Лични лекари алармират за проблеми с домашното лечение на COVID

Пациентите нямат връзка с лекаря си е една от тях
Обновена: 17 сеп 2021 09:46 | 17 сеп 2021 09:43, Петя Славова
33
Лични лекари алармират за проблеми с домашното лечение на COVID
Снимка: БГНЕС

От днес девет лекарства за лечение на коронавирус са безплатни в аптеките. Пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус могат да се лекуват безплатно у дома, като условието е преди това тези пациенти да преминат преглед през медицинските центрове, които са определени от Министерство на здравеопазването като COVID зони.

Още по темата
Срещу това решение негодуват общопрактикуващи лекари. Организация на джипитата по този начин
напълно се изключват от наблюдението и лечението на болните, голяма част от които са техни пациенти.

Лекар обяви и какъв е пътя на човек със симптоми за преглед:

"Пациентът със симптоми има два пътя. Като получи температура, втрисане, най-краткият път е да отиде директно в някой разкрит COVID-кабинет, където да си направи бърз тест за антиген, който трябва да заплати. Ако той е положителен, влиза и в COVID-кабинета. Вторият път е пациентът да се свърже със семейния лекар. В зависимост от оплакванията, лекарят преценява дали дистанционно да му назначи електронен PCR, който е безплатен. Пациентът обаче трябва да чака резултатите от него поне 24 часа и има голямо разкарване и достъп до контакт с други хора", заяви пред БНТ д-р Костадин Сотиров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

По думите на лекаря, пациентът отивайки направо в кабинета за коронавирус, плаща прегледа си, но е наясно по-бързо с резултата си. Ако тестът е положителен, там му изписват болничния лист и му дават електронна рецепта за безплатни лекарства.

Пациентът има право на два прегледа в този кабинет като отива самостоятелно там. Според, д-р- Костадин Сотиров проблемът е в това, че на места още не е осигурен софтуера за тази практика да стане възможна, а и пациентът не е във връзка с личния си лекар.

Също така сред основните проблеми на изключването на общопрактикуващите лекари разположението на COVID кабинетите. "Пациентът трябва да пътувам с междуградски транспорт за да стигне с такъв кабинет и се създават условия за заразявания", коментира д-р Сотиров.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
2
 
! Отговори
111 преди 2 месеца
До до Мечо КухНямало е пандемия от 100 години насам, затова не се е умирло толкова. И не само в България, в целия свят. Как само в България не разбраха. И не се елекува, но като има ваксини - може и да не се преболедува. Но само за тези, които не са зомбирани сконспиративни теории.
9
0
 
14
 
! Отговори
до 8 преди 2 месеца
И аз така съм чувал, че вирусните инфекции се преболедуват, а не се лекуват. И че има медикаменти единствено за облекчаване на симптоматиката, не и такива които спират инфекцията.А тука спрягат цели девет лекарства, и предполагам, че половината от тях са антибиотици.Излиза, че всеки с положителен тест се предполага, че ще развие вторична бактериална инфекция ли?
8
3
 
7
 
! Отговори
до Мечо Кух преди 2 месеца
До сега никога не е имало лекарство срещу вируси. Дори и гриповете не са лекувани с противовирусни лекарства. Винаги е било атибиотик, с който бориш вторичната бактериална инфекция на белия дроб. Питай мен, тинейджърските ми години минаха всички така. По живково време имаше лекари и толкова умрели от респораторна инфекция нямаше.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
1. Аспирин, 2. Витамин С, 3. Липов чай, 4. Билков чай, 5. Черен чай, 6. Синапени лепенки, 7. Аулин, 8. Витамин D, 9. Памперси
6
2
 
14
 
! Отговори
антиваксър преди 2 месеца
До Мечо Кух 5 Лекарствата са цинк, хидроксихлорохин и ивермектин. Азитромицин в случай на вторична бактериална инфекция. Двете не се предлагат, защото СЗО-то не разреши да се изследват и не препоръчва да се използват, защото не са изследвани. Омагьосан кръг. Продължават да убиват болни хора, за да притискат здравите да се ваксинират с не ваксини.
5
1
 
20
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 месеца
9 лекарства за лечение на коронавирус звучи доста несериозно.Досега няма нито едно официално обявено за такова.По- скоро ще изписват антибиотици, които няма как да са лекарство за лечение на коронавирус, щото антибиотиците са средство за борба с бактериални инфекции , не вирусни. Просто си отварят нова вратичка за източване на НЗОК .
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Несе наядохте да лъжете народа неви искаме никакви съвети и реклами айде няма нужда от вашите лъжи и измами
3
1
 
29
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
Температура може да се вдигне и Не от ковид! Трябва ли да ходим всички в ковид центровете? А децата и те ли? Защо Бързите антигенни тестове не са безплатни навсякъде? Човек по- бързо се ориентира дали е с ковид!
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
'днес девет лекарства за лечение на коронавирус са безплатни в аптеките. Условието е преди това тези пациенти да преминат преглед' ----- за да ти наложат 2 седмици домашен арест. Безплатно е само сиренето в капана!
1
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
миналата година като се лекувах сам и плащах за всичко никой не ми обърна внимание дали пия правилните хапове