У нас няма рационални хора, които да управляват страната

Тежък популизъм сковава политиката и икономиката ни, смята Евгений Кънев
30 сеп 2022 22:34, Анисия Иванова
54
У нас няма рационални хора, които да управляват страната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България в момента имаме изключително тежка политическа криза, където популизмът заема застрашителни размери дори за икономическите решения, защото не може да се предвижда какво ще се случи. От тази гледна точка е много вероятно да има министър, който дори да не може да наложи своите виждания, а да слуша каквото му кажат политиците. От една страна нямаме достатъчно голяма политическа сила, която да има рационална икономическа политика, а имаме тежък популизъм. От друга страна имаме и други крайности  - т.нар. либертарианска политика, която също е много вредна. Поради тези причини много трудно ще се намери златната среда. Трябва да се намери такава среда, че да бъдат подпомагани най-бедните, а същевременно да бъдат оставяни възможности за растеж. Това каза Евгений Кънев, икономист, в предаването "Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

След започване на войната има забавяне или отлагане на плановете за нови инвестиции. Интересът към България не е висок именно заради войната, но и заради изключително нестабилната политическа обстановка. Ние нямаме критична маса от рационални хора, които могат да управляват страната. Идеологията, политическите пристрастия, които наблюдаваме, а и зависимостите, които се оказа, че са изключително силни в България, пречат да се вземат рационали решения.

"На изборите в неделя не очаквам да се получи възможност за създаване на мнозинство около някаква програма, тъй като има огромно раздробяване между партиите по две основни линии – геополитическата и антикорупционната. Предната коалиция беше на основата на антикорупционния признак, но сега прекалено силно стана геополитическото разделение и ми е непонятно как ще се намери някаква спойка”, каза гостът.

Що се отнася до тенденцията по отношение на вдигане на лихвите от централните банки събеседникът посочи, че е налице доста голяма инфлационна вълна, която няма как да бъде преборена, ако не се вдигнат лихвите. Това, което прави Федералният резерв, всъщност е да потуши силното вътрешно търсене, което се появи вследствие на края на пандемията и на голямата компенсация, която получиха домакинствата най-вече от пакета Тръмп, а сега и през стимулите на Байдън.

"Когато Федералният резерв зададе тона, той се следва от всички централни банки в света”.

Фед има за цел да контролира инфлацията в Съединените щати, а политиката му е премерена и в контекста на геополитическите събития, които се случват. "Знаем, че силният долар върви с ниска цена на петрола”, изтъкна събеседникът.

Целта от 90 долара за барел в САЩ още не е постигната, защото инфлацията продължава да е висока, а и все още има поле за вдигане на лихвата, защото другата крайност вследствие на високите лихви, а именно появата на безработица, още не е налице.

"Ниската безработица позволява вдигането на лихвите, така че да се овладеят процесите, свързани с високата инфлация”, каза Кънев.

Европа направи стратегическата грешка да зависи от руския газ и допусна руският газ да влияе върху производството на електричество в Европа. Оттук нататък се допусна този газ да влияе много върху индекса, който определя пазарните цени. А след това заразата отива към електричеството. Естествено, че когато имаме такова силно влияние на един играч, който има и определено геополитическо място и интереси, различни от европейските, рано или късно ще се случи това, което се случи – да може да влияе върх европейския пазар с помпането на цените. Това е причината да се разглежда опцията за таван на цените, но по думите на Кънев може би няма да стигнем до нея.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
УВредиха ДЕЦАТА преди 1 година
Всички деца вкл в ясли,градини и училища имат ТЕЖКИ ТРУДНО ЛЕЧИМИ УВРЕЖДАНИЯ ОТ ЗАБРАНЕНА ОТ КОСТИТУЦИЯТА дигитално холограмна видео пресканираща техника. ЗАБРАНЕНА Е ОТ чл 32 ,чл.28 и чл.29. Жертвите на мръсни експерименти се виждат всеки ден да излизат от училищата.. Виновните длъжностни лица ОЩЕ СА НА СВОБОДА> НЕЗАКОННАТА ТЕХНИКА Е ЗАКУПЕНА С ОГРАБЕНИ МИЛИАРДИ ОТ НАРОДА ЧРЕЗ БЮДЖЕТА..
37
0
 
0
 
! Отговори
ЛИквидират Българите преди 1 година
Провежда се организирано ограбване на десетки милиарди годишно по отработени схеми през доказано престъпни министерства и ведомства. Народа на България е подложен на ЛИКВИДАЦИЯ . Всички се следят активно увреждащо през нагло престъпни дигитално холограмни оръжия инсталирани в :ПАспорти,Лични карти, шофьорски книжки,талони на автомобили,смартфони .Особенно жестоки оръжия лепят на предни стъкла на автомобили вижте"ЕКО СТИКЕРИ"претъпкани с оръжия вкл АНТИ ФАНЕРОЗОЙСКИ.. Вижте МИнистрите..
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има но появят ли се и заявят ли своите позиции ще започне плюене, омраза, завист, предателства чак до "..разпни го". За съжаление топката не е у политиците а у нас - народа. Не можем да познаем и подкрепим свестните дори и да ни проглушат ушите с рационални аргументи. А политическия елит е просто еманацията на самите нас. Доказателство, че грешката е у народа са 30 те години преход - нека всеки от вас си спомни години назад за кого е гласувал и какъв после се е оказал той и после да обвинява
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай *** В страна, където президентът пръв норуши конституцията, привиквайки Кирчо, какво искаш? Ами лансираният от него и Черепа Божков дерибей Чашков? Хайде холан!
34
1
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Политиката не е само въпрос на разума (ratio).
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посткомунистическа реалност.
32
5
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
каква рационалност от 1878 до сега ни управляват цър-ву-ли 12 години герб ипосле стачкуват работниците от пътищата къде са ми парите за времето за коетопп бяха във властта за колко разходи научаваме сега ами ако бяха останали ощевреме с нас беше свършено затова избори 2023 г докато случим на хора
31
4
 
8
 
! Отговори
Врачанин преди 1 година
До Виготура 42 Кога за последно си идвал във Враца ? Ела и виж. Гарантирано шапката ще ти падне. Града свети. Три нови завода. На второ място по най висока средна заплата.И всичко тава благодарение на най добрия кмет за 2020 година.Спечели втори мандат с рекордните 73 %.Казва се Калин Каменов от ГЕРБ.
30
5
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Така е Евгений.Да си внесем рационални политици от Русия. Я виж колко рационално избиха 100 000 души да ограбят Украйна.
29
3
 
11
 
! Отговори
Дядо Боби преди 1 година
Всички продажници в затвора!!!!!!!!
28
7
 
21
 
! Отговори
Бай Ганя преди 1 година
Тази страна...няма нужда да "избираме хора,които да я управляват", защото...е неуправляема! И това не е страна,а ....територия! Щом един *** дойде от Канада,брутално наруши Конституцията..и никакви,ама никакви последствия...ЗА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА ГОВОРИМ??
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормални хора има,ама не са от вашите шуробадцанаци,това е проблема на България
26
2
 
18
 
! Отговори
Демократична Украйна преди 1 година
ли ще ни оправи според вас? Софиянци редовно си гласуват за тях! Кандидатите на тая партия са като киборзи разни лелки в синьо жълти костюмчета рецитират заучени фрази.
25
1
 
18
 
! Отговори
Нора преди 1 година
Напротив,у нас е пълно и гъмжи от рационални хора.В България се краде с усет,рационално,трайно,с политически финес и замах!Жалка държава с крадливо управление и крадливи политици!
24
18
 
8
 
! Отговори
В североизтока преди 1 година
нито Кирчо е идвал нито киборзите от ДБ. Единствено Възраждане дойдоха да ни видят как сме. Какви са ни проблемите. Що за държава е това? Що за управление? Как се живее с 600 лева заплата? Народът вече изнемогва. Възраждане и това е! Ще ви изринем ***!
23
10
 
10
 
! Отговори
Гласувайте преди 1 година
Аз вече гласувам като пенсионер. Виж ако работех или правех бизнес в бг по друг начин щях да гласувам. Но сега. Програмистите със заплати над 5к да развържат кесиите и да плащат 1000 лева на човек отгоре. А парите да се преразпределят за пенсионерите.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало рационални хора каде са се.чудим как да преживяваме със заплата от 600 лева еживей троино натоварване мръзнене и после какво ковид заради някои които не си върши работата Дами и господа в малките градове като Ловеч тия гитърпим от деца дано някога доживеем разбиране не ми пука от това което пиша писна ми да ги търпя
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да махнем корупцията да махнем всички тия които са над закона да спрем дрогата проституцията и пиенето воината по пътищата .Тука проблема е един автомобилна адмистрация като ги пускат безобразно на тоя оня и си избират изпитващи ето резултат продължаваите така и ще стане всеки ден зле и по зле невинни хора *** по пътищата дее Йонко Иванов скри се де си бе това е със здравето всеки ден лекарства скъпи заради тия търпим унижения
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се моля нещо за по пет пъти не никъде го няма това.човек бърка всеки има грешки но за такива издребнявания никъде не съм срещал това хората дори не го и казват нормално е но това думи нямам писна ми да си мълча описвам го в блога си дано някои го чете и да гледа какво тегло теглим ние младите нормални хора.които сме нормални и интелигентни и ако се чудите защо всичко бяга заради тия е така в малкия град унижават добрите хора затова в неделя да махнем това и да оправим тая държава по съвест.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старал съм се да бъда идеален и честен а не като това измамник да в буквалния и преносен смисъл унижения докога