Свещеници разгневиха католиците, пожелаха на папа Франциск да... умре

По-късно те се извиниха
1 мар 2024 18:00, Нели Христова
27
Свещеници разгневиха католиците, пожелаха на папа Франциск да... умре
Снимка: БГНЕС

Испански епископ порица коментарите на свещеници, отправени в ежеседмична интернет програма, в която се споменава, че се молят папа Франциск да умре възможно най-скоро. По-късно свещениците се извиниха за постъпката си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В сряда архиепископът на Толедо Франсиско Серо Чавес публикува изявление на сайта на архиепископията, в което се казва, че тя отхвърля коментарите и предупреждава, че може да предприеме "коригиращи мерки", без да дава уточнения.

Изявлението последва епизод от програма на канал в платформата "ЮТюб" (YouTube), озаглавен "Сакристията на Вандея. Контрареволюционна свещеническа сбирка" (The Sacristy of the Vendée. A counter-revolutionary priestly gathering), публикуван по-рано този месец. В него свещеник от Толедо отправя встъпителен поздрав с думите: "Аз също се моля много за папата, за да може той да отиде на небето възможно най-скоро".

По-късно и друг свещеник изразява подкрепата си във връзка с изказването, докато шестимата испаноговорящи свещеници от различни държави, които участват във видеоконферентния разговор, се смеят на коментарите. След това групата започва да обсъжда различни религиозни, социални и политически въпроси, предимно от консервативна гледна точка.

В изявлението си Чавес казва, че изразява своето "дълбоко отхвърляне на всяка демонстрация на неприязън към личността и служението на Светия отец", като добавя, че е казал на свещениците, че трябва да потърсят прошка. В текста се казва, че архиепископията не носи отговорност и не е представена в изявленията на свещениците в интернет програмата.

В съобщения, публикувани в сряда в профила на водещите свещеници от интернет програмата в "Екс", групата "Сакристията на Вандея" (The Sacristy of the Vendée) се извинява за стореното. "Извиняваме се за злополучния коментар, казан с хумористичен тон, за "молитвата за папата да отиде на небето възможно най-скоро", се казва в текста. "Това е оскърбителен коментар и въпреки че не изразява пожелания за смъртта на папата, както злонамерено разпространиха някои медии, ... разбираме, че може да бъде разбран по този начин", се казва още в публикацията.

Групата написа, че отново заявява подкрепата си за папа Франциск и единството на Католическата църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен_89 преди 1 месец
Ами крайно време е и този репитил да умре, както наскоро умря и Ротшилд!!! Трябва да направите бунт, да бъдите смели и да ракриете мръсните му издевателства и тайните му участия в илюминатските кръгове!!!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Католици, сър.
21
0
 
1
 
! Отговори
Ахаааа преди 1 месец
Някой пак е спал без ***!
20
0
 
6
 
! Отговори
Ми Искат и те преди 1 месец
Да станат папи и да барат кеша
19
0
 
1
 
! Отговори
Гризел преди 1 месец
Днешните хора въобще не внимават за думите си.Смятат,че някой като умре все едно ще умре вместо тях,а те ще бъдат вечни на земята.А истината е,че на всеки някога ще му дойде реда.
18
1
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 1 месец
Товарищ, нещо не ви плащат редовно.
17
1
 
3
 
! Отговори
КИМ ЧЕН ХАХОПУТИН преди 1 месец
До 00015/ КАК СМЕЕШ ДА ГОВОРИШ ТАКА НА ВЕЛИКИЯ ДИКТАТОР! НЕЗАБАВНО ЗАМИНАВАШ В НАКАЗАТЕЛНА КОЛОНИЯ ЗА 20 ГОДИНИ!
16
2
 
2
 
! Отговори
00015 преди 1 месец
До КИМ ЧЕН ЛИЛИПУТИН Как може да си толкова "интелигентен"? Май маята ти е мухлясала.
15
7
 
1
 
! Отговори
КИМ ЧЕН ЛИЛИПУТИН преди 1 месец
НЯМА ПАПИ НЯМА ПАТРИАРХСИ НЯМА АЯТОЛАСИ!! ИМА САМО ДИКТАТОПУТИН И КАКВОТО КАЖЕ ДИКТАТОПУТИН ТОВА Е КАКТО НА ЗЕМЯТА ТАКА И В КАЗАНА НА ДЯВОЛА В АДА!
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете ли защо се случава това,Защото теорията за папската непогрешимост, която е гласувана и препотвърдена пре. 19 век имаше за цел да затвърди папското непоколебимо възприятие от всички на защитник на ВЯРАТА.На никой не му е хрумнало, че ще се намери човек като Бердолио, който ще използва теорията срещу вярата.Абсолютна трагедия.Този човек съсипа всичко градено хияди години.Тези хора са от времето на Нерон, а сега са разложиха така отвратително.
13
7
 
0
 
! Отговори
КИМ ЧЕН ЛИЛИПУТИН преди 1 месец
НА КОЛЕНЕ ПРЕД МЕН И МОЛЕТЕ ЗА МИЛОСТ!! АЗ СЪМ ВАШИЯ ЕДИНСТВЕН ГОСПОДАР!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами пояснете каква е тази консервативна гледна точка. Може да е обидна да повече хора!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз що си мисля, че това вече го четохме?
10
8
 
2
 
! Отговори
КИМ ЧЕН ЛИЛИПУТИН преди 1 месец
ДА НЯМАТЕ ДРУГИ БОГОВЕ ОСВЕН МЕНЕ!
9
12
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
То па православната църква е една църква. Само червения режим е важен!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е това новината, която трябваше да пуснете за папата. В изявление от днес той е заявил, че *** идеология е опасна за човечеството. 24 часа я публикува, а вие пускате глупости.
7
0
 
5
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 месец
Какво лошо са направили? Искали са папа Франциск да отиде в рая. Според католическата църква папата е непоогрешим, значи там му е мястото.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И едните, и другите имат проблеми с ума, щом вярват във фантасмагории.
5
0
 
6
 
! Отговори
факт преди 1 месец
Франческо разедини Църквата.Кога е било това, нека да се видят и неговите грешки.То бива бива, ама....неговото.
4
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
То па католическата църква е една църква....