Предимствата и пороците на глобализацията в "Гранд хотел "Европа"

Книгата на Иля Пфайфер излиза на 7 октомври у нас
5 окт 2022 12:16, Петя Славова
0
Предимствата и пороците на глобализацията в "Гранд хотел "Европа"
Снимка: ИК "Колибри"

Ако Стефан Цвайг е написал "Светът от вчера", то Иля Пфайфер ни предлага "Светът от днес" – с много знание,  въображение и  талант.

"Гранд хотел "Европа" излиза на 7 октомври и е едновременно художествена литература и есеистика, роман за една голяма любов, но и роман за великата история на Стария континент, за незавидното му настояще и за проблематичното му бъдеще, за привлекателната и разрушителна сила на туризма, за предимствата и пороците на глобализацията, за предразсъдъците на западняка и за участта на бежанците.

Писателят се настанява в разположения някъде в Италия „Гранд хотел „Европа“, за да напише книга за туризма и да си отговори на въпроса къде са се объркали нещата с Клио, в която се е влюбил в Генуа и с която е заживял във Венеция.

Заедно с това нараства любопитството му към чудатите обитатели на хотела, дошли сякаш от една далечна и по-елегантна епоха. И това е най-краткото резюме на това уникално произведение.

Разсъжденията и коментарите се редуват с интригуващи случки и произшествия от личния живот на разказвача, сериозните размисли са подправени с хаплива ирония. В тази книга има всичко, дори еротика, дори мистерия!

Иля Леонард Пфайфер (р. 1968 г.) е нидерландски поет и писател. С отличията си в почти всеки жанр, който можем да си представим, той се нарежда сред най-разпознаваемите и завладяващи гласове на съвременната нидерландска литература. Завършва класическа филология и до 2004 година работи като изследовател и преподавател по старогръцки. През 2008 г. заминава за Генуа, където живее и до днес.

"Гранд хотел "Европа"  е в превод на Мария Енчева, художник е Таня Минчева.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари