Защо обувките се нуждаят от дезинфекция и как да ги почистите?

Изсушавайте обувките на слънце
7
Защо обувките се нуждаят от дезинфекция и как да ги почистите?
Снимка: Istock

Коронавирусът, както и всички вируси и патогени, познати в природата, се разпространяват както чрез живи същества, така и чрез повърхности. Земята навън, по която ходим, е най-обширната обща повърхност, която хиляди ползват всеки ден. Тя е и една от най-замърсените, най-вече в градска среда. Чрез стъпването по земята с обувки и влизането вкъщи с тях, както и докосването им, за да се обуем или събуем, ние се излагаме на риск от заразяване.

Затова обувките също се нуждаят от дезинфекция. Как да ги дезинфекцираме?

Обувки от плат могат да се перат в пералня с белина за цветно пране или оцет

Ако указанията на производителя на обувки допускат прането им в пералня, можете да го направите. Изперете ги на температура не по-ниска от 60 градуса с препарат за пране. Ако сте сигурни, че тъканта на платнените обувки няма да се увреди, добавете белина за цветно пране или оцет в пералнята.

Обувки от кожа

За предпочитане е обувките от кожа да се почистват със сапун, вода или алкохолен разтвор, съдържащ алкохол поне 70%. С него можете да почистите и дезинфекцирате подметките и ръбовете на обувките, а останалата им кожена част – със сапун и топла вода. Използвайте антибактериален сапун.

Носете ръкавици, докато почиствате обувките си, за да се предпазите от навлизане на бактерии и вируси в кожата ви.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Михаелче, последвах съвета ти, завъртях ги на 60 градуса. Пусни сега една статия на кой обущар да ги занеса да ги сглоби.
4
1
 
1
 
! Отговори
коментар преди 1 месец
А не може ли Общината да дезинфекцират улиците редовно , както е навсякъде по света ,та сте си купуваме обувки всяка седмица ???
3
2
 
0
 
! Отговори
Гнус преди 1 месец
И да ги ръгнеш в пералната, дето переш и на детето гащите.
2
0
 
4
 
! Отговори
Оххххх преди 1 месец
Всеки с малко логиеско мислене не би си изпрал обувките на 60 градуса....освен ако не иска да се разлепят!Почнете да мислите ,преди да давате глупави съветш
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2-3 пръски с дзинфекцийката търкаш и готово .... Ако са качествени нема зор.