Загуби ли Украйна де факто войната или Западът ще се намеси?

25 май 2024 17:30, Александър Попов
443
Загуби ли Украйна де факто войната или Западът ще се намеси?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Без удари на западни оръжия по Русия, Украйна трудно ще успее да задържи Харков, а и да поеме инициативата на фронта, твърдят експерти. Михаил Ходорковски отива и по-далеч: Украйна де факто загуби войната, твърди той.

Подполковник Джахара Матисек, пилот от американските ВВС и професор във Военноморския колеж на САЩ, се застъпва за изпращането на европейски военни в Украйна, като изрично уточнява, че това е негово лично мнение. Той смята, че без удари със западно оръжие срещу позиции в Русия ще бъде трудно да бъде удържан Харков. Той изтъква пред "Дойче Веле", че изтребителите F-16 ще разширят възможностите на украинската армия, но за целта те трябва да бъдат стотици.

„Ако позволявате на руснаците да имат безопасно убежище на собствена територия, а Украйна да няма право да използва западното оръжие за атаки на цели вътре в Русия, то това е лоша военна стратегия“, казва Матисек пред ДВ. Той изтъква, че не пледира за по-нататъшна ескалация, а просто показва какъв би бил здравият смисъл.

НАТО: Западът да  разхлаби забраните

Призив към страните от НАТО да разрешат на Киев да атакува с предоставеното западно оръжие военни цели вътре в Русия отправи и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. И той смята, че започналото през май настъпление на Русия в Харковска област отчасти е обусловено от това, че Украйна няма разрешение да използва доставеното ѝ от Запада оръжие за атаки по „законни военни цели на територията на Русия“. Затова Столтенберг препоръчва на съюзниците „да помислят дали да не свалят някои от наложените от тях ограничения за използване на оръжието, което са предоставили на Украйна“.

В интервюто си за списание „The Economist“ генералният секретар на НАТО обаче категорично отхвърля изпращането на сухопътни войски на Алианса в Украйна и подчертава „Нямаме такъв план“. За разлика от него американският военен експерт Джахара Матисек споделя пред ДВ становището си, че няколко хиляди западни военни лесно могат да бъдат разположени в Лвов като обучаващ контингент.

„Европейският съюз вече има военна мисия за обучаването на украинци, която лесно би могла да бъде прехвърлена в Лвов, а САЩ биха могли да я допълнят. Има и още един елемент – ако няколко хиляди европейски военни биха могли да бъдат разположени край границите и покрай река Днепър, това би било много ясен сигнал към Путин, че Западът няма да допусне следващи териториални завоевания в Украйна“, казва Матисек.

Войски на Запада в самата Украйна?

Експертът предполага, че ако това се случи, ще се освободят най-малко 20 бригади с украински военнослужещи, които да бъдат разположени много по-близо до фронта. Освен това по този начин ще може да се подсили противовъздушната отбрана. „В един момент тази война трябва да свърши, на Украйна ще ѝ се наложи да се заеме с възстановяването, а то би струвало много повече средства, ако позволим на руснаците да продължат да разрушават инфраструктурата на Украйна“, изтъква подполковник Матисек.

Зона, забранена за полети

Той коментира и идеята за създаването на ограничена „зона, забранена за полети“ по границите на Украйна – с обхват 70-100 километра, така че да бъдат защитени западните региони - град Лвов, а вероятно и други. Матисек смята, че това би било възможно с помощта на 2000-3000 души от войските на НАТО, които да защитават небето на Украйна от руски ракети и дронове. „Но дори руснаците да атакуват западните войници, това няма да доведе до активирането на член 5 от договора на НАТО за колективната отбрана, тъй като случващото се ще е вътре в Украйна, а не на територията на НАТО.“

Матисек предполага, че отговорът на Русия при евентуалното създаване на „зона, забранена за полети“ ще е ограничен – защото тази зона ще защитава само Украйна и нейното въздушно пространство. Няма да бъдат сваляни самолети над Беларус, Русия или на изток от Днепър. „Ако бъдат установени много ясни граници за водене на бойните действия от страна на Запада и бъде дадено да се разбере, че това се прави за защита на инфраструктурата на градовете и на хората от безразборните въздушни удари на Русия, то това няма как да бъде разглеждано другояче, освен като законна хуманитарна операция.“

Повече изтребители F-16

Що се отнася до доставките на изтребители F-16, които украинците очакват, американският военен експерт не смята, че те ще се окажат „вълшебно средство“, но пък определено ще дадат допълнителни възможности, каквито самолетите от съветско време нямат. Но за да бъде оказано съществено влияние на ситуацията на фронта, Украйна ще има нужда от около 100 такива изтребителя годишно, защото трябва да се имат предвид и потенциалните загуби в хода на войната, посочва Матисек. „На планетата има хиляди F-16, т.е. достатъчно, за да могат при желание украинците да получават по над сто годишно. Всичко се свежда до политическата воля на Запада, който трябва да бъде готов да ремонтира и да достави тези самолети, както и да продължи да обучава украинците да работят с тях.“

Позицията на известния руски бизнесмен и опозиционер Михаил Ходорковски пък е, че Украйна вече практически е загубила войната. Неговите аргументи са предимно икономически: президентът Путин харчи за войната много повече, отколкото западните държави, като при това оръжието излиза на Русия много по-евтино, отколкото на западните страни.

„Путин харчи за войната около 120 милиарда долара годишно, като цената на най-разпространения артилерийски снаряд от 152 мм е 500 долара. Русия изразходва за войната към 5,4% от своя БВП. А европейската помощ за Украйна през двете военни години е около 88 милиарда долара, т.е. 0,25 процента от БВП. При това Западът плаща за снаряди от 155 мм цени между 5000 и 8000 долара“, обясни Ходорковски на конференция в Берлин.

Според него при това положение Украйна ще изгуби Харков още тази година, а Одеса – в средата на следващата. И то – макар че Западът разполага с много повече ресурси: преди войната БВП на ЕС например е бил почти осем пъти по-висок от руския.

„За“ и „против“ тезата на Ходорковски

Известният руски икономист Сергей Алексашенко, бивш заместник-министър на финансите, споделя песимистичната за Украйна оценка на Ходорковски: „Путин харчи пари за войната, без да се ограничава в нищо. А Западът дава за Украйна парите, които е обещал, но нито копейка повече. Войната е противостояние на потенциали, особено ако е толкова изнурителна и дълга. Може да се спори по въпроса дали Одеса ще падне през 2025 година или не, но гледайки днешното състояние на нещата, не виждам сценарий, при който инициативата да се прехвърли в украински ръце“.

Прогнозите на експерта по Източна Европа Герхард Мангот не са толкова песимистични: „От една страна сметките на Ходорковски са верни – за това колко харчат Западът и Русия за войната. Но не мога да се съглася с направените от него мрачни прогнози. Русия няма да постигне тези цели, даже ако подкрепата на Запада остане на досегашното си ниво. Русия няма необходимите хора, няма и материалната сила за да завладее изцяло Харковска и Одеска област“.

Същевременно Мангот смята, че критиката на Ходорковски е оправдана – Западът наистина предоставя твърде малко оръжие в подкрепа на Украйна. Според експерта целта на неотдавнашното изявление на Ходорковски е именно тази – да се окаже натиск над западните правителства да дават повече.

Путин е готов да замрази войната?

Путин е готов да спре войната в Украйна при условие, че руските войски останат на сегашните фронтови линии, съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на четири анонимни източника от обкръжението на руския президент. По думите на един от източниците, „Путин може да воюва дотогава, докато е необходимо“, но той е готов и за прекратяване на огъня, за да „замрази войната“. Путин бил направил тези изявления пред неголяма група свои съветници, отбелязва агенцията.

Нейните източници споделили, че Путин ще се възползва от неотдавнашните териториални успехи на руските войски, за да прекрати бойните действия. А и по-нататъшно настъпление в Украйна ще изисква от президента решение за нова мобилизация, което той иска да избегне. „Путин ще каже, че сме победили, че от НАТО са ни нападнали, но ние сме запазили суверенитета си, а и имаме сухопътен коридор към Крим“, е заявил един от събеседниците на „Ройтерс“. Според него сегашните резултати от настъплението са достатъчни, за да се обяви на руското население „победа във войната“.

Примирие без запазване на териториалните завоевания на Русия за Путин обаче е изключено, са посочили неговите приближени. „Ако няма съглашение, Путин ще поиска да завладее колкото може по-голяма част от територията на Украйна“, изтъкват източниците на „Ройтерс“.

Роман Гончаренко/Никита Баталов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
1
 
9
 
! Отговори
до кукуту преди 1 месец
Споко бе, ще разбереш, кво си се притеснил.
372
26
 
10
 
! Отговори
Куку преди 1 месец
Не разбрах, пак ли Киев за три дня и Лисабон за седмица???
371
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не "0,25 процента от БВП" а "25 процента от БВП"
370
23
 
14
 
! Отговори
До "Хюго Бос&qu преди 1 месец
който нито е Хюто, нито е бос! Хората, които са на страната на Украйна не са войнолюбци, те просто защитават нападнатата от агресор страна! Положението е ясно - нападнатата страна е Украйна, а агресорът е Русия! Какво искаш да гледаме безучастно как Русия прегазва Украйна и да си траем, докато не ни прегази и нас!?
369
27
 
15
 
! Отговори
До 378 преди 1 месец
До Анонимен Е, целият свят вида руските танкове, натоварени с откраднатите от украинците, може и с руски корени в тази част, печки, перални и т.н. Какво показва този факт!? Руснаците са крадци, руснаците са бедни или че са бедни и крадливи!
368
28
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
До Анонимен Удобно забравихте, че когато Русия започна агресията си в Украйна пророкувахте, че ще свърши за 3 дни! Свърши ли!? Не, и няма да свърши както иска Путин!
367
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сът ... Хохлите толкова добре воюват с Русия че вече трета година войната се води на тяхна територия .Все по-навътре в тяхната територия. Добре че са медиите да украсяват и възвеличават многобройните "тактически отстъпления" и да смятат "на око" загубите на руснаците. нали Русия беше свършила ракетите ощв преди година и половина? Нали имала 2 милиона загинали? Нали войниците им ходели голи и боси и крадели печки и микровълнови? А пък все Русия напредва а хохлите "героично" отстъпват.Що тъй?
366
22
 
10
 
! Отговори
Трън преди 1 месец
Хюго Бос,а ти си представи бедните копейки,дето щяха да бранят паметниците! Един по един паметниците падат,а страхливците си стоят по къщите и само най-гладните 10тина човека са там заради сандвичите! Хаха ,а да не говорим ако трябва да ходят да се бият за Путин!
365
6
 
38
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 месец
Аз само не разбрах защо всичкото военнолюбиви украинофили не отидоха да помогнат на Украйна, а само се пенят на топло с кафетата и се зъбят на Путин пред компютъра. Що не нарамиха бохчите и да отидат на фронта да сборят Путин? Страхливци, това с нашите заклети евроатлантици.
364
23
 
10
 
! Отговори
Сът преди 1 месец
Много добре си върви украйнското контранастъпление,щом в Русия са на военна икономика и мавсякъде където се обърнеш има постери,реклами и т.н свързани с войната! Всвка песен на военна тематика и всяка вечер пияните чибуращнициии говорят за война.. Страшен рай е в Русия,нали? Хахахахах
363
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво стана с украинското контранстъпление ? Накъде настъпват ?
362
15
 
5
 
! Отговори
Сът преди 1 месец
До НАЙ-ПРАВИЛНО: Ако това което пишеш е вярно,представи си НАТО само с хохлите на терен изби сумати руснаци и им унищожи повече от половината военна техника и трета година ги мъчи,а още не е стъпвал Натовски войник с натовски самолет или кораб! Ако това стане,колко време даваш на братушките да се приберат убити от бой зад границата си? Аз давам до една година! Но това едва ли ще се случи,защото с всеки ден лъсва някакъв сценарий,който само големите държави знаят
361
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Та колко метра останаха до Киев?
360
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
който е искал война да си я води сам
359
4
 
26
 
! Отговори
Чери00 преди 1 месец
Абе много сте луди да си помислите че някой от ЕС или САЩ ще отиде да се бие за Украйна след експиримента на Франция и помитането на Чуждестранния легион!Това е Русия бе байно, не е Уганда и тя знае какда се бие и да побеждава!
358
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смешни са тези сметки без кръчмаря! Китай ще седи ли безучастен ако почне да става напечено от страна на НАТО?
357
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
колхозная много иска да си използва ядрените оръжия, но държи за това да е виновен запада
356
14
 
7
 
! Отговори
До Българин преди 1 месец
запада му била целта да накара колхозниците да използват ядрено оръжие?.... ти не си добре и не си българин. кремълското е такъв параноик, че няма нужда някой да го предизвиква, той си живее в негова реалносъ, където всички го заплашват!
355
6
 
29
 
! Отговори
САЩ пося смърт преди 1 месец
А ЕСЕС налива бензин в котела, където умират стотици хиляди. Няма как 15 млн. руснаци да станат англосаксонски роби, не се правете на неандерталци, няма как да сте толкова неграмотни, за да не знаете базови факти. Десетгодишната гражданска война я запали ЦРУ. Правото на самоопределение е основно човешко право. Щом 1/3 от украинското население се чувства руско и иска да си е с Русия, така да бъде. Другите 2/3, като толкова държат, да коленичат пред САЩ и точка. Нови граници и най-сетне мир
354
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
русия трябва да бъде тотално изолирана, докато им дойде акъла на oрkите, точно както е северна корея