Избори насред пандемията, а какви са рисковете?

Няма да има спазване на особена дистанция, смята специалист
26 фев 2021 09:51, Петя Славова
20

Малко повече от месец остава до парламентарните избори. За първи път ще гласуваме в условия на пандемия. Пускането на бюлетини и организацията в секциите ще се случва по нови правила. Какви са рисковете за вота?

"Рисковете при гласуването в пандемия за свързани със здравната обстановка. Залегнали са изисквания да няма струпване на избиратели във и около секциите. Здравният протокол задава рамка, при която трябва да се случи процесът, очакваме от ЦИК уточнения как ще се организира той и спазването на мерките", каза Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Тя обясни, че има проблем с факта, че огромна част от секциите в страната са разположени в училища.

"Размерът на класните стаи варира между 40 и 50 кв. м. Можем да направим обосновано предположение, че няма да има спазване на особена дистанция, особено при броенето на гласовете. СИК-овете се състоят от между 5 до 9 човека, които присъстват при броенето. Всички партии заявиха, че ще регистрират доста големи мрежи от застъпници, които също имат право да присъстват при броенето. На миналите парламентарни избори тези хора са били 85 000 души. За тези избори избори, по данни на ЦИК, ще има 12 400 секции. Разделяйки 85 000, се получават едни допълнителни 7 човека", добави Ефтимова.

По думите ѝ по време на изборния ден изискванията са да се допускат хора, така че да има 1,5 м дистанция при чакане.

"Сериозна организация е необходима. Тъмни стаички ще има. Предписанията на здравния протокол са да са така позиционирани, че да не се налага избирателите да ги отварят и затварят сами. Тоест, входът на тъмната стаичка трябва да бъде към стена в помещението", подчерта Диана Ефтимова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че ще са необходими около 800 подвижни урни, ако се запази такова ниво на заболеваемост и ако всички те имат желание да гласуват.

"Има в здравния протокол предписания какви изисквания трябва да се спазват при гласуване на заразени с Ковид-19. По данни на ЦИК, тъй като партиите подават определено количество резерви за СИК, се върви към решение част от тези резерви да бъдат включени в мобилните секционни комисии, те ще бъдат ваксинирани. Вече е започнала ваксинация на част от районните комисии", отбеляза Ефтимова.

 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 1 месец
рисковете са герб да не изгубят власт в прав текст
18
0
 
2
 
! Отговори
ДОСТАТЪЧНО ГОЛЕМИ преди 1 месец
1. РИСК ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА
2. РИСК от изкривени и несправеливи изборни резултати при епидемия и хора, които няма да гласуват заради страх или затворени под карантинал.

НАЙ-РАЗУМНОТО ОТМЯНА НА ИЗБОРИТЕ и СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"800 подвижни урни, ако се запази такова ниво на заболеваемост и ако всички те имат желание да гласуват"

Е, ако и урните имат желание да гласуват, тогава не знам ... Ще стане урнокрация.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът не е в епидемията , електронните подписи и начините за гласуване. Проблемът е, че няма за кого да се гласува. Същите "партии", същите "политици". Трябва да се прецизира понятието партия, трябва да се премахнат субсидиите за партиите, трябва избирателни права да имат само хора, плащащи данъци тук. Изобщо системата не работи и произвежда един и същи б*клук. В резултат на всичко това България продължава да копае дъното.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
aaaa, sega usestate li zasto bg vaklite uchenici i bg bledolikite daskalia vse iskat darvena i gripna vakancia?! ami v klozeta s dupka na dvora posred minus 2 gradusa po celzii?! i yanka takeva vatre...ima da chaaakash...;-)
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-ужасяващият риск е тия пак да подправят резултатите.

И сега страната ни е трудна за оправяне развалина, но тогава вече наистина ще трябва да загасим лампата на излизане.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако масово си извадим електронни подписи,не виждам причина да не разрешат с тях да гласуваме.Варианти бол,през ПИК код,през банкомат,толкова опции има,че има ли желание за истински вот има и начини.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не дават да се гласува от вкъщи от компютъра?Нали се преброихме така веднъж?
11
7
 
2
 
! Отговори
Риск преди 1 месец
Няма да гласувам. Да ходя да се вра по спарени коридори и още по-спарени и вмирисани гласоподаватели. Мерси съм. Хев фън.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рисковете Баце отдавна ги е сметнал.Сега отваря заведенията и след месец ще има по над 2000 заразени на ден.Отделно няма и ваксини и му идва дюшеш.Хората ще се залостят в домовете си и няма да излезнат да гласуват от страх да не се заразят.А колкото по-малко гласуват,толкова по-добре за ГЕРБ!Измислил го е Баце!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рисковете са ако не гласувате, от герб-бкп да се самоизберат отново
8
1
 
7
 
! Отговори
Баба мара преди 1 месец
основният проблем е не пандемията а това че при 40 партии и коалиция няма
за кого да гласуваме аз лично нямам доверие на никого и като гледам как се
прехвърлят от една партия в друга си мисля че няма да се отървем от цър=вулите
7
0
 
11
 
! Отговори
Горянин преди 1 месец
ММ ДААА, В щатите миналата година имаше избори .Те бяха едни от най-засегнатите от вируса.ИМАХА ОГРОМЕН ПРОЦЕНТ ГЛАСУВАЛИ.НЕ ПЛАЩЕТЕ ХОРАТА ,,УВАЖАЕМИ "ГЕРБЕРСКИ УПРАВЛЯВАЩИ И ТЕХНИ ТРОЛОВЕ.
6
10
 
3
 
! Отговори
Гласоподавател преди 1 месец
Аз няма да рискувам. И без това не виждам хора с морал за които да гласувам. Който и да дойде после на власт едва ли ще създаде лекари и оправи болниците за един месец така че да поемат пострадалите. Всеки си преценява.
5
0
 
12
 
! Отговори
ТАКА Е преди 1 месец
ШАЙКАТА ГЕРБ, ако се докопа отново до власт това вече ще е тотална катастрофа за БЪЛГАРИЯ. Това наистина е най-големия риск
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рисковете са по-малко от тези в магазина или в автобуса.Ако сложиш маска и ръкавици,какъв ти е проблема?Но целта е да ви сплашат,за да не гласувате и по-лесно да си фалшифицират вота.
3
1
 
10
 
! Отговори
Марвин преди 1 месец
Рискът е, че ако не гласувате, може шайката да остане на власт.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
pak hero mustafa ste vi upravliava
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналата година имаха много държави избори ,стига сте плашили народа ,явно ви е удобно по малко хора да гласуват )

Спонсорирани публикации