ЕМА разреши лекарство за артрит при тежък COVID

Препаратът да се използва при критично болни пациенти
6 дек 2021 20:37, Петя Славова
16
ЕМА разреши лекарство за артрит при тежък COVID
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лекарственият регулатор на Европейския съюз разреши лечението на артрит с тоцилизумаб да се използва при пациенти, хоспитализирани с тежки случаи на COVID-19, като заяви, че то намалява риска от смърт.

Противовъзпалителното лекарство, произведено от швейцарския фармацевтичен гигант Roche, трябва да се използва със стероиди при критично болни пациенти, заяви Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Още по темата

Световната здравна организация и Съединените щати вече одобриха лечението, продавано от Roche като RoActemra в Европа, предава БГНЕС.

ЕМА препоръча разширяване на употребата на тоцилизумаб, така че да включва лечение на възрастни с Covid-19, които получават "системно" лечение със стероиди и се нуждаят от допълнителен кислород или механична вентилация. Сега Европейската комисия трябва официално да одобри препоръката на базирания в Амстердам контролен орган.

Одобрен преди това за лечение на артрит при възрастни и деца, тоцилизумаб действа чрез потискане на опасната свръхреакция на имунната система на коронавируса "цитокинова буря".

При изследване на повече от 4000 пациенти с тежка форма на COVID е установено, че лекарството, което се прилага интравенозно или чрез инжектиране, намалява риска от смърт и продължителността на престоя в болница, заяви ЕМА. Но то трябва да се прилага заедно с кортикостероиди, тъй като "не може да се изключи увеличаване на смъртността", ако се използва без тях, допълва тя.

Одобрението допълва инструментариума на 27-те страни членки на ЕС за борба с Covid, който вече включва четири ваксини, две лечения с антитела, включително Regeneron на Roche, и зелена светлина за спешна употреба на хапчето срещу COVID на Merck.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
СЪС www отпред преди 1 месец
До АДРЕСЪТ Е
13
1
 
6
 
! Отговори
Виготура преди 1 месец
Магическото хапче на Мерк помага за всичко - от ковид през удължаване на пниса до Алцхаймер. Вземете сега 3 на цината на 2. Промоция!
12
0
 
0
 
! Отговори
vbox7/play:ade2195b5 преди 1 месец
ТОВА Е ИСТИНАТА НА ДЯВОЛЪТ
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Ревматоиден артрит може да заболеяти деца. Спада към колагенозите. Автоимунно заболяване. Нищо общо няма с шипове, артрози , артрит и други понятия от фолклора ви.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 8 Да, но артрита води до артроза... и не само при възрастни среща се и при 50 годишни
9
0
 
1
 
! Отговори
МЕН МЕ ЛЕКУВАТ преди 1 месец
И ГЛЕДАЙТЕ КАК - https://vbox7/play:ade2195b5c
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ревматоиден артрит е автоимунно заболяване и няма нищо общо с артрозата на възрастните. Нито пък се лекува с хранителни добавки и червено вино. Случайно е открито, че едно от лекарствата за ревматоиден артрит помага при тежък ковид. Имуномодулатор.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Червеното вино най-добре помага срещу хроничен артрит, който е автоимунно заболяване.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не го знаех това лекарство за артрит!? Аз моя го лекувам с рибено масло и хранителни добавки съдържащи калоген, хилоронова киселина и др.
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Oле, ама защо сте толкова тупички тука. Като от фабрика за тупута. Ако медицината не рискуваше, още щяхте да си измирате от малария, туберкулоза, жълтеница и още дузина заболявания, чиято смъртност е била над 90%
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ауууу, започват да лекуват и други заболявания, освен сополи, браво!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ни тоцилизумабвстват...
2
2
 
12
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 1 месец
ЕМА разреши и тези помии, с които се ваксинират опитните мишки... А какво се оказа - полза няма, само вреди за здравето на ваксинираните..
1
2
 
6
 
! Отговори
Базел преди 1 месец
Само казвам, че Roche е семеен бизнес.