Отворени врати: Влезте в апартамента на Грета Гарбо

Покойната актрисата някога е живяла на брега на Ийст ривър
27 мар 2017 21:25, Екип на Tialoto.bg
0
Отворени врати: Влезте в апартамента на Грета Гарбо
Снимка: Variety.com

Голямата звезда Грета Гарбо е най-позната с ролите си на Анна Каренина и Анна Кристи в едноименните филми от миналия век. Кариерата ѝ се развива на самия кръстопът на кинематографичното изкуство. Филмографията ѝ е наполовина със звук, наполовина без звук. Участието на Грета в нямото кино дава старт на нейното професионално развитие. По-късно се появяват репликите. Красивата Гарбо обаче не дочаква появата на цветните кино ленти. През 1941 г. актрисата спира с участията си на екран по лични причини.

Гарбо никога не се е омъжвала. Неизстиващите холивудски клюки я обрисуват като жена, която не е искала да приключи живота си със скучен брак. Тя е имала много и различни по рода си връзки, предимно с известни актьори и публични личности.

През 1927 г. тя е на една крачка от женитба с Джон Гилбърт. Грета обаче решила да избяга от идеята, като въобще не се появила на церемонията.

По-късно, през 1984 г., наградената с почетен „Оскар” е диагностицирана с рак на гърдата. Болестта бавно изцежда жизнените ѝ сили. Към края на житейския си път тя е заснета да върви с бастун по коридора на Нюйоркската болница, където се лекувала.

Грета Грабо напуска нашия свят на 15 април 1990 г. на 84-годишна възраст след тежка пневмония. Тъй като тя нямала семейство, цялото ѝ имущество останало за нейната племенница - Грей Рейстфилд. Нейната роднина получила наследство, оценено през 2013 г. на 57 милиона долара. Сред тези активи е и бившото аристократично обитание на Грета. Американската актриса някога е живяла на самия бряг на Ийст ривър в центъра на Ню Йорк.

Наскоро стана известно, че роднините на известната актриса са решили да продадат дългогодишното жилище на Грета Гарбо. Изглежда то няма да бъде превърнато в музей, а по-скоро от него ще се извлече финансова полза в рамките на 6 милиона долара.

Апартаментът на Грета Гарбо се намира в луксозна старинна сграда, строена в началото на 19-ти век. В нея са живели актьорът Рекс Харисън, роднини на богатия индустриалец Крафт Хайнц, както и потомци на фамилия Ротшилд. Жилището разполага с площ от 240 кв. м. Това са точно 3 спални, 3 бани, огромен всекидневен салон, кухня, трапезария и незабравимата гледка към мегаполиса.

Ретро интериорът в дома на известната актриса се придържа към любимия ѝ розов отенък. Върху него е базиран образът на целия апартамент. Неговите архитектурни същности могат да се сведат до следните акценти - уникални гипсови тавани, чаровни контрасти между масивно дърво и текстил, аристократична атмосфера, пролетен полъх. Стените на този дом са предимно облечени с дървена ламперия. Останалите пък светят в искрящо бял тон.

Някога върху стените на този дом са висяли платната от богатата колекция на Грета. Сред тях са картини на Реноар, Кандински и Бонар. Най-доброто от притежанията ѝ обаче били едно платно на Ван Гог и едно на Моне. Всичките обаче са продадени от наследницата ѝ на търг в края на 90-те години на миналия век.

Разгледайте дома на актрисата Грета Гарбо в нашата галерия тук

Александър Градинаров


0
Още по темата: Грета Гарбо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари