БСП се жалва от намеса на кабинета в изборния процес

Левицата подаде сигнал до ОССЕ и ПАСЕ
16
БСП се жалва от намеса на кабинета в изборния процес
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изпълнителното бюро на БСП е подало сигнал за "поредното недопустимо вмешателство в предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г. от страна на служебния кабинет", съобщиха от пресцентъра на партията.
Документите с конкретни данни са изпратени до Бюрото за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Парламентарната асамблея на ОССЕ, пише в съобщението.

В сигнала от левицата припомнят междинния доклад на наблюдателите от ОССЕ за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. "В него ясно беше констатирано, че президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления, насочени главно срещу БСП", пише ръководството на партията и допълва, че това недопустимо поведение продължава и сега. Според БСП свидетелство за това са публичните изявления в национални медии на служебния министър на правосъдието Крум Зарков и вицепремиера Атанас Пеканов.

В сигнала е представена извадка от предаването “Защо, г-н министър?“, излъчено на 5 февруари 2023 г. по bTV, в което, според партията, служебният министър Зарков отправял негативни и неверни твърдения и внушения за състоянието, ролята, бъдещето и политиките на БСП. От левицата посочват и участие на вицепремиера Атанас Пеканов в “Панорама“, излъчено на 3 февруари 2023 г. по БНТ1, в което той също изразявал "крайно негативно мнение срещу БСП, обвинявайки партията в популизъм, както и в липса на защита на изконни леви ценности и идеи".

Според Изпълнителното бюро на БСП тези изявления на служебните министри са грубо и недопустимо вмешателство във вътрешнопартийните работи на партията. "Това е опит за нанасяне на имиджови щети на партията с цел повлияване на изборния резултат и в ущърб на Българската социалистическа партия. Нещо повече, такова поведение на служебния кабинет води до дестабилизиране на партийната система и разрушаване на демократическия политически процес“, се казва още в сигнала.

От ръководството на партията отбелязват, че съгласно Конституцията една от основните задачи на всеки служебен кабинет е да проведе честни и прозрачни избори, а не намеса в тях. Те изразяват и притеснение, че това тенденциозното негативно отношение на правителството срещу БСП ще се засилва с наближаване на изборите на 2 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: бспизбориправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
изобщо не се оправдаваите с този и онзи оставка и да ви няма до два мандата в нсизбори до дупка отиваме на следващите избори през есента
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП,трите букви,гордоста на червените,вече не значат нищо,защото те са изпразнени от съдаржание.Само арменския поп не е занимаван с проблемите на старата госпожа.
12
1
 
0
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ВЪЗРАЖДАНЕ СА НОВИТЕ СТАРИ АТАКИСТИ ЛЪЖАТ ТА СЕ НОСЯТ ПЛАШОТ ХОРАТА ИЗПОЛЗВАТ СТРАХЪТ И ГНЕВЪТ НА ХОРАТА КОПЕЙКИТЕ
11
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 година
БСП ще е 1 вата партия,от партиите на Статуквото сринали се на тези избори!!! Герб и Чугунените им глави ще влезнат,макар и в намален състав в това НС! Възраждане ще дръпнат на тези избори и то ще е заслужено! Ако някой си мисли,че "Задружното гласуване" за оръжие за Украйна,няма да има последствие Греши!-:) Нищо и никой не е забравен!!!-:)))Политическата обстановка през изминалите 2 г се промени! И връщане няма!!!Не напразно Пак ще сме на избори!!!И нищо Не е Случайно!!!-:)))
10
2
 
4
 
! Отговори
та така преди 1 година
нинова отново намери предварително оправдание за поредната загуба на предстоящите избори :)
9
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
мммм...,слабо!..Да са беха оплакали на "Арменския поп",по-щеше да фане декиш жалването им..Иначе сериозно:-Какво всъщност става в тая "партия" ?
8
3
 
15
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Ало Нинова ако някой трябва да се жалва , то това е партия ГЕРБ , защото в последните две години всеки дори и президента говори срещу тях , а презодента вдигна юмрук и доката Харвардските мошеници на власт , които за нула време докараха страната до фалит! Така че не се оплаквайте постоянно , всеки да сърба това което си е надробил!
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е той Рундьо Зеленочорапчестий ако не се намеси в изборния процес - кой, кой-кой-кой - питам аз
6
5
 
8
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
БСП. Не се жалвайте бе. Всичко си е в реда на нещата. Електоратът ви измира. Сега сте с последното поколение на масата, а други няма. Те навремето другите комунисти от СДС, ДПС, ГЕРБ, Атака, Възраждане... като ви казваха, вие не та не - все гонехте вашата малка червена звезда. Търсехте умилението на хората. Е получихте го - на всички им се повръща от умиление, като чуе за вас. Е сега от много сметки, да не дойде оня от Испания, дето ни оправи за 800 дни. Да не се хванете за палците всички.
5
4
 
5
 
! Отговори
Нора преди 1 година
БСП е доказан евроатлантическа партия ,която гласува за ГЕРБ в общините има доказателства ,предлага Вежди от ГЕРБ за прецедател и за оръжията говорят тип факултету даже и там няма така да говорят
4
2
 
5
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Всички са едни и същи. Действията го доказват. Като се започна още от ПЛАНДЕМИЯТА, та до помагането на "ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ", защото сме били длъжни. Сами си свалиха маските.
3
2
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Аз пък не познавам нито един и всички се подиграват на мало умните възрожденци. Сега верно, че познатите ми имат висше и над средни доходи, при свинарите сигурно е иначе.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
закриовайте я тая партия на крадци и терористи
1
2
 
5
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Местно производство на руската намеса в американските президентски избори:)))