Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи

Според него пикът на COVID-19 ще е след 2-3 седмици
Обновена: 25 мар 2020 08:44 | 25 мар 2020 08:43, Нели Христова
243
Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи
Снимка: БГНЕС

Ефективни ли са бързите тестове? Разногласия по този въпрос се появиха между новосформирания Медицинския съвет и Националния оперативен щаб. Според доц. д-р Атанас Мангъров бързите тестове са нужни, тъй като с тях щяха да се установят много повече случаи.

"Задачата на медицинския съвет не е да дублира функция на щаба. Ограничителните мерки са много добри, но това, което не се прави както трябва, е епидемиологичен надзор. Тази борба трябва да се води от епидемиолози", заяви доц. д-р Атанас Мангъров пред БНТ.

"Ако бяхме въвели бързи тестове, щяха да се установят повече случаи. Тези тестове са с чувствителност около 90%, но ако не се правят, пропускането е 100%", каза д-р Мангъров по повод на масовото тестване.

"Маски могат да се слагат, ако това успокоява хората - маската показва ангажираност, друга тема е доколко помагат. Загражденията на парковете също водят до дискомфорт, но показва ангажираността на държавата. Въпросът е да не прави пропуски в области, които са съществени. Не можем обаче да пренебрегваме бързите тестове. Ако те се прилагат, общата картина ще бъде по-ясна", допълни той.

"Пикът на заболяването най-вероятно ще се случи след 2-3 седмици", каза д-р Мангъров.


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
2
 
3
 
! Отговори
nina преди 3 месеца
Че и ПАТОАНАТОМ има в новия щаб!
162
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако имахме бързи тестове, най-вероятно щяхме да установим, че голяма част от населението вече е преборил вируса и има антитела. Не ми се вярва вирусът да е чакал да си направим щаб, че чак тогава да тръгне из родината.
161
4
 
8
 
! Отговори
@к.124 преди 3 месеца
К.124, каква истинска картина ще видиш на базата на бързи тестове, при които достоверността е 40%, а грешката 60% - 1,5 пъти по-висока от достоверността? Все пак ти четеш ли и другите коментари? Т.е. , к.141 - правиш бърз тест на здрав човек, вкарваш го при заразените с коронавирус, при втория бърз тест го връщаш при здравите. При третия тест, който би следвало да бъде последен, къде ще ги изпратиш?
160
0
 
8
 
! Отговори
nina преди 3 месеца
... създаде още един щаб, та да намери място и на Костов. Лесно - нали не плаща от джоба си!
159
5
 
10
 
! Отговори
nina преди 3 месеца
България НЯМА пари за икономически стимули на бизнес и хора /да не говорим за пенсионери/, но ИМА пари да създаде ОЩЕ ЕДИН ЩАБ /от 16 - щестнадесет! -човека/, на който , естествено ще плащат от нашите пари. И, който ще се заяжда и ще "върви" напреки на щаба на ген. Мутафчийски. Помните ли думите на Бойко Борисов: те /Коста Костов и ген. Мутафчийси/ се мразят и са във войно, но ето, че АЗ ги събрах и те работят заедно в името и т.н, и т.н. Но явно не могат, та затова премиерът УСЛУЖЛИВО създаде о
158
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе ако Борисов иска да се отърве от Мутафчийски му стига само да го попита защо крие далаверите на Николайчо Петров. Всички сега трябва да преодолеем настоящото заедно. Ясно е че като паднат карантини и военни положения всички хора ще са толкова опиянени и превъзбудени,че ще излязат на улицата и животът на политиците и разни други сициопати ще се промени радикално завинаги. Бъдете здрави, пазете се!
157
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До мишо бирочето
с каква цел ще ги тестваме здравите? да видим че е обикновена настинка и че повечето хора са я изкарали вече

явно тежко ти се отразява карантината. Ако спреш да гледаш Каскет-ТВ на Нинова ще почувстваш голямо подобрение.
156
7
 
12
 
! Отговори
Мангъров и Радев преди 3 месеца
страдат от една и съща тежка форма на комплекс за малоценност.
155
5
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Тоя мисир се появява, всява паника и изчезва пак за няколко дена. Редовно излиза, за да повтаря , че реалните болни са много повече, че маските изобщо не помагат, даже носенето на ръкавици. Добре, чухме му мнението, не е нужно през два дена да му давате трибуна да го повтаря
154
5
 
9
 
! Отговори
до к.136 преди 3 месеца
До Ninja
Тези 15 човека не са ЩАБ, а МЕДИЦИНСКИ (научен) СЪВЕТ към ПРЕМИЕРА. Казано с други думи, те ще съветват Пожарникаря по всички медицински, включително дентистки, психиатрични, хирургични, пулмоложки; медийни, правни и т.н. проблеми. Аз смятам, че понеже проф,Мутафчийски изпревари с около 10% Падишаха, а той не търпи това, веднага му спретна един медицински алтернативен съвет да му смъкне рейтинга. Само че засега проф.Костов и най-вече доц.Мангъров прекалиха с изказванията си за теста.
153
2
 
6
 
! Отговори
до 137 преди 3 месеца
Ето ви един прост човек с капаци на очите, които най-вероятно работи на бензиностанция и си повтаря едно и също от репертоара му за конспирации. Нормално...също както навремето хората са вярвали, че мълниите са дело на Зевс. Прост народ вярва в чудеса
152
7
 
15
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 месеца
тоя човечец май страда от липса на признание, какво обикаля всички телевизии и мрънка недоволно.. та дори оборва носенето на маска! Във всички страни я използват- колко е полезено- не е ясно, но явно не е безмислено.

Другото- използването на бързи тестове.. добре- каква е ползата!?
тестът излиза положителен, примерно.. ако е лъжлив и нямаш симптоми?!
ако е отрицателен и имаш симптоми- какво!?

пълен ***..
151
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи

е и? Нямаше да са 200, а 500 да речем. И какво правим - пак карантина. Разлика никаква, но се правим на умни по телевизиите.
150
5
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 3 месеца
Кой е заритал да ви чипира бе цър вули??? Кой го интерисува жалкото ви съществуване. Не се вкарвайте във филми,че няма излизане. България не е център на Вселената,не живейте в заблуда. Много станаха предаванията по телевизиите за Великите българи и измислиците за най велика нация и история. Това не е повдигане на *** на българина,а пълна заблида кои сме,кои сме били и кои ще бъдем.
149
4
 
14
 
! Отговори
Jack преди 3 месеца
Този е енциклопедичен пример на израза "***, но упорит". Откъде знае че повечето установени случаи няма да са фалшива тревога. Или пък да са отрицателни, докато всъщност човека е заразен. Това не внася ли повече хаос и по-голяма опасност от разпространение
148
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя професор откъде се пръкна и той по цял ден да джафка. Каквото и да отворя навсякъде изкача той с неговите теории. Само като чух, че според него Китай са се оправили не заради драконовските мерки а защото "много хора са преболедували" и ми стана ясен. Много хора - 80 000 в 11 милионен град.
147
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Да, ама не !
Вождът и хунтата му разпродали държавния резерв и маски нямаше по аптеките.

това по Каскет-ТВ ли го чу?
146
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Мисирки?
Интересно кой пробутва тоя шарлатанин по медиите и с каква цел?

тия, дето клатят държавата с любезното съдействие на руското посолство. Целта е разпад на ЕС и НАТО.
145
6
 
20
 
! Отговори
Как помага в случая? преди 3 месеца
Едно си Мангъров знае, едно си бае ......
144
4
 
18
 
! Отговори
Д-р Менгеме преди 3 месеца
И като ги установиш какво правиш, освен че си дал един тон пари още? - Пак карантина! Аман от пропаднали докторчета, доценти и професори, дето пациент не са виждали сигурно от 89та година...

Спонсорирани публикации