Черна седмица в Беларус: Държавата нападна и НПО-та

Властите атакуват и благотворителни организации
25 юли 2021 21:25, Нели Христова
207
Черна седмица в Беларус: Държавата нападна и НПО-та
Снимка: БГНЕС

Правителството на Беларус предприе широки репресии срещу гражданското общество, организирайки набези и арести срещу десетки организации в това, което беше описано като "черна седмица" за неправителствените организации в страната.

Набезите, започнали миналата седмица, засегнаха всички кътчета на гражданското общество - от групи, които водят кампания за правата на политическите затворници, до онези, които финансират медицински грижи и помогат на медиците в борбата срещу коронавируса.

Натискът идва след масовите арести на опозиционни политици и затварянето и тормозът над голяма част от независимите медии в страната, тъй като дългогодишният лидер Александър Лукашенко се опитва да ограничи дори аполитичните усилия на беларусите да се самоорганизират.

"Това е тотално прочистване на гражданското общество", казва Марина Воробей, основателят на Freeunion.online -  онлайн платформа за обществени съюзи и инициативи, която помага при самоорганизацията и предоставя инструменти за сигурна работа в мрежа и работа от разстояние. "НПО винаги са били под натиск в Беларус... но тези набези, тази вълна от арести и конфискации никога не са били виждани от сектора с нестопанска цел."

Мнозина очакваха репресиите. В интервю миналия месец Валентин Стефанович от правозащитния център "Вясна", който предоставя финансова и правна помощ на политически затворници, заяви, че са били ударени с набези и наказателни дела и очакват допълнителен натиск от страна на правителството.

"Всеки може да бъде арестуван в Беларус днес", отговаря Стефанович на въпрос дали се притеснява от задържането. "Част от хората, работещи за нашата организация, заминаха за чужбина. Така че те никога няма да могат напълно да прекратят нашата дейност. Но що се отнася до мен лично, това може да се случи всеки момент и може да не успея да се измъкна. Нещата стоят така."

Миналата сряда полицията нахлу в офисите и домовете на поне 14 правозащитни групи, медийни организации, неправителствени организации и благотворителни групи, включително 10 членове на "Вясна". Стефанович беше арестуван, заедно с председателя Алес Бяляцки, Владимир Лабкович и неговата партньорка Нина Лабкович. Набезите и арестите продължават, като през последните 10 дни са извършени над 60.

"Тези набези и произволни арести са само поредният случай на репресии срещу защитниците на правата на човека, организациите на гражданското общество и независимите медии, които продължават да работят след широко оспорваните президентски избори през август 2020 г., когато хиляди беларуси излязоха на улиците в предимно мирни протести", пише в изявление "Вясна".

Ударът срещу НПО се разпростира и върху групи, които се фокусират изключително върху благотворителната дейност, краудфъндинга и организирането на медицинска помощ за уязвими общности, които сега са изцяло прекъснати.

Миналата седмица полицията нахлу и в офиса и домовете на възрастни членове на неправителствената организация "Имена" - онлайн платформа, която предоставя средства за решаване на обществени проблеми в Беларус. Неговите проекти помагат за финансиране на домове за деца с рак и други неизлечимо болни деца, приюти за жени и деца, които са били жертви на домашно насилие, помощ за бездомни, търсещи групи и подкрепа за медици, борещи се с COVID-19.

Катерина Синюк, основателят на организацията, заяви, че не може да обсъжда разследването срещу групата, тъй като е била длъжна да подпише споразумение за неразкриване. Междувременно банковите сметки на организацията са замразени, което ефективно парализира техните операции.

"Ние помагаме на хората в трудни ситуации, независимо от техните политически убеждения. Не питаме какви са техните възгледи или насоки. Това е смисълът на благотворителната дейност", заяви Синюк в интервю, добавяйки, че техните проекти са помогнали на повече от 50 000 души.

"Защо сме изпаднали в тази ситуация и какво трябва да кажем на хората, че не помагаме сега?“ продължи тя."„Не знаем. Не искаме да ги изоставяме, защото това са много уязвими хора."

"За мнозина ние сме единственият източник на финансиране", допълва тя. "И разбира се, всички тези проекти са просто в шок."

Един пример е мобилен детски хоспис, който осигурява грижи и лекарства за десетки деца в цялата страна.

"Трябва да помогнем, да се грижим за тези деца, защото освен нас наистина няма никой, който постоянно да събира средства за подобни проекти", казва тя. "Тази ситуация може да доведе до това хиляди хора да останат без грижи."


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евросъюзът е разположен благоприятно към всеки който краде жалките европари и в замяна изпълнява нарежданията на Брюксел, без значение дали е ГЕРБ или който и да е.
102
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Беларус е бедна като руска провинция - ако се наядеш днес доволно, трябва да си щастлив.
101
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евросъюз - потъващ кораб.
100
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
106 Хмм, не мисля, ме ЕС е настроен срещу ГЕРБ, точно обратното, Вьорнен и Лопес реагираха, на агресивното поведение на Рашков и му казаха, че комунизмът вече го няма, и че ГЕРБ трябва, да защити демокрацията.
99
7
 
4
 
! Отговори
до 105 от славянин преди 2 месеца
И като днес Полша, Чехия и Унгария живеят ''по-зле отколкото когато бяха в източния блок'' защо се хващат за кобура, когато чуят за СССР, тиквичке!? Хубаво е когато се пробваш да лъжеш да се пробваш да го правиш по-интелигентно, за да минава!
98
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Рашков вилнее в България, като същи Лукашенко в Беларус. Нахлува по къщите на хората, без правно основание, арестува, сплашване, гази съдби и цели семейства, само и само, да сплаши избирателите на ГЕРБ. Но така, те само се увеличават. ГЕРБ ще внесе доклад в ЕП, за безчинствата на Радев и неговите марионетки, които прилагат комунистически, репресивни методи срещу опозицията.
97
12
 
3
 
! Отговори
славянин преди 2 месеца
Големият проблем на бацьката е, че народът му иска да е част от Европа, нe от Русия, даже и той иска същото, ама с т.панарския си диктаторски манталитет настрои цяла Европа срещу себе си, повече не може да си върти г.за в две посоки и сега ще не ще ще трябва да си разтвори задните бузи само към путин! И точно заради това беларуският народ ще го овеси на бесилото! Беларусите мразят руснаците както украинците ги мразят!
96
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до 72 от славянин - Полша, Чехия и Унгария днес в ЕС живеят много по зле отколкото преди когато бяха в източния блок, в сравнение със западните членки на ЕС са бедни, а България и Прибалтийските са много бедни.
95
3
 
17
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
За 30 години западно партньорство, ЕС и НАТО 2 милиона българи - 1/4 от населението измряха, други два милиона мият улиците и пpocтитуират на запад, България е първа по-смъртност в света, демографска криза, страна от Третия свят където 80% от работещите живеят в бедност.
94
9
 
1
 
! Отговори
хохо преди 2 месеца
До М.ДАааа - Когато някой вожд иска да направи някоя мизерия за сметка на народа за почва да вика " Coрос е виновен!" и хората които не виждат по-напред от носа си започват да му пригласят :D
93
3
 
13
 
! Отговори
М.ДАааа преди 2 месеца
ЧЕРНАТА СЕДМИЦА Е ЗА МАДЖАРСКИЯ РррОМ ШОРОШ
92
2
 
17
 
! Отговори
. преди 2 месеца
Черна седмица? Изгонили са си НПО -тата? Това е прекрасно! Да имахме и ние такива управници!
91
15
 
4
 
! Отговори
... преди 2 месеца
Имат голямото предимство, че не се подлъгаха от ЕС и останаха с Русия - народа им е все още беден, необразован, и т...п. Подобно на нашите Русофили. И се кефи когато властите го мачкат и изчегърква наченките на демокрация, опозиция и свободно общество. Е има и някой който е успял да се образова, и може да мисли, но вожда им ще се погрижи да го смажат. Сигурен съм, че нашите форумци лесно ще могат да се впишат там.
90
2
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
По Римското право Държавата има хората от народа за своя собственост, за стадо или дори за вещи - кашони някакви с номера (ЕГН)...
89
9
 
3
 
! Отговори
до 72 от славянин преди 2 месеца
Я върви в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и им кажи, че днес в ЕС живеят много по-бедно отколкото когато бяха в СИВ да видиш какво ще ти се случи! Че не знаеш на кой свят се намираш е едно, ама защо мислиш, че и другите не знаят на кой свят се намират!?
88
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много са закъснели, отдавна трябваше да ги изхвърлят!
87
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС комисарите получават пари от шорош.Конкретно, Тимерманс получава пари, за да вкара режима на Украйна в ЕС.
86
3
 
8
 
! Отговори
Луйкашенко преди 2 месеца
Шъ ми оспорвате президентските избори...вашта
85
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Западни инвестиции, съвместни проекти и западни технологии (разрушете си икономиките а после си развийте сами технологии, до тогава купувайте наши стоки) за 30 години така и не видяхме, но за това пък имаме американски военни бази а Черно море гъмжи от натовски военни кораби, вече е опасно да отидеш на море.
84
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Беларус беднотията е като у нас преди 15 години.