Затвориха "Дисниленд" в Шанхай заради един случай на COVID-19

Китайските власти следват политиката за "нула случаи"
1 ное 2021 10:33, Елка Василева
18
Затвориха "Дисниленд" в Шанхай заради един случай на COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Развлекателният парк "Дисниленд" в Шанхай бе затворен днес, след като у една посетителка бе открит COVID-19. Китайските власти полагат усилия да се справят с локалното огнище на епидемията, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Китай бе първата страна, връхлетяна от коронавируса в края на 2019 г., но и първата, успяла до голяма степен да се справи с епидемията през пролетта на 2020 г. чрез изключително рестриктивни мерки, включително почти пълно затваряне на границите.

Още по темата

Властите все така следват политиката за "нула случаи", дори я засилват с наближаването на зимните Олимпийски игри в Пекин през февруари.

Азиатският гигант се бори с вируса с всички сили, откакто COVID отново се появи в края на октомври в северните региони, включително в столицата. Днес бе съобщено за 92 нови случая през последното денонощие - максимум от средата на септември.

При това положение шанхайският "Дисниленд", открит през 2016 г., се наложи да затвори врати, след като една посетителка даде положителен тест за болестта след завръщането си в съседна провинция. Според Асошиейтед прес, която цитира управата на парка, той няма да работи два дни - днес и утре.

Вчера са започнали тестове на персонала и посетителите му. Днес вече са тествани към 34 000 души, съобщи кметството на Шанхай. Всички тестове са отрицателни, но изследваните трябва да не ходят на работа или на училище поне две денонощия и отново да си направят тестове.

Преди два дни паркът "Юнивърсъл студиос", открит в Пекин през септември, съобщи за контактни случаи сред посетителите му миналия уикенд.

Общо близо 6 милиона китайци в момента са под карантина заради последното открито огнище - повечето от тях са в големия град Ланчжоу на 1200 км западно от Пекин. Ситуацията е "тежка и сложна", тъй като вирусът се разпространява бързо, призна в събота здравното министерство.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.