Над половината българи не са прочели една книга за година

Това сочи изследване на НСИ
Обновена: 16 сеп 2023 19:52 | 16 сеп 2023 19:30, Стела Стоянова
139
Над половината българи не са прочели една книга за година
Снимка БГНЕС, архив

По-голямата част от българите не са прочели нито една книга през миналата година. Това показа изследване на Националния статистически институт (НСИ), което е посветено на образованието и обучението за възрастни.

Общо 51,8% от хората в страната на възраст между 25 и 64 г. не са прочели нито една книга през свободното си време.

Проучването показва значителен спад от 4,9% при четенето на книги в сравнение с проучване от 2016 г., като причината е мъжкото население. Жените, които са прочели поне една книга, са 58.5%, а мъжете - 38%.

Малко над една трета от населението (36.5%) чете вестници всеки ден, включително и електронни издания. Мъжете са малко по-активни в това отношение в сравнение с жените – съответно 38,4 и 34,5%.

От хората с основно или по-ниско образование 9% четат вестници, а сред тези със средно и висше образование - съответно 37,8 и 47,9%.

Проблемът обаче не е само при четенето на книги, пише Mediapool. Оказва се, че над 40% от хората в страната не са посетили нито едно културно събитие през миналата година. Събитията включват посещение на представление на живо, кино или културна забележителност.

Посетилите поне веднъж пиеса, концерт, опера или балет са 38,8%. Почти толкова са хората, гледали филм в киносалон - 38,7%. Посетителите на музеи, художествени галерии или археологически разкопки са 38,6%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: култураизследваненси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
2
 
! Отговори
Божкейййй преди 7 месеца
То да е само през изминалата година...
119
0
 
2
 
! Отговори
цена преди 7 месеца
то при тия цени как да си купиш книга. добре са в гърция и албания например. едно и също издание там вместо 18 лв. е 2 евро?
118
1
 
1
 
! Отговори
и за какво преди 7 месеца
да чете,с какво ще допринесе това за богатството му,ще му купи книгата нов палат ли,за какво да губи ценно време в четене,вместо през същото това време може да открадне някой друг милиард,до там му стига хоризонта,трупане на пари и имоти,останалото не му е приоритет,като животните(и да ме извиняват животните,че ги сравнявам с българи)
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия дето четат само Достоевски и смятат, че само те са интелигентни, защото четат определена литература да ходят да се гръмнат. Всеки да си чете, каквото му харесва и му доставя удоволствие. В различните периоди на човек му се чете различна литература. А тия дето не четат, те са ясни в тях по цял ден се слуша Пайнер. Там каузата е загубена изначално.
116
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
В началото на демокрацията имаше бум на поредици розови романи. Тънки книжлета със сапунено-романтични истории. От тях и по 100 на година да четеш все тая. Няма станеш много възвишен. Четенето не е спорт, важно е какво четеш и какво ти остава в главата.
115
1
 
4
 
! Отговори
Bill The Bill преди 7 месеца
Някои са прочели може би поне 'Винету"
114
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Почти всяка седмица чрез интернет намирам поне една научна статия по моята специалност на английски или на руски език и то по някоя от темите, по които работя. Чета по същия начин и книги на тези два езика, имам предвид научна литература. Понякога, но само когато имам свободно време, чета по същия начин и художествена литература, включително и на български език. Мен как ме броят в това изследване? Хора като мен попадат ли изобщо в тяхната статистика?
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е И? Теодора Димова нали е прочела 50 поне? Или си ги слага на масата и на шкафчето, за да я снимат с по 6-7 дебели нови кноги накуп? Като ги е прочела, поумняла ли е или е станала пълно ку-ку?
112
5
 
8
 
! Отговори
00014 преди 7 месеца
Аз от 30 години не съм прочел една книга (роман, повест ....). Ако четахудожествена литература по-умен ли ще стана, или по-образован (инженер съм)? Четях много като млад. И какво? Спомням си само имената на авторите и смътно някои от произведенията. А днес интернет предлага много повече. Повече информация (техническа, политика, история .....), повече наслада - визуална и слухова. А тези изследвания се правят от хора, които друго не могат да правят. И от изследванията им има толкова полза.
111
0
 
5
 
! Отговори
Booking преди 7 месеца
Някои цял живот не са прочели една книга.
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прочитането на книга в електронен вариант включено ли е в изследването? Взима ли се предвид това, че много хора гледат ТВ-новините и посещават новинарски сайтове, а когато разберат за интересна публикация или коментар във вестниците, търсят ги в електронния им вариант.
109
5
 
7
 
! Отговори
аноним преди 7 месеца
Те губят!!!!!
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми те могат ли да четат? Сега правят пачки, като има един да чете стига.
107
7
 
4
 
! Отговори
Ай, майчицееее преди 7 месеца
Българин изобретил компютър, а? И кола на вода, а? То водородния двигател е друго нещо, ама пак българин, а? Ей това води безконтролното четене. До формирането на ддебили. И за съжаление, трайни такива. Няма оправяне после.
106
12
 
7
 
! Отговори
Студент преди 7 месеца
Затова и само 1% от българите инвестират в активи като акции, ценни метали, имоти и др. Българинът не иска да се образова. За всеки е различно. Има пък образовани и умни хора, които четат книги, но са малко според мен и не знам дали имат 50%. Затова българинът е беден. Може да забогатее според мен с ресурсите, с които разполага. Българин е изобретил компютър, двигател на вода (водороден) и много други неща.
105
2
 
15
 
! Отговори
РусенецЪ преди 7 месеца
Нещо това проучване е май за едни пари. Аз не съм чел вестник от 15 години поне. Книга ... ама каква книга? Защото съм прочел тонове специализирана литература ама то не са точно книги. Опера-Русе, билета 15 лева. В салона сме 8 човека. На сцената са поне 25. След първите 15 минути разбрах защо. Вече дори заобикалям операта. На кино? И за чий ми е да ходя на кино като си го имам в къщи със стократно по добра картина и озвучаване. Според проучването аз съм с 4-ти клас.
104
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Половината "българи" никога не са прочели и една книга. Според статистиката ромовете май вече са наполовина от населението!
103
1
 
1
 
! Отговори
е,и? преди 7 месеца
До Н:пътуване и плаж в Гърция имаше ли?
102
8
 
4
 
! Отговори
асан преди 7 месеца
забележил съм че да правим деца с Айшето е по-интересно от да ходя у музея.
101
2
 
14
 
! Отговори
Споко, преди 7 месеца
някой хора и през целият си живот не са прочели и една книга,камо ли за една година!?!В библията е казано:"По-делата ще ги познаете...",ще си позволя да перефразирам:"По-коментарите ще ги разпознаете..."?!?