Финални акорди

Както миналата година, така и тази цикълът „Концертмайсторите” ще бъде закрит с концерт на цигуларката Мила Георгиева
23 май 2008 14:45,
Финални акорди
Снимка: Кантус Фирмус

Както миналата година, така и тази цикълът „Концертмайсторите” ще бъде закрит с концерт на цигуларката Мила Георгиева и Класик ФМ оркестъра.

И този път ще бъде с Моцарт, само че - "40-та симфония". Освен това ще чуем в тяхно изпълнение Концерт за цигулка и оркестър от Л. Ван Бетовен.

Шестият сезон на „Концертмайсторите ни предостави възможността да чуем прекрасни концерти – на Людмил Ангелов, Веско и Максим Ешкенази, Пинкас Цукерман, Анна Томова – Синтова, Пепе Ромеро, Светлин Русев и Веско Пантелеев – Ешкенази и Людмил Ангелов.

На 27 май, от 19:30 часа, в зала България ще се състои последният концерт за сезон 2007/2008.

Диригент ще бъде Георги Димитров.

Мила Георгиева започва да свири на цигулка на четиригодишна възраст и още преди тийнейджърските си години се радва на световна известност, като печели първи награди от конкурси в Италия, Чехия и България, от турнета в Испания, Холандия, Филипините, Сингапур, Индия и Китай, с изпълнения по италианската, френската и швейцарската телевизия.

С напредването на кариерата си, свири с много световноизвестни оркестри.

През настоящия сезон Мила Георгиева се изявява като солист със симфоничния оркестър на радио Щутгарт и участва в турне във Франция с Orchestre National des pays de la Loire. През лятото цигуларката се завръща в Токио за концерти с Новата японска филхармония.

Сред предстоящите й ангажименти са цигулковият концерт на Антонин Дворжак със симфоничния оркестър на радио Щутгарт, концерти с оркестър „Санта Чечилия” в Италия и японско турне с камерен ансамбъл „Софийски солисти”.

Мила Георгиева свири на цигулка „Страдивариус” от 1703 година.

Георги Димитров започва да учи цигулка при известния цигулков педагог Б. Розенберг. През 1971 завършва Българската държавна консерватория в София със специалности оркестрово дирижиране и цигулка.

От 1972 е диригент на Пловдивската филхармония, а от 1981 - главен диригент и директор на Русенската опера, както и диригент в Софийската опера.

В периода 1990-1995 той ръководи Симфоничния оркестър на Република Сан Марино.

Дирижирал е всички български оркестри и е канен като гост-диригент на редица известни оркестри и оперни театри в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания и др.

Понастоящем Георги Димитров е директор на Оперно-филхармонично дружество – Пловдив.

Той преподава оркестрово дирижиране в АМТИИ - Пловдив, води майсторски класове по дирижиране, участва и като член в жури на международни конкурси.


Спонсорирано съдържание