Слънцето не било виновно за глобалното затопляне

Активността му в наши дни не е по-различна, отколкото е била през 18-и век
11 фев 2015 12:58, Красимир Ангелов
16
Слънцето не било виновно за глобалното затопляне
Снимка: Reuters

Слънчевата активност в наши дни не е по-различна, отколкото е била през 18-и век и няма основание Слънцето да се "нарочва за виновник" за глобалното затопляне, сочи анализ на  испански изследователи, публикувана в сайта PhysOrg.

Броенето на слънчевите петна, започнало през 1610 г. с малки телескопи, помага на специалистите в изучаването на слънчевата активност.

"За нас беше огромна изненада да установим, че през 18-и век нивата на слънчевата активност на практика са били същите като съвременните. Правилното отчитане на миналата и сегашната активност на Слънцето - нашия основен източник на светлина и топлина, е важно за разбирането на многобройни феномени на Земята, както и за изключване на ролята му в глобалното затопляне", казва Хосе Вакеро от изследователския екип от университета на Екстремадура.

Учените напомнят, че колкото повече слънчеви петна се виждат, толкова по-осветени са заобикалящите ги райони и Слънцето свети по-ярко.

Специалистите отчитат интензивни пикове на слънчевата активност през 20-и век, които наричат "съвременен максимум". Направеният анализ на исторически данни обаче потвърждава, че повишени нива е имало и в предишни периоди.

За целите на проучването си изследователите са използвали данни от каталозите на слънчевите петна на обсерваторията на университета на Валенсия и на астрономическата обсерватория в Мадрид.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
saint преди 9 години
В София поне температурите последните няколко години са поне с 1-2 градуса над средните за 20 век."Хладното" лято от тази година всъщност беше по-топло от средносрочната лятна температура за 20-ти век. А лятото от 2012 беше с над 3 градуса над нормата и реално беше по-топло от средната температура за град Петрич за 20-ти век.Глобално затопляне има! Вече какви са причините и как трябва да се борим с него е друг въпрос.
11
2
 
4
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Глобално затопляне просто няма. Напротив. За последните 10 години глобалната температура на Земята се е понижила. Глобалното затопляне е просто лъжа с която т.н. Зелени си оправят касата. Измислиха се закони и закончета за да се прибират все повече пари. Една голяма група хитреци ни мамят и плашат по всякъкъв начин с нещо, което де факто не съществува.
10
0
 
3
 
! Отговори
Баба с бастун преди 9 години
Ей младежи, ко са косите. Не е важно дали има затопляне. Важно е разни организацийки от САЩ да прибират кинтите от квотите за вредни газове. Иначе вие трябва да се чувствате виновни, че дишате.
9
0
 
1
 
! Отговори
dp преди 9 години
Добре че доказаха, че има затопляне, та сега и не било слънцето.Ама то имало максимум 20-и век ама нищо, то за вярващите затопляне да има.Защо тая измама е толкова масово тиражирана по медиите за това затопляне не знам.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До edinПутин свикна да поема вина.
7
1
 
2
 
! Отговори
=== преди 9 години
Виновни за глобалното затопляне са кравите, които *** и се оригват нон стоп. Моля, крави, овце и кози НЕ изпускайте газове!
6
3
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
Бре то е пределно ясно, че за глобалното затопляне сме си виновни ние! Нема какво да се самозалъгваме със слънце, марс, венера извън земни или други!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NASA ... Ни дава по-малко от 1% от истината и нещата които знаят ....даже един е много ://
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как да не е по-различна?А информацията, която дойде от НАСА на 6 януари, че са отчели електромагнитно излъчване 400 пъти по-силно от нормалното и не знаят на какво се дължи?
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обърквам се вече!Нали слънчевата активност в последните години беше най-силната в историята?!
2
3
 
2
 
! Отговори
weq2 преди 9 години
а защо се пръска в небето нон стоп????? Това са много пари???? Кой е тоз филантроп????politaia.org/umwelt-und-gesundheit/chemtrails/fluggaeste-sollen-chemtrails-nicht-sehen-video/
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 10 години следващият Президент на САЩ, да не каже, че излъчването на слънцето е безпрецедентен терористичен акт и то трябва да бъде унищожено?