Дрямката следобед най-много до 40 минути

Хора, които спят през деня, се чувстват по-бодри
8
Дрямката следобед най-много до 40 минути
Снимка: Pixabay

Експерти твърдят, че не всяка почивка е полезна за човешкия организъм. Така например следобедната дрямка не трябва да трае повече от 40 минути. В противен случай нашият „вътрешен часовник” и цикълът на съня може да бъдат нарушени, пише БГНЕС.

Човекът е биологично „програмиран” да спи през по-голямата част от нощта и да почива веднъж за малко в рамките на деня. Температурата на нашето тяло спада най-много в интервала между 13:00 и 15:00 часа, затова през тези часове се чувстваме най-сънливи.

Според учените, следобедният сън не е напълно безопасен. Ново проучване показва, че ако човек спи следобед повече от 40 минути, се увеличава рискът от физически разстройства.

Изследването обхваща 300 000 души, а резултатите показват връзка между следобедната дрямка и развитието на така наречения метаболитен синдром, който включва наднормено тегло, високо кръвно налягане, повишени нива на холестерол. Проучването е представено на годишната конференция на Американския колеж по кардиология, съобщава МИА.

Според данните, по време на сън с продължителност над 40 минути през деня, тялото „мисли”, че е в състояние на дълбок сън, което се отразява сериозно на метаболизма. Това е причината след подобно спане човек да се чувства дори по-изморен, отколкото е бил преди това. Разковничето е да не се прекалява със спането.

Хора, които спят най-много половин час през деня, се чувстват по-бодри, отпочинали, свежи и в добра кондиция. При по-дълбок сън мозъкът преминава във фаза на „бавни вълни”, след което човек винаги се чувства по-изморен и дезориентиран.
 


8
Още по темата: сънследобед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Експертите дали стават в 4:00 за първа смяна? Пълни глупости....
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И да спада температурата. В нас под 25 градуса никога не пада температурата, дори и зимата. А часовника си ми е супер. Лягам си в 22:30, ставам в 05:00 з да тренирам и след обяд спинкам по към час и нещо.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако спя през деня цяла нощ съм бодър.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едно време по соца ни внушаваха че който спи е мързеливец, а труда "красял човека". Сега и капиталистите яхнаха този лозунг. Аз пък искам да си спя и се чувствам доста по-здрав от този, дето бачка денонощно.
3
1
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 месеца
Спане му е...майката;както пазвахме в казармата,всяко...непроспано време е...загубено.
2
2
 
4
 
! Отговори
Любопитко преди 9 месеца
вярно е ~
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е вярно макар и обяснено не съвсем точно.