Адвокат: Ако Семерджиев беше задържан, тези момичета щяха да са живи

Шофьорът убиец е с 49 нарушения на пътя
6 юли 2022 22:50, Петя Славова
166

Георги Семерджиев - шофьор с 49 нарушения на пътя убива две млади момичета в София. Органите на реда часове по-късно го прибират и все още не е ясно дали за това време са му взети проба за употреба на алкохол и наркотици.

Какво следва за поредния убиец на пътя, коментира специалист.

"Един от вариантите е прокуратурата отново да се опита да повдигне обвинения за умишлено причинена смърт при управление на моторно превозно средство. С оглед на скорошния опит на прокуратурата с Милен Цветков, където в крайна сметка съдът не прие да има евентуален умисъл за това деяние, може би ще се ориентира към друга възможност, която също предвижда много сериозни наказания" заяви адвокатът Людмил Рангелов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата

Той допълни, че при осъждане на 20 години затвор от гледна точка на интересите на подсъдимия и обвиняемия в крайна сметка може да се получи доста неприемливо за обществеността наказание, но допустимо от закона.

Адвокат Рангелов коментира пред Bulgaria ON AIR какво трябва да се промени в закона за да не ставаме свидетели на подобни престъпни деяния.

"Специално за тези случаи е възможно още една промяна да бъде направена в правилата на съкратеното съдебно следствие, където сравнително скоро беше изключена възможността за такова процедура при умишленото убийство. Приемаме, че е непредпазливо, обаче в резултат на алкохол, наркотици и липса на свидетелство, когато е причинена смърт, може да не е допустимо прилагането на съкратеното съдебно следствие. Тогава би се получило по-добър ефект и по-голяма справедливост", казва той.

От думите на адвоката става ясно, че ако книжката не е истинска и е фалшива, то всъщност човек управлява без книжка и това също е престъпление. Той смята, че откритите полицейски артикули в автомобила на Семерджиев говорят за човек, който има някакви комплекси и само по себе си това е някакво нарушение освен, ако не е удостоверено че ги е ползвал.

"Вижте аз самият много пъти съм се замислял върху обстоятелството, че например постоянно се уреждат различни дрифтове, гонки и така нататък. Кога с предварителен сговор за повече участие на повече лица, кога с двустранни с такива, и полицията никога не е там, никога не вижда какво се случва", отбелязва Рангелов.

"Не мога да приема например когато светофарът на Орлов мост даде зелена светлина и потегли един мотоциклет със скорост, с която до Ропотамо е вече на 160km, да не следват никакви санкции. Има възможност информацията да се предава от полицаи на полицаи, които са на различни места, които наблюдават за обществения ред и така нататък.", допълва той.

Според него управляването на МПС без правоспособност е формално престъпление и лесно доказуемо. Доколкото е известно от брифинги и пресконференцията, която дадоха органите на МВР, следствието и прокуратурата, Семерджиев е залавян и то съвсем скоро да управлява МПС след употреба на наркотици на 11 юни.

На въпроса дали трябва да бъде отнемано МПС-то ори подобни случаи, Рангелов заяви, че такава санкция не може да бъде направена според конституционния съд. Сега има корекция в позицията на главния прокурор и тя се свежда до това само в случаите, когато моторното превозно средство, с което е извършено съответното престъпление и е собственост на този, който го управлява, може да бъде отнето.

"Там обаче възниква друг проблем и той изхожда от разпоредбите на наказателния кодекс, според който подобно отнемане на вещта се предвижда само когато престъплението е умишлено. Ако се тръгне в посока да може да бъде конфискувано или отнемано, трябва да се направи много важна промяна в общата част на наказателния кодекс. Не е толкова лесно да се вземе такова решение, защото променя принципно философията на
наказателния кодекс", твърди адвокатът.

Според него отнемането на моторното превозно средство би спряло един такъв човек.

"Както разбирам, обвиняемият днес е трябвало да се яви по друго дело, но не се е явил. Това означава, че има и друго дело. Ако той беше задържан на 11 юни, сега тези 2 млади момичета щяха да бъдат живи, при положение, че вече има констатации за безброй нарушения на правилата за движение, липса на свидетелство", отбелязва Рангелов


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
17
 
! Отговори
Тотална чистка в кат преди 2 месеца
Защо говорите все едно е само този? Полицията ни не само не всява респект, а е респектирана от такива. Та те стават свидетели на агресивни шофьори и НЕ реагират. Могат само да тормозят обикновени хорица за забравени светлини и пр. Кат и полицията трябва да се изринат до дъно. Там престъпниците са пуснали корени и чадъри. Никакви закони няма да променят нещата. Ставински, Милен Цветков, момичетата, това ще е ежедневие. Обществото е нодорасло. Парите са над всичко. Този е докладван десетки пъти.
117
0
 
18
 
! Отговори
Даам... преди 2 месеца
Толкова е просто - има ли алкохол или наркотици, да се счита за предумишлено. Точка. Какво ми увъртат че не можело, нямало как, мн.трудно било и не знам си кво си. То е ясно, държат отворена вратичка за неслучайни хора... Смешници!!!
116
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Друсалката-шофьор се казва Георги Семерджиев, внук на Семерджиев.
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Тва сериозно ли?? Унака на другаря генерал, Семерджиев? Ми той същински бащичко!
114
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами унука на генррал Семерджиев. Кво друго да очаквате от мамина лепиларка. Пускайте го на народния, пардон уличен съд и ще си получи точно по мярка истинското правосъдие, а не онова корумпирано от клатибюрници.
113
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е ли редно законодателя да въвъде затвор месец два за неплатени 10 глоби за сериозни нарушения. И такива самозбравили се "наркоманчета" със скъпи коли поне ще се стреснат
112
0
 
10
 
! Отговори
Erik USB преди 2 месеца
До няколко дена ще е на свобода!!! Той с толкова провинения не зад решетките ....и сега няма да влезе
111
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
До Анонимен Колеги на Жорката тия дни протестират в Скопие - против ЕС и България...Та сещайте се на КОЙ е човек тоя пrимат!!! И КОЙ му стои зад гърба...
110
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно е човек на някой, щом след 49 нарушения е на свобода, може да е син на некоя важна клечка, знам ли :)
109
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"МУТРИ ВЪН!" Помните ли? Уж щяхме да освобождаваме България от мутрите...пък то какво стана?
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Тоя е ясен Вероятно е някоя луксозна ***** и някак си, не е политкоректно да и се споменава името! Все пак, Мата Хари и Мутрите все още са на власт!
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората говорят, че случайно минаващите били излетели от колата. Някой вижда ли на камерите тези момичета наистина ли вървят по тротоара преди катастрофата? Две жени са викали давай да бягаме, така, че има подозрения да са две жените в колата на Георги.
106
0
 
12
 
! Отговори
Тоя е ясен преди 2 месеца
Нямате ли информация коя е жената ,която е била с него??? Имало жена,ама коя е не се знае,или не трябва да се знае,залагам на второто :)))))) мамина златна и тя до живот ще ги сънува тия момичета,ако има съвест де,но сигурно е *** Като него! Животни!
105
1
 
13
 
! Отговори
Мм преди 2 месеца
Жалко за момичетата. Пълно е с дебели със скъпи коли и т. Н. Болно общество което само иска още и още. Не е проблем да караш джип, а как и кой ти позволява да мочкаш хората.
104
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Той е имал защита лично от рашков!!!
103
6
 
8
 
! Отговори
Красива манекенка преди 2 месеца
Оставете човека плюс това го намирам за доста секси и пари си има вии само завиждати и секи маж тряя има татос със паек иначи ней мъж
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много медии гледаш братле, и малко си се смахнал май! Айде лека и успех!
101
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Умопомрачения дрогиран рецидивист мутро-милиционер има адвокат в коментарите. Спори настървено, опитва се да обори всяко обвинение хвърлено по адрес на неговия клиент.
100
1
 
3
 
! Отговори
пак до 115,116,95итн преди 2 месеца
Не споря , че е карал с такива обозначения, което впрочем се вижда на доста клипове дори в този сайт. Да проблем е! Други въпроси?
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Адвоката на наркомана сега ще ми отговори пак, но няма кой да му обръща внимание вече.

Спонсорирани публикации