масово има една мечта. Да има апартаменти, за да ги дава под наем на други нещастни душици. Против е високите цени на жилищата, защото така по-трудно би бил близко до мечтата си, но пък желае да живее от наеми и затова те стават все по-високи. Съответно и цените на жилищата също раастат. Но това той не го разбира! Даже иска жилищен фонд на депутатски цени, мечае как ще хване някоя далавера, за да купи нещо набързо. Междувременно обаче масово става бачкатор тюлен с 20 год. ипотека.
44
3
 
6
 
! Отговори
до до 33 преди 2 месеца
До до 33
Именно затова искам редова къща от 100 квадрата, за какво са ми повече? 50 квадрата на първия етаж (хол и кухня) и 50 на втория (две спални и баня и тоалетна) ми стигат, а не искам отделна къща. Тези 100 квадрата не включват гаража и мазето.

Но да си има отделни етажи и стълбище, не искам апартамент, бил той и голям, че да имам тропащи съседи отгоре или аз да се съобразявам да не тропам на тези отдолу.
Но в БГ селянията надделява и дори редовите къщи са с огромни ненужни квадрати.
43
1
 
9
 
! Отговори
до 41 преди 2 месеца
В Полша една редова къща струва по-евтино от апартамент с по-малко квадрати в същия квартал. И не ги строят само в затворени и скъпо струващи комплекси като при нас. В блок е хубаво, ако си в мезонет например или първи, надпартерен етаж с по-големи тераси. Иначе е като тясна кутийка.
42
0
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 2 месеца
смени държавата като те е страх от земетресения!
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
важно е качествено да се строи противоземетръсно пък цената няма значение все ще се изплаща с десетилетия но България е силно земетръсна зона
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не толкова цена е проблем, а балона! Зад тази цена не стои нищо! По света 5% годишна печалба е добра, 10 е отлична за бизнеса. Нека нашите строители си сложат 20%, все пак са българи, и това да е цената. Ако наистина е вложил 1000Е за квадрат, ще платя 1200Е без да гъкна! Но печалба в пъти има само от наркотици, проституция, хазарт... Затова това не е инвестиция, а чиста спекула.
39
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Панелка в Дружба 1100 евро метъра.Балона е толкова голям, че най-вероятно ще срине икономиката като думне.
38
2
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 2 месеца
Предградията са си предградия - полусело/полуград.
В градските центрове не е така. При всяка възможност бутат де що може и строят съвременни многоетажни жилища.
А и там т.нар. къщи не са баш такива, а едновходни сгради на по няколко етажа с по-3-5 апартамента/етаж.
За "панелките" нищо не съм казал.
37
6
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 2 месеца
И в големите градове предградията са масово от редови къщи (terraced houses). Само най-изпадналите живеят в ЕПК блокове и тип панелки - това са жилища за социално слаби. То и у нас с времето стават на "гета в небето"
36
4
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 2 месеца
A как е в Холандия и по целия свят в големите градове, а?
Всичко сгъчкано, защото всеки се стреми там да се набута.
Къща на село - no problem.
35
2
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 2 месеца
панелките и старите блокчета като започнат да сдават багажа е редно да се заменят с по-човешки жилища - редови къщи. Цяла Холандия живее в такива, а ние имаме много повече земя. Къща си е по-добре за деца и домашни любимци.
34
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИМОТИТЕ СА НАДЦЕНЕНИ С 30-40 %. БАЛОНЪТ СКОРО ЩЕ СЕ СПУКА И ПАЗАРЪТ ЩЕ СЕ СРИНЕ !!! ТНА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ЧЕСТИТО ТЕЗИ КОИТО СА СЕ НАГЪРБИЛИ С 20-30 Г. КРЕДИТИ !!!!
33
1
 
19
 
! Отговори
ИДВА КРИЗА преди 2 месеца
ИДВА КРИЗА !!!! ИНФЛАЦИЯ, ПОКАЧВАНЕ НА ЛИХВИТЕ И БЕЗРАБОТИЦА !!! ПАЗАРЪТ ЩЕ СЕ СРИНЕ !!!!
32
2
 
18
 
! Отговори
БАЛОНЪТ ЩЕ СЕ СПУКА преди 2 месеца
БАЛОНЪТ СКОРО ЩЕ СЕ СПУКА !!! ПАЗАРЪТ ЩЕ СЕ СРИНЕ !!! ТЕЖКО НА КОЙТО СЕ Е ЗАРОБИЛ С КРЕДИТИ ЗА 30-40 Г. !!!!
31
1
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 2 месеца
На човек му трябва доста по-малко от това, което той си представя.
Но ако настояваш, ти предлагам парцел в село Горно Нанадолнище, за да си построиш палат.
Е, с/у Коня и НС в Сф няма как да бутнем застроеното, за да си вдигнеш къщата.
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, голям кеф да живееш в кутийки-апартаменти. Трябва да строят повече къщи, поне редови!
29
2
 
7
 
! Отговори
Веско преди 2 месеца
До бай Ставри

Глупчо! Нали това е целта. Цялата администрация в София, висшето образование, болниците, даже и остатъците от изкуство. Нормално цените да растат и едни хора правят пари.

Спонсорирани публикации