50 хил. руснаци си създадоха нов град в Северен Кипър, за да избегнат войната

Северен Кипър не е под санкции
24 авг 2023 20:40, Нели Христова
99
50 хил. руснаци си създадоха нов град в Северен Кипър, за да избегнат войната
Снимка: Pixabay/2211438

Върху напечената от слънце равнина в северен Кипър нов град се издига като мираж. Йени Искеле се появи толкова бързо, че дори местните хора могат да се изгубят, когато го посетят. Багери и самосвали вдигат прах върху недовършени пътища, а 12-етажни апартаменти се извисяват над група по-стари, ниски къщи. Билбордовете, рекламиращи жилища за продажба, са написани на кирилица, а понякога и на фарси.

Преди пет години Йени Искеле беше причудливо крайбрежно село, но сега е сърцето на новата международна общност на Северен Кипър. Това включва 50 000 руснаци, които са се преместили тук, за да избегнат мобилизацията на президента Путин или да избегнат санкциите.

Този месец Кремъл каза, че ще отвори офис за предоставяне на консулски услуги, но внимаваше да потвърди, че това не е пълно дипломатическо признание. Това е така, защото турскоезичният Северен Кипър заема уникална международна позиция: това е страна, която не съществува, откакто конфликт раздели острова през 1974 г.

Северен Кипър не е под санкции, така че чужденците могат да посещават, купуват имоти и правят бизнес. Има британска емигрантска общност и Обединеното кралство също предлага консулски услуги чрез офис.

Но фактът, че не е призната за суверенна държава, означава, че е невъзможно да се лети директно, освен от Турция, която подкрепя Северен Кипър със субсидии и е единствената страна, която го признава. Икономиката й зависи до голяма степен от казината и частните университети и Държавният департамент на САЩ отдавна предупреждава, че е гореща точка за пране на пари и трафик, пишат от The Times.

Гръцкоговорящият юг е напълно признат и е член на ЕС, въпреки че също е опетнен от корупционни скандали, включително схема за продажба на паспорти, която позволява на санкционирани руснаци да придобият европейско гражданство. Откакто Русия нахлу в Украйна, Брюксел затегна правилата си, за да спре използването на юга като задна врата към ЕС.

В търговския офис на строителната площадка руска двойка с две деца прелиства брошури. "Купувачите не са местни, те са предимно руснаци и украинци, особено тази година", казва Зейн Хашоги, йордански търговски представител, който самият е мигрант. "Преди това бяха иранците."

Въпреки че гражданите на санкционирани държави често са блокирани да изнасят пари извън страната, те не срещат препятствия при закупуването на имоти в Северен Кипър: банките на територията не са част от международната система Swift и работят през Анкара.

Турция е една от малкото страни в региона, които не са наложили санкции на Русия. Резултатът е, че хиляди руски граждани, фирми и дори санкционирани лица се стекоха там и в Северен Кипър.

Новодошлите руснаци увеличиха населението на Северен Кипър с една шеста и донесоха пари. Русия също обмисля директни полети до летището на територията, което отвори врати тази година. За бизнеса и политиците на острова това е благодат.

Ерсин Татар, лидерът на Севера, настоява за разширяване на международното признание, но притокът на руснаци рискува да наруши демографския и политически баланс. От 1974 г. населението на кипърските турци постепенно е затрупано от заселници от континента, които са склонни да бъдат по-националистически настроени и са помогнали за обвързването на острова с Анкара.

Въпреки че от 1974 г. насам почти не е имало насилие, Кипър остава размирен и перспективата за обединение почти не съществува. Миналата седмица се състоя най-сериозният сблъсък от години между силите за сигурност на кипърските турци и мироопазващите сили на ООН на границата, където северът се опитваше да построи път, който да свързва села, разделени между територии.

Докато за руснаците Северен Кипър предлага лесно пребиваване в чужбина, много граждани се сблъскват с объркваща бюрокрация.

Севилай Касапоглу се бори да получи пенсията на съпруга си, откакто той издъхва преди три години. Тя живее на север, но той е работил в един от британските военни райони на територията на кипърските гърци. Правителството там отказва да й плати, освен ако не се премести на юг. "Ето защо имаме проблем с Кипър", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Нда преди 7 месеца
Този филм сме го гледали по нашето Черноморие!Сега не можем да ги изгоним!
72
1
 
2
 
! Отговори
Санца преди 7 месеца
До 75 ти си в голяма грешка благодарение на руснаците острова Кипър съществува руснаците много пари наляха в банките им и затова Кипър беше добреОткакто Кипър влезе в Европейския съюз и си смениха валута с евро всичко тръгва с главата надолуСамите кипърци казват благодарение на Русия ние сме добре но нещата се влошават защото няма вече много руски туристи хотелите не са пълни ресторантьорите казват че руснака харчи най-много пари кипърците ги харесват защото им правят добър бизнес
71
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро Северен Кипър ще съжалява,че го е допуснал! Там,където стъпи руски крак,трева не никне!
70
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро ще си спретнат някой референдум!
69
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Класика, богатите руснаци и украинци бягат от великата Русия. Щото там е много хубаво, а Путин е най големия хУбавец.
68
5
 
12
 
! Отговори
Пенко преди 7 месеца
А кога ще дойдат зелените човечета да освободят Кипър от гръцко-турския гнет и да обявят Северна Руска кипърска губерния.
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"12-етажни апартаменти" Ей тия руснаци много богати...
66
2
 
9
 
! Отговори
вот тебя преди 7 месеца
Очаквай в на0 скоро време Йени Искелийска народна република и специална военна операция по денафициране на Северно кипърската турска република.И няма да им съчувсвам ама вааабще.
65
7
 
20
 
! Отговори
проблем преди 7 месеца
След 20-30 г. ,дори и окупираният Кипър ще разбере---там където отиват да живеят руснаци...ВИНАГИ ИМА ПРОБЛЕМИ. и не защото те са по лоши от другите народи, а защото са болна нация, която е готова на всякакви измами, подлости , убийства и войни ,за да живеят другите народи също толкова зле, както самите руснаци в русия.
64
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как се санкционира държава която не съществува? Това е гениален ход. Не ги ловят санкциите,
63
13
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
В Северен Кипър предстои да разберат какво значи концентрация на руснаци на едно място.Проблемите са неизбежни.Путин или следващия дивак начело на Русия заявява,че правата на руснаците не се спазват и тръгва да ги освобождава.По-добре беден,но далеч от чебурашки.899
62
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Корави братушките. голяма държава. Велика. Само така.
61
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще направат нов Крим, а преди Кипър беше база на Англия. НАТО пак губи.
60
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А какво стана с превземането на Киев за три дни?И вярно ли е ,че един долар е 100 рубли?
59
6
 
18
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 месеца
Ми то много неща бяха руски ,на вече не са и скоро и много други няма да бъдат !
58
6
 
19
 
! Отговори
Турчин преди 7 месеца
Говори се ,че скоро ще има война между Турция и Русия ,Ердоган онзи ден отново каза ,че Крим е украински !
57
9
 
29
 
! Отговори
87697 преди 7 месеца
Разговор в чейнч бюро. Клиент:Какъв е курса на рублата ?Служител:Искате да купите или да продадете?Клиент: Искам да се посмея
56
6
 
12
 
! Отговори
никой не споменава преди 7 месеца
Два пъти в седмицата излизам на излет във Витоша пълно с антипутини Руснаци.
55
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми то кипър е руски много отдавна , мисля че вече ще го анексират като Крим
54
11
 
4
 
! Отговори
до Факти преди 7 месеца
Много тежка шизофрения имаш абсолютно нищо вярно няма в това което си написал но така е когато инфото ти е само от Украйнски източници.