Напускането на последния съветски военен ботуш от Източна Германия

Тази седмица се отбелязват 20 години от събитието
Обновена: 6 сеп 2014 07:54 | 5 сеп 2014 20:47, Александър Попов
163

Басейнът в бившия щаб на Съветската армия в закрития град Вюнсдорф, южно от Берлин. Твърди се, че дори в деня на отпътуването си главнокомандващият генерал-полковник Матвей Бурлаков е направил няколко дължини в басейна. Снимка: Reuters

Тази седмица се отбелязва едно историческо събитие. Преди 20 години и последният съветски войник напуска Германия, с което приключва почти половинвековното присъствие на Червената армия в Източна Германия.

Щабът на Съветската армия в затворения град Вюнсдорф се е превърнал в музей, в който са запазени различни предмети, надписи и лозунги, които са крепяли съветско-германската дружба.

Във Вюнсдорф, ограден с тел и високи зидове, са били базирани около 60 000 червеноармейци. Местните били в неведение за живота зад стените. В изкуствено създаденото градче са били построени магазини, хлебозавод, училища, болница, дори и културен център. Всичко необходимо за живот.

Днес повечето сгради в гарнизона се рушат, но пък статуята на Ленин все още стои...


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ботушите напуснаха .останаха цървулите
135
7
 
2
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 5 години
Кога ли, украинците ще дочакат този ден, червената гной да си замине от страната им?
134
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До герчо, герчо :)

Стамболов разритва русофилите като бъхливи котета и държавата тръгва нагоре! факт!
133
4
 
7
 
! Отговори
герчо, герчо :) преди 5 години
не разбрах какъв ти е проблемът с Фердинанд, който направи България независима страна (парламентът гласува между-съюзническата война, а не той). А със Стамболов, който превърна държавата икономическото чудо на Балканите? А Борис Трети, който ни върна Южна Добруджа без капка кръв и само при него не загубихме никаква територия?Какво ми хвалиш мръсните комунисти, взривили църквата Св. Неделя, създали Белене, македонската нация, подарили държавното злато и продали ни на СССР като 16 република?
132
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
половинвековното присъствие на Червената армия в Източна Германия....

?????...присъствие????? я пак?????? берлинска стена, бодлива тел, картечари, укрепления, стрелба на месо, подземия с мъчения, затвор, разделени семейства с десетки години, разбити съдби? и кой реши да го нарече 'присъствие'?
131
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно защо нашите независими медии не питат кога ще се изтегли американската окупационна армия от базата в "Рамщайн"...да знаете Путин ме накара да задавам такива недемократични въпроси! ***!
130
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 123456

Англия и Франция се изтеглиха още през 60те години, САЩ стоят защото Германия има наложени ограничения относно числеността на армията въоръжнието и разработването на оръжие и САЩ се явяват гарант за сигурността на Германия. Базите на САЩ са допуснати със специален закон, докато тези на СССР в източна Германия - не бяха питали никой.
129
6
 
6
 
! Отговори
пенчо с китарата преди 5 години
генчо докато има хора като теб България никога няма да се оправи продажнико.
128
15
 
14
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 5 години
Велика е Русия.Тя намери за шведи и тевтонци- Александър Невски,.За Наполеон- Кутузов. За хиглеристите - Сталин-За рейганистите и натовци - симпатичния Володя Путин. Да му си мислим ние българите,на които историята в такива моменти ни подава поп Кръстю,Фердинанд,Стамболов, Борис трети,Луканов,Костов,Филип Димитров,Бойко ...........Жална ни майка.Май че сега историята ще ни отпише окончателно- сигурен съм в това.
127
9
 
16
 
! Отговори
123456 преди 5 години
Не разбрах другите трима окупатори / САЩ, Англия и Франция / кога ще се возят на последен танк
126
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я сега ми кажете кой спечели и кой загуби Студената война?
125
13
 
15
 
! Отговори
моСак преди 5 години
Вива Русия !!!
124
18
 
19
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ееееех русофилски лекета ,предатели,не ви ли е срам,що за българи се,що за хора сте,аз ако бях като вас отдавна си бих отишъл в Русия ,а вие сте тук,родени българи, "европейци", и все по Русия тъгувате....убеден съм ,че сте такива предатели и в семействата си,въпреки ,че желаете и копнее те за западно-европейския начин на живот,но не си го признавате, защото сте подли,злобни и завистливи..,тя затова и държавата ни не върви напред,защото тук останаха само предатели и невежи,незнаещи историята
123
12
 
10
 
! Отговори
тото преди 5 години
Попов,който явно не се интересува от история,ще ти кажа,прочети нещо.Преди да напишеш заглавието на своята бездарна статийка,посмисли,че ако не е ,,руския ботуш'',славянските народи би били претопени ***,в пылния смисъл на тази дума.
122
6
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 5 години
На снимка № 11 се виждат тримата евреи / финансирани от Синедриона / потопили света в световната измама " Призрака на комунизма " и оттам в кръв.
121
8
 
15
 
! Отговори
до131 преди 5 години
Абсолютно си прав! Днес ще видиш по морето пияни млади хора от т.н. запад. Пияни момичета от Англия , налягали по земята - жалка картина.Руснаци да се търкалят по земята пияни не съм видяла.
120
0
 
1
 
! Отговори
137 преди 5 години
Ей ,ШОПЕ ,много си дървен.
119
5
 
7
 
! Отговори
тя преди 5 години
Велика непобедима армия. Млади хубами , смели мъже.Всички мълчеливо само гледат военния им марш.
118
1
 
13
 
! Отговори
Гошо - продължение преди 5 години
Ами чистички, защото ОТИВАЛИ НА ВОЙНА, като аслани. Докато съветските войски идвали направо от Яш-Кишеневската операция, прашни, уморени. А сега нещо, за което много не се говори: но турската граница е имало грамадно струпване на турски войски, готови да влезнат у нас. Затова и СССР ни обявява война, за да не губи и час, а Червената армия се отправя първо на югоизток и десантните им кораби -в тази посока.Тева за цигарената кутия на Чърчил го забравете, англичаните пак щяха да ни врътнат мръсен №
117
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До Радой
Радойчо мамин, немой с толкова омраза, че може да си полуруснак, ама да крият от теб! Всъщност, на колко годинки си? Може пък да си полунемец, знам ли. Немците изправно са си плащали със специално напечатани фалшиви марки, като за "новите земи". Докато руснаците не са ги глезели с пари и откровено со предпочитали почерпушката и муфтата - в България мнозина от тях за пръв път от три години срещат дружелюбно настроени хора, които с кеф ги черпят. Ама немците били едни такива чистички!