Природата и културата на България във фотоизложба в Русия

В град Дубна бе открита постоянна изложба
25 юли 2021 13:54, Александър Попов
12

Снимка: Елена Пузинина

Постоянната фотоизложба "Природно и културно наследство на България" бе открита в град Дубна, Московска област. Експозицията е подготвена от Българския културен институт и Асоциацията на професионалните фотографи в България по случай 65-годишнината от създаването на Съвместния институт за ядрени изследвания (ОИЯИ), в който България е една от страните-основателки.

На церемония по откриването присъстваха посланикът на Република България в Русия Атанас Кръстин и директора на ОИЯИ Григорий Трубников.

Те заедно прерязаха лентата, символично отваряйки петия – "български" етаж на институтския хотел "Дубна". Сградата е проектирана от български архитект и напълно реновирана тази година, много скоро в нея ще се настанят учени от различни страни.

Както отбеляза Григорий Трубников, днес лабораториите на института провеждат изследвания по 52 теми със специалисти от 24 държави. Група учени от България работи успешно в 26 области, свързани както с ядрената енергетика, така и с екологията.

Директорът на Българския културен институт Виктор Бойчев разказа накратко за изложбата, като обърна внимание на значението на заснетите обекти, част от които са включени в списъка на ЮНЕСКО. Сред гостите бяха научният ръководител на ОИЯИ акад. Виктор Матвеев, вицедиректорът проф. Лъчезар Костов, началник отдела за международно сътрудничество Дмитрий Каманин и други.

Българската общност беше представена от научния сътрудник в Лабораторията по физика на високите енергии Бояна Дабровска и научния сътрудник в Лабораторията по теоретична физика Христо Димов.

Специално за откриването на изложбата Лилия Йотова, председател на Асоциацията на професионалните фотографи на България, изпрати поздравителен адрес:

"За нас е истинско удоволствие да представим едни от най-емблематичните места на нашата родина. Пред вас се разкриват както важни исторически паметници на България, така и съвременна бизнес архитектура. Визитната картичка на София е катедралния патриаршески храм Св. Александър Невски. Той се намира в самия център на столицата, на площад, носещ същото име. Съвсем наблизо е Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", а само на няколко километра в посока изток се е оформила новата бизнес зона на столицата ни.

В централната част на България се намира Паметникът на свободата. Той е построен на връх Шипка, на мястото, където се е провела една от най-големите битки за свободата на България по време на Руско-турската война 1877-1878 г. Към монумента водят 890 стъпала, които стотици хора изкачват всяка година, за да отдадат почит на героите. Президентът на България също изкачва тези стъпала на Националния ни празник 3 март.

В изложбата сме включили още кадри от двата стари града – Пловдив и Созопол, където архитектурата е специфична и изключително емблематична за съответните райони. Ако имате намерение да посещавате България, то не бива да пропускате и друго емблематично място – Рилския манастир. Намира се в най-високата българска планина – Рила. Бил е книжовно и просветно средище, а в момента освен действащ манастир е и архитектурно исторически и художествен комплекс от световно значение.

Ако харесвате художествени занаяти, то непременно трябва да отидете в Чипровци, където се създават ръчно тъкани чипровски килими, включени в списъка на Юнеско.

В България има много древни гробници, пещери и крепости, това, което ви показваме, е една малка частица от богатата ни история и култура".

Представените фотоси са дело на професионални фотографи, членове на Асоциацията - Анастас Търпанов, Бистра Стоименова, Евгени Димитров, Йордан Йорданов, Лилия Йотова, Милен Цветанов и Стефан Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А коги изложба в Мухосранск?
7
6
 
3
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Мухъли!
6
3
 
5
 
! Отговори
тенор преди 2 години
Изложби да има. Човек като изгуби любовта, изгубва и всичко останало.
5
4
 
1
 
! Отговори
:)))))))))) преди 2 години
Пак бутафории:) Друго е Ибрям Папазов:)
4
2
 
7
 
! Отговори
Живко преди 2 години
А! Ша са побратимяваме ли?
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това квадратно и неодялано нещо в центъра на поместената снимка ли е директорът на Българския културен институт Виктор Бойчев?
2
9
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Културата на Царство България, която руснаците(хазаро-викинги шкенаази) заграбиха заедно с населението на Волжка България, Кубратова България, Първо Българско Царство, Второ Българско Царство, Трето Българско Царство. Кражбите на Български цъковни и държавни архиви и регистри също ли са част от братството и сестринството на руснаците?
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха! Изложбата трябва да е както си требва излагане! Значи "Гюней", "Гюней", "Кютек"! Това ще е основната тема на всяка изложба отсега, до заличаването на чалгата, като начин на живот!