Най-многобройната в света – китайската армия в числа

Китай отпуска все повече средства за усъвършенстване на армията си
8 мар 2023 20:01, Елка Василева
131
Най-многобройната в света – китайската армия в числа
Снимка: архив, БГНЕС

Китайската армия е най-голяма в света по брой на личния състав и втора по бюджет, а през 2023 г. предстои и увеличение със 7,2 на сто, съобщи в неделя правителството - така страната ще получи възможност да продължи модернизацията на своите въоръжени сили.

Народоосвободителната армия (НОАК) уверява, че има изцяло "отбранителен характер", но друга нейна задача е да утвърждава претенциите на Китай за суверенитет пред съседните страни и да се тренира за евентуално нахлуване в Тайван.

Още по темата
АФП за основните неща, които трябва да се знаят за нея:

Личен състав

През последното десетилетие той бе силно съкратен в рамките на кампания за модернизация, професионализация и оптимизация на разходите.

Днес НОАК наброява 2 035 000 военни, сочат данни на британския аналитичен Институт за стратегически изследвания (IISS – Institute for Strategic Studies).

В сухопътните сили служат 965 000 от тях, във военновъздушните – 395 000, във военноморските – 260 000, а още 120 000 – в ракетните войски със стратегическо предназначение.

Президентът Си Цзинпин призова армията да завърши модернизацията си до 2035 г. и към 2050 г. да стигне "световна класа".

Ядрени бойни глави

Китай разполага с около 350 ядрени бойни глави по сведения на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) от 2022 г.

Запаси, далеч по-малки от тези на САЩ (5428) и на Русия (5977), но по-големи, отколкото има Обединеното кралство (225) или Франция (290) според същия източник.

Американското министерство на отбраната впрочем обвини през ноември Пекин, че смята до 2035 г. да увеличи ядрения си арсенал до 1500 бойни глави.

Противно на САЩ Китай се ангажира никога да не използва пръв ядрени оръжия – освен ако сам не бъде нападнат с такива.

Самолетоносачи

Китай притежава три самолетоносача, от които само два са годни за експлоатация в момента. Третият преминава морски изпитания.

Излитането и кацането на самолети върху палубите им обаче са сложни операции, изискващи да бъдат обучени много пилоти – твърде продължителен процес.

Докато САЩ разполагат по данни на Института за стратегически изследвания с 11 самолетоносача – кораби, възможно най-подходящи за демонстрация на сила.

Бази в чужбина

Китай има една-единствена военна база в чужда страна (Джибути), предназначена според него главно за антипиратски операции в региона. Съединените щати пък държат стотици по света.

Китайското военно присъствие в чужбина е ограничено с изключение на участието в мироподдържащи мисии на ООН.

Военновъздушни сили

Въоръжаването им напредва с високо темпо – те получават по-специално нови стелт изтребители като Джей-16 и най-вече Джей-20 – самолети, чието годишно производство според Института за стратегически изследвания "вероятно се е удвоило" през последните три години.

Пентагонът твърди в доклад, че Китай "бързо догонва въздушните сили на Запада".

Най-голямата военна марина в света?

Понякога представят Китай като първата военноморска сила в света, изпреварваща по брой на корабите САЩ.

Китайският военен флот обаче разчита предимно на кораби от по-малки типове и все още е далеч от мощта на американския.

В надпревара със САЩ

От 80-те насам благодарение на силно нарастващия си през годините БВП Китай отпуска все повече средства за усъвършенстване на армията си.

"Някои военни формирования са сред най-добре обучените и екипираните в света, но други все още изостават с десетилетия", изтъква пред АФП Никлас Сванстрьом, директор на Института за политики по сигурността и развитието (Institute for Security and Development Policy) в Стокхолм.

Задачата на НОАК в общи линии се ограничава до защита на претенциите на Китай за суверенитет върху погранични области и поддържане на готовност да възпрепятства евентуална намеса на САЩ в региона.  
(БТА, Андрей Шарков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То само китайската армия ли е най - голямата? Всичко що е Китай е голямо - и като количество и като качество. Дори китайските триади - няма по - свирепа мафия от тях. Сега братята американци се заеха с китайците, да ги броят и преброяват.Е, няма нужда те са толкова многобройни че дори и да има жертви в една война те могат да бъдат абсолютно пренебрегнати. какво са примерно сто милиона пред два милиарда Американците да му мислят
69
11
 
5
 
! Отговори
Фен преди 1 година
Комунизмът в Китай не е дошъл от СССР, а е постигнат от Мао, а победения чанкайши бяга и основава тайван. Сърбия също постигна комунизма сама. Война между Китай и Тайван просто няма никакъв смисъл, военно политически и т.н. В момента в който САЩ няма надмощие към 2050г. Тайван сам ще се слее с Китай от което си е всъщност част. Докато Китай не произведе поне 3500 атомни бойни глави няма да нападне никого, но за модерните прокси войни винаги може да помага.
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХА ХА ХА , кой е тозиразузнавач, който успя да разузнае с кскво разполага китайската армия.
67
16
 
18
 
! Отговори
Пфф преди 1 година
Цялата статия е смешка. Единственият мотиватор за един човек са парите. Колко мотивиран ще си за 300 долара на месец и колко за 6 хиляди долара на месец? Какви резултати можеш да очакваш от програмист работещ за 600 лева и от такъв работещ за 12 хиляди? Като си отговорите на тези въпроси, тогава ми говорете за колко голяма армия имали.
66
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туй посредата още малко и ще се насери
65
15
 
17
 
! Отговори
до 94 преди 1 година
"представям си двуметров тюлен пехотинец как с една ръка смазва 100 Китайчета." ----- Такъв "тюлен" ще бъде нарешетен преди да си е вдигнал ръката! Затова Спецназа в Щатите не са двуметрови гиганти, а средни на ръст, пъргави и издръжлими мъже владеещи оръжието, новите технологии и тактически умения до съвършенство , поради тази причина численоста им не е голяма.
64
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай беше съвсем цивилизована държава, преди да дойде комунизма от СССР. В момента Китай е поредната азиатска, антихуманна диктатура където човешкия живот не струва абсолютно нищо.
63
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само си представям двуметров тюлен пехотинец как с една ръка смазва 100 Китайчета. Най-бедната държава с най-многобройна армия. Нормално. Кейдж дуелърите се самоубиват от мизерия, БВП на глава от населението 1/20 от на бедна България, ако махнем развитите градове, ама давай в армия да влагане...
62
4
 
12
 
! Отговори
до анонимните преди 1 година
Детска му работа! Пак шъ ви повторя, всяка държавъ може да мобилизира не повече от 15% от мъжкото си население в противен случай ще унищожи икономиката и промишленоста си, а населението ще изпука от глад, включително и мобилизираните!!!!! 500 Мл. с кво шъ ги въръжат, обекът и нахранят, а боеприпаси откъде????
61
6
 
11
 
! Отговори
Т преди 1 година
Китайците нямат намерение да превземат, рушат и присвояват кладенци като крварите в Ирак и Либия, нито да бомбат първи градове в Япония, следователно нямат и нужда нито самолетоносачи, външни бази или мнодо ядрени глави.
60
5
 
5
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
Първу: Населението на Китай не е 1,2 Милиарда, твърди се че са около 800-900 Мил. Дали е така не зная, но дори и в този случай са Три пъти повече от Щатите и Два пъти повече от Европа! Втору: Нито една държава не може да си позволи да мобилизира повече от 15% от мъжкото си население от 18 до 50 годишна възраст, в противен случай икономиката-К.апут! Трету: 900 Мил. делим на две - мъже и жени. Мъжкото население е 450 Мил., деца до 18 г и възрастни над 50г, остават 150 Мил. при 15 % = на 67 Млн.
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да мине и през нас ,добре са дошли ,че има едни за бесилото !
58
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учете Китайски. Жълтата раса ще завладее света. Това много отдавна е казано. В последните 30 години се видя че ще се случи.
57
8
 
7
 
! Отговори
Малий преди 1 година
Въоражени до зъби японци, да ви кажа ще стане мале мила в Китай. Може да видите втората световна война какво ги направиха. Тия самораите, не ги слуша главата.
56
7
 
11
 
! Отговори
Км преди 1 година
Ако всички китайци се изпишкат на източния бряг-Япония ще потъне.
55
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайското знаме ще се вее над белия дом във Вашингтон !
54
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не казват че при една военна мобилизация армията им нараства на 500 000 000 човека? Коя армия в света може да извади 500 000 000 човека? Аз поне не се сещам за такава друга армия. Ако някой знае да каже.
53
15
 
7
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Да, многобройна е, но се команндва от Израел. Освен това, воюват както шофират - само напред без ниаква мисъл. Ако САЩ искат да притиснат или директно да смачкат Китай, просто ще въоражат до зъби Япония. Това е само на теория, реалността е, че САЩ са най големия икономически партнньор на Китай и ще играят театър до финала на Русия.
52
1
 
12
 
! Отговори
11 преди 1 година
Всички знаят, че китайската армия се привижва на малки компактни мобилни групи от по три милиона души.
51
5
 
4
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ! преди 1 година
Слава!

Спонсорирани публикации