Гломб: Индийският вариант на COVID-19 не е по-смъртоносен

У нас засега доминира британският вариант, заяви специалистът
Обновена: 18 юни 2021 08:59 | 18 юни 2021 08:58, Петя Славова
17
Гломб: Индийският вариант на COVID-19 не е по-смъртоносен
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първият случай на индийския вариант на коронавирус у нас бе открит при млад мъж, който е студент в Плевен. Той е контактувал с друг заразен от Северна Ирландия, но след това се е изолирал.

"Охарактеризирането на даден вариант на коронавируса отнема около два месеца", обясни пред bTV доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.
"Технологичното време за обработване на тази база данни, която се получава, отнема време и то е не  по-малко от месец и нещо", каза тя.

Още по темата

По думите й нашите лаборатории са напълно готови да хващат новите варианти на коронавируса. Изпращането на проби по линия на Европейския съюз се прави, когато те са в прекомерно голямо количество.

"Трябва 5 до 10% от положителните проби да бъдат изпращани за секвениране. Ние имаме капацитет да секвенираме около 200 проби седмично", обясни доц. Гломб.

Вирусологът каза, че клиничната картина на индийския вариант не се различава, така че да може да се различи от останалите.

"Световният опит показва, че "Делта" вариантът няма променена клинична картина. Няма и тежко протичане, но е значително по-заразен", допълни доц. Любомира Гломб.

В момента у нас доминира британският вариант на коронавируса. По думите й, по нищо не може да разбере един заразен, че е с индийския вариант. Клиничната картина е същата.

"Към момента и в световния опит показва, че Делта вариантът не се прекарва по-тежко, но е значително по-заразен", поясни специалистът и допълни, че в Индия се овладяват нещата.

"Процентът на тежкото протичане е процент от заразените", каза още тя, но допълни, че смъртността не е по-голяма. Според нея опасността да се внесе вируса може да се намали при спазване на мерките и ваксиниране.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди месец писаха, че през април от починал човек бил изолиран, цитирам: "Британски вариант на вируса с бразилска мутация, който е силно заразен, но не е опасен"... Сега па тоя индийски уж бил много заразен, пък само един се заразил... лъжи за пари... поне да се бяха наговорили какво и как да лъжат.
15
0
 
0
 
! Отговори
ЩАМ преди 1 месец
НАРИЧА СЕ ВИРУСЕН ЩАМ!"ВАРНИАТИТЕ" СА НА ИЗПИТИТЕ В УЧИЛИЩЕПроблема е в НЕ-ДОВЕРИЕТО КЪМ ВАКСИНИТЕ. За Българите то е > 70%
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гнясажии, как да не е по-заразн ве??? Ще ви отнемем лиценза! Разбира се че е по-заразен, и по-смъртоносен, и по-...чакай че забравих....важно е да най- най- лошия от всички вируси до сега, иначе ще ни глобят, че миоже и да ни затворят.
13
1
 
3
 
! Отговори
Професор Шломб преди 1 месец
Не е възможно да е по-заразен от каквото и да е, след като за последните 30 дни активните случаи в Индия намаляха със 75%!! Спрете лъжата вече!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много по заразен ама само един се е заразил и други заразени с този щам няма. А да забравих, заразени веднага се е изолирал. А ирландеца е контактува само с един човек в България. Смееех.
11
1
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 1 месец
нормално в Индия умират средно дневно 300-400000, сега виж колко са от ковид и се успокой, може да погледнеш къртинката с техния пик, който е много остър а не разлат като нашите, следователно бързо се качват но и бързо спадат случаите
10
1
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 1 месец
Това им е традиция, почети малко, и преди ковида го правеха, аман от паникьори, те на това разчитат
9
0
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
До Анонимен 8 -----В Индия са милиард и половина !!! ....Процентно при нас ситуацията беше с един порядък по-тежка, отколкото в при тях , всеки може да го пресметне и да се убеди !!!
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О да, чудесен е индийския вариант. В индия за забавление пекат тупове по тротоарите просто, не че е гаден делта версията.
7
1
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 1 месец
+ тук спор няма
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, но българския вариант на "лекар" е най-смъртоносен!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тия 2-3-2-1-3 случай из Плевен, по ми се стравя, че лабораторията се е поуакала с някакво замърсяване на пробата от Плевен с индийски вариант, а не че го има наистина. При положение че е бил индийския вариант там от два месеца, Плевен щеше да гори пък той пръв влезе в зелената зона, щото мислите ли че индийския студен е седел кат божа кравичка вкъщи
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е някой ден ще се сетители да кажете, че висусите само веднъж могат да увеличат смъртността си, т.е. той я увеличи веднъж, от тук нататък може да става само по малко смъртоносен с всеки нов щам, или не ви отърва, че е по-добре да е шок и ужас. Както и е нормално да се опитва да става по заразен защото вече има достатъчно хора които са го прекарали, а той има нужда от нова среда за да оцилее.
3
3
 
7
 
! Отговори
Darth shadow преди 1 месец
Сега като не върви плана да се набоцками с отровните ваксини, почнаха да пресират чрез манипулации и страх, майната на мерки, тестове, ваксини, няма ковид 19,а хейтърите защитници на мерки, тестове, ваксини пожелавам да се удавят в близкия вир..
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе требе се поддържа страха у стадото!
1
10
 
3
 
! Отговори
Ужасена и удивена3 преди 1 месец
Смятайте индийския студент ако не се беше изолирал веднага след заразяването какво щеше да се случи!