Колко е адаптивен на човешкия мозък в "Жива мрежа"

Излиза иследването на Дейвид Игълман
19 окт 2021 11:50, Петя Славова
7
Колко е адаптивен на човешкия мозък в "Жива мрежа"
Снимка: ИК "Сиела"

Адаптивността на човешкия мозък като "най-великолепното явление в биологията" в новото изследване на  Дейвид Игълман

"Жива мрежа" от автора на "Мозъкът. Това си ти" описва вечно променящия се свят на човешкия мозък.
Когато си мислим за човешкия мозък, си представяме орган с няколко ясно разграничени области, всяка една от които отговаря за определен набор задачи. Този опростен модел обаче пропуска най-интересната част от дейността на мозъка, а именно сложните взаимодействия, които се образуват в микроскопичния космос на черепа ни.

В новата си книга "Жива мрежа", номинирана за наградата "Пулицър" през 2020 г., световноизвестният невробиолог Дейвид Игълман ("Мозъкът. Това си ти") се заема с подробно изследване на същността на мозъка не в отделните му съставни елементи, а в начина, по който те се преустройват и променят, за да образуват една динамична "жива" мрежа. 

Живата мрежа е това, което ни свързва със света около нас. Тя е саморегулираща се, пластична система – но какви са нейните правила? Като нейни притежатели ние се впускаме в света и усвояваме всичко – поглъщаме жадно нашите местни езици, култури, моди и политики. А с всеки нов импулс, който мозъкът ни регистрира, нашата същност се променя по малко.

"Жива мрежа" е единствена по рода си книга, която изследва в детайл точно как се случва това. Дейвид Игълман разглежда живото свързване като "най-великолепното явление в биологията", което позволява съществуването на паметта, интелекта и цивилизациите.

Той предлага нова теория за значението на сънищата – един от най-големите научни въпроси без отговор и задава още много любопитни въпроси. Възможно ли е човек да съществува с половин мозък? Какво става, ако човек загуби ръката си или оглушее? Защо Айнщайн е станал Айнщайн? Как успява мозъкът да „вижда“ и „чува“ света – затворен в тишина и тъмнина?

В тази книга ще откриете смайващи медицински случаи, заболявания и научни казуси, описани увлекателно и достъпно за всеки читател, който иска да опознае сложния механизъм на съзнанието ни.

"Жива мрежа" открехва вратата към загадката, която представлява нашия мозък и ни припомня колко тясно сме свързани с всичко около нас.

Д-р Дейвид Игълман е невробиолог и автор на международни бестселъри. Той преподава мозъчна пластичност в Станфордския университет и е създател и водещ на номинираната за награда „Еми“ телевизионна поредица "Мозъкът". Игълман също е и изпълнителен директор на Neosensory  – компания, която създава следващото поколение хардуер за неврология.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ha ha znaeem znaeem dobe nayciha mozaka da psuva naposledak
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3 за американците ли говориш? На тоя свят няма толкова върли антиваксъри като тях. Тия дори ваксина срещу шарки нямат. Но пък са с по 2 игли срещу ковид. Ха. Ако антиваксър е човек без препарат срещу ковид, какво е оня който няма ваксина срещу полио, шарки, дифтерия, коклюш, тетанус и т.н. Или за ковид зомбитата има само ковид и всички други болести не съществуват? Жалка картинка сте ковидваксърите, честно.
3
4
 
3
 
! Отговори
Антиваксърите преди 2 години
Дори пишат по форуми, макар да нямат и грам мозък.
2
0
 
4
 
! Отговори
Може преди 2 години
Човек с половин мозък е писал заглавието. Доказано е, че човек може да съществува без неокортекса. Дори да бъде редактор или да кара кола.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя част на мозъка отговаря за ваксърското поведение?