Около 5% от ваксинираните срещу COVID-19 - без антитела

Но коронавирусът се развива най-вече при неваксинирани
Обновена: 31 авг 2021 09:05 | 31 авг 2021 08:58, Петя Славова
68
Около 5% от ваксинираните срещу COVID-19 - без антитела
Снимка: БГНЕС

България продължава да е на дъното в ЕС по ваксиниране, а първа по смъртност от коронавирус. До момента в света са поставени над 4 милиарда дози ваксини като 30,7 на сто от населението на Земята е получило по една доза, а 16% са напълно ваксинирани, съобщават фармаколози.

Експертите обясниха, че в кратките характеристики на ваксините е посочено изрично, че 5 на сто от имунизираните няма да развият имунитет - това е генетика, но все пак има гаранция, че "ваксинираш ли се, боледуваш по-леко и по-малко заразяваш останалите хора, ако се разболееш".

Учените питат защо все още здравните власти не публикуват информация колко от заболелите са ваксинирани.

Проф. д-р Мария Николова -  клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести заяви категорично пред БНР, че нито РНК-ваксините, нито векторните могат да заразят с болестта или да се интегрират в нашия генетичен материал. По думите й, те не могат да навлязат в ядрото на клетките.

Тя обясни, че според промяната в кратките характеристики вече и двете РНК- ваксини могат да се прилагат при деца между 12 и 18 години.

Още по темата

Проф. Николова изясни Коя ваксина е подходяща за жени, трябва ли да се имунизират бременните, както и тези, приемащи контрацептиви и с кои ваксини да се имунизират мъжете над 50 години.

По думите й, пациентите с ХИВ дават много добър имунен отговор към ваксините, така че хора с вторични имунни дефицити трябва да се ваксинират, изясни още проф. Николова.

По думите на д-р Цветелина Великова -  - имунолог в болница "Лозенец", вече е доказано чрез големи международни проучвания, че пациентите с автоимунни заболявания могат да се ваксинират.

След ваксина не се активира болестта и не се развива ново автоимунно заболяване - няма данни за повишена честота на реактивация на основното заболяване и дори пациенти на имуносупресивна терапия показват добър имунен отговор.  Имунизирането трябва да се прави в период на ремисия, допълни д-р Великова.

Деян Денев - директор на Асоциация на научно изследователските и фармацевтични производители, е категоричен, че данните сочат, че ваксините работят, помагат, предпазват и не вредят, с много малки изключения и това е отразено в кратките характеристики.

Макар по думите му, с мутациите на вируса, това да намалява, тяхната ефективност срещу предпазването от хоспитализация, тежък COVID-19 и смърт, е относително устойчива. По думите му в държавите с високо имунизационно покритие заразените също растат, но смъртността от болестта е несравнимо по-ниска.

"Болестта се развива най-вече, където има неваксинирании и мен ме притеснява това - какво ще се случи в държава, в която Делта вариантът сега се разгръща, а ваксинационното покритите е изключително ниско", попита Денев. Според него държавата трябва да е подготвена за това.


68
Още по темата: ваксинакоронавирус
Още от Коронавирус
В Европа расте натискът върху неваксинираните срещу COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
До 62 Мечо Кух преди 3 седмици
Това, което си написал щеше да е вярно, ако надвишената смъртност имаше отновително постоянен характер, като махнем починалите от Ковид-19, а тя си има същите пикове и спадове, както и смъртността от Ковид-19, т.е. това са неотчетени случаи на починали от вируса писани като инфаркт, рак и т.н. Логиката казва, че при епидемия от нещо, смъртността от останалите болести намалява, защото епидемията ги изпреварва в отнемането на живота. Сега сме точно в тази ситуация .
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лечение при Ковид-19 все още няма. Следователно ....
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
55 - най-бедни сме, защото големите пари се плащат само на покорно население, което изпълнява всякакви безумици на правителството си. Държавата ни беше съсипана методично и с цел. Всички западноевропейци, които познавам са абсолютно зомбирани. Зависими са от материалните блага и всичко ще направят да си ги запазят. Работят като ненормални, семействата им разбити, да си гей е гордост и най-голямото постижение е да си пекат задните части на някой гръцки плаж.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами, че то и при неваксинираните е същото!
59
1
 
2
 
! Отговори
славянин преди 3 седмици
Според последното израелско проучване над 600 хиляди израелци, най-голямото такова досега, е обратното - ваксинираните 13 пъти по-често се заразяват от делта варианта от преболедувалите! Проучването беше публикувано пред 3-4 дни в изданието ''ZEROHEDGE''!
58
0
 
0
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 седмици
...а останалите 95% ???
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много ми е съмнително как ваксинираните внезапно много се загрижиха за мене неваксинирания.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 55 Грижи се за себе си. Не се занимавай с другите.
55
5
 
0
 
! Отговори
glasnaglarus (Бургас преди 3 седмици
До Анонимен: Бедни сме на мозък - всичко друго е вторично.
54
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-бедни в Европа, с най-голяма смъртност и най-малко ваксинирани... Случайно ли е това? Или пpocтотията е в изобилие...?
53
3
 
7
 
! Отговори
язе да кажа преди 3 седмици
До ОтговорТва с БГ статистиката, особено за заразени и смъртност, мхог много вяра да нямаш - какви ли не случаи писаха за ковид, вкл. и на починали от катастрофи.
52
4
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 3 седмици
Ако сме на последно място по ваксинирани и на първо място по смъртност..за мен това е повече от съвпадение.
51
2
 
1
 
! Отговори
гогич преди 3 седмици
Тия с минусите - не ви харесват резултатите от изследването, или е манипулирано, или няма такова - що слагате минуса?? Дайте поне един аргумент. Аааа, нямате аргументи, щото сте тролове ;)
50
8
 
5
 
! Отговори
гогич преди 3 седмици
Много повече от 5% са. Вижте последните проучвания на виенските лекари - повечето ваксани не развиват или развиват изключително малко антитела. Скоро и тази истина ще излезе, но ще излезе след като се оптат да набоцкат масово хората. И после - 3та, 4та , 8ма доза и така....Бизнеса да върви :)
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При всички ваксини, дори и тези на по 30г., има хора (3-10%), които не развиват имунитет. Затова и при ваксинация се цели 80-90% ваксинация на населението, че като махнеш тия 5-10%, да останат около 70-80% стаден.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оо, миячите на чинии са тук и агитират за ваксинация.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не че нещо, *** Чехите и Унгарците кога излязоха от ЕС? Защото според статистиките, те са пред нас по починали на 1мил. Не че да сме трети в отрицателната статистика е добре, ама поне си вземете точни данни.
46
4
 
2
 
! Отговори
моисей преди 3 седмици
То в Израел писаха, че ефективноста е паднала до 60%, което си е 40% само разнасящи сертификати.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 43 "Никой вирус няма за цел да убие гостоприемника си." .......... Строго казано, не си прав. По-близка до истината е форулировката "Никой вирус няма за цел да убие гостоприемника си, преди да е заразил следващия".
44
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен "Уж била замърсена и водела до смърт." ==== Използваш един класически антиваксърски похват - първата част от изречението е вярна, втората - откровена измислица.