Убийство за честта: Да обезглавиш 14-годишната си дъщеря

Историята на едно убийство, което шокира света
265
Убийство за честта: Да обезглавиш 14-годишната си дъщеря
Снимка: DW

В едно иранско село баща обезглавява 14-годишната си дъщеря, защото е избягала с по-възрастен мъж. След бруталното убийство роднините организират траурно тържество, на което почитат "достойното" поведение на бащата. За жестоката и странна история разказва DW.

В края на май едно особено жестоко престъпление разтърси Иран. Става дума за "убийство на честта" в едно северноиранско село: 37-годишният Реза Ашрафи обезглави собствената си дъщеря. И докато други подобни убийства обикновено остават скрити за обществеността, този случай прикова вниманието на традиционните медии и социалните мрежи.

Още по темата
Ромина, 14-годишната дъщеря на Реза Ашрафи, избягала от дома на родителите си с един 29-годишен мъж, който по-късно признал, че от 5 години бил влюбен в момичето. Родителите на Ромина отказали да дадат съгласието си за женитба. Ако обаче бащата беше дал одобрението си, от правна гледна точка бракът щеше да е възможен, въпреки че Ромина е била само на 14 години.

Пет дни след бягството полицията открила момичето и го върнала у дома. По информация на медиите, в къщата на Ромина се разиграла следната сцена: майката дочула как бащата на момичето настоявал тя да се самоубие, за да не се налага да я убива той. Майката не предприела нищо, за да спаси дъщеря си. След бруталното убийство роднините на Ромина организирали траурно тържество, на което било почетено "достойното" поведение на бащата.

"Горчивата истина е, че патриархалната култура е пуснала дълбоки корени в иранското общество", казва пред Дойче Веле Асиех Амини, авторка и защитничка на правата на жените. Тя допълва, че няма никакво значение колко образовани са жените и какво е  положението им в обществото. "В сегашната политическа система в страната не само традицията е на страната на мъжете, но и законите", посочва Амини, която през 2009 година е избягала от Иран и днес живее в Норвегия.

Погледнато отвън жените в Иран са постигнали немалко - особено в сравнение с други страни от Близкия Изток. В Саудитска Арабия, например, доскоро жените нямаха право да шофират, а с избирателни права се сдобиха едва през 2015 година. В Иран жените могат да карат автомобили още от 1940 година, а да гласуват на избори - от 1963. Половината висшисти в Иран са жени. Освен това все повече иранки подават молби за развод, опитвайки се да се освободят от несполучливи бракове.

Абсурдните закони на шариата

Общото между Иран и Саудитска Арабия е това, че и в двете страни жените са третирани като непълнолетни - заради законите на шариата. Всички важни решения биват вземани от бащите или съпрузите, дори и след смъртта. В ислямското право на Иран важи принципът на мъстта. Ще рече, че ако срещу жена бъде извършено престъпление, бащата решава дали да има наказание за извършителя и какво да е то. Обикновено бащите избират "смърт".

Системата е абсурдна и това ясно проличава и от убийството на Ромина: в случая извършителят е същевременно и човекът, който решава въпроса за наказанието или помилването. Споед иранските медии, преди да убие дъщеря си, Реза Ашрафи се е консултирал с адвокат за наказанието, което го очаква - между 3 и 10 години затвор.

Ашрафи обаче не е единственият баща, възползвал се от тази незрялост на иранското правосъдие. Според изследване на Иранската полицейска академия, в някои райони на страната с особено закостенели традиции - като западните и южните, т.нар. убийства на честта съставляват до 45% от всички извършени убийства.

Жестокият кодекс на "благоприличието"

"В едно традиционно общество благоприличието е основният капитал на жената", казва иранската журналистка Марок Голамхосейнпур. От много години тя се занимава с т.нар. убийства на честта. "Мъж, чиято съпруга или дъщеря е загубила благоприличето си, е отринат, пренебрегван и дори унижаван от обществото", посочва тя. Журналистката разказва за един случай на иранско момиче, което било с овцете на паша. То било изнасилено многократно от група мъже. Когато било открито полумъртво, мъжете в семейството бързо решили, че момичето трабва да бъде отстранено.

Обикновено бащите или дядовците възлагат на брат или братовчед на "опозореното" момиче да я убие, а след това поемат сами отговорността или помилват физическия извършител. Голамхосейнпур, която живее в САЩ, смята, че бягството на Ромина от вкъщи е можело да не завърши с нейното убийство, ако семейството ѝ живееше в някой по-голям град.

Съдбата на обезглавеното 14-годишно момиче разбуни иранското общество. Президентът Хасан Рохани възложи на правителството най-накрая да извърши необходимите реформи, за да може престъпленията в името на семейната чест да бъдат наказвани по-строго.

Президентът обаче знае и това, че консервативното правосъдие отхвърля законите, които трябва да защитават жените от насилие вътре в семейството. Такива закони подражават на Запада и противоречат на ислямските принципи, аргументират представителите на консервативните кръгове.

Кобра Касали, член на влиятелния в Иран Културен и социален съвет за жените и семействата твърди например, че големият виновник за подобни трагични случаи са привържениците на програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 година.

Една от нейните цели е равенството между половете. Културният и социален съвет за жените и семействата е подчинен на върховния духовен водач на Ислямската република. От 35 години този орган се опитва да наложи ислямските ценности и култура в иранското общество и се бори срещу целите за развитие на ООН, защото те насърчавали сексуалната просвета и равенството между момчетата и момичетата. Консервативните сили в Иран имат свое "решение" на проблема: момичетата да се омъжват колкото се може по-рано.


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Либерастите толерасти къде са да обяснят?
196
0
 
3
 
! Отговори
Теди преди 3 месеца
Този 29 год много добре е знаел какво ще се случи като опозори 14 дете , за което във всяка една държава биха го осъдили особено там при тях в Иран като си знаят обичаите
195
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До един
Че какво друго му остава на бедняка - само в леглото може да прави каквото си иска...а там няма мисъл - само инстинкти.
194
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Всички сме в кюпа!
Благодаря за единствения смислен коментар тук!
193
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Културни особености...крайностите на необразованите и ограничени интелектуално типове по целия свят са сходни - промитите и манипулирани мозъци навсякъде са жертва на политиката за оскотяването на хората и лесното им манипулиране. Джукестите и омазани и цицорестий ууурооди на запада и озверелите мъже на изтока са жертва на една и съща манипулация...Жалък свят с умираща човечност...
192
1
 
5
 
! Отговори
На 14 години преди 3 месеца
а той "от пет години бил влюбен в нея"?
Хмммм
191
1
 
10
 
! Отговори
Тюрк преди 3 месеца
Индия,Иран,Пакистан,Афганистан,Египет,Саудитска Арабия,Ирак,Сирия са още в 5-ти век!
190
4
 
4
 
! Отговори
Всички сме в кюпа! преди 3 месеца
Истината както винаги е по средата, затова се нарича златна среда. Първобитната диващина трябва да се изкоренява със същата безкомпромисност, с каквато и психеделичният неолиберализъм. Истината е в хармонията, в човешките закони, установени от най-добрите представители на човечеството, основани на природата на човека, които да възпират зверските му инстинкти и да формират условия да изграждане на Личността. Но човекът упорито не желае да живее с Истината и затова имаме това, което имаме.
189
0
 
13
 
! Отговори
стефчо преди 3 месеца
Мюслимите са на ниво развитие 3-ти век преди Христа...
188
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
21 век не навсякъде е дошъл. Такива хора са още в пещерното време, а Меркелката ги докара в Европа. Сега всички скачат и протестират за неравенството, няма как да си равен с един такъв индивид. Това е причината всеки да си седи в неговия гьол. Ограничените хора вгорчават живота на другите.
187
2
 
17
 
! Отговори
Jon преди 3 месеца
Такива статии пускат само за Иран, щото не са правилните демократи. Що не пишат за стожерите на демокрацията в саудитска арабия, дето положението на жените е в пъти по зле? Там такива случаи са ежедневие. В Индия и Пакистан също е много зле положението!
186
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И персите били диваци.
185
0
 
13
 
! Отговори
един преди 3 месеца
Раждане, но на само по едно - две. Виждаме какво става с много раждане - изсичане на гори, орди от озлобени и гладни хора, напр. четох, че в Египет спели нощем на смени, тъй като разполагали само с една стая. А в Африка по седем деца на жена, не могат да се отърват от техните олигарси и за тях нищо не остава, но се плодят. То човек и пари да има, как ще озапти седем деца, как ще ги възпита, как ще им набие в главите кое е правилно и пр.
184
2
 
6
 
! Отговори
лили преди 3 месеца
Крайният фанатизъм против жените е ясен от подобни извращения с момичето. А най са смешни тези, дето твърдят, че жените са само за еди-какво си и за раждане, защото нямало нобелисти напр., като че ли векове слугуване само до нобелисти ще доведе, и едва в последните години равностойното образование моментално ще доведе до това.
183
1
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 3 месеца
Вие нямате нищо против, но огромната част смятат, че жената трябва и да си стои в къщи зато затворник, но и по някакъв начин да се издържа. Самата идея за равни права на подобни е противна и абсолютно неприемлива, защото са себелюбци и тирани. Хабер нямат от прогрес и ново общество.
182
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Аз нямам нищо против и жена ми да носи пари, какво от това? Ще живеем по-добре. Ама виж ти, нямало да има винаги току - що приготвено ядене? Ама аз не съм бил пълновластен господар? Това за ужасни отживелици. На протестиращите мъже ще кажа, че и жени миньори е имало, и жени пилоти, и учени. Природата ги е изтласкала от разни области, но ние не живеем в каменната ера, нали? само съм против т.нар. войнствуващ феминизъм, като крайно явление.
181
0
 
17
 
! Отговори
СКОРПИОН ! преди 3 месеца
До Ханс -166 . Те отдавна са загинали . Простотията отдавна ги е погребала. Те отдавна са отхвърляни от цивилизования свят . Те просто са изметта на човечеството, дори животните не постъпват така със себеподобните си! Страни с такава " чест", са пълен провал, честта на една държава са нейните човешки закони! Твоята представа за чест е много ограничена. Без жените не може да има живот, както без мъжете, за това трябва да бъдем с равни права! Това човече е ЧЕСТ, нал и ти си роден от жена!
180
0
 
13
 
! Отговори
С две думи преди 3 месеца
Пълен из род !
179
1
 
9
 
! Отговори
панголина преди 3 месеца
Дяоли в човежко тяло,по делата им,ште ги познаите
178
0
 
2
 
! Отговори
гъбаря от баира преди 3 месеца
Те теа,нямат джиесем,интернет,закъсали яко.корка им изспил мозък ако изопщ. го имат