Second hand скок! Заради такса – 30% отгоре за дрехите втора ръка

Подобна такса имало само във Франция, но за нови дрехи
28 авг 2018 10:30, Петя Славова
87
Second hand скок! Заради такса – 30% отгоре за дрехите втора ръка
Снимка: pexels.com

Въвеждането на продуктова такса за дрехите втора употреба, подготвяно от екоминистерството ще доведе до поскъпването им с 20-30%, алармират от бранша.

Севдалин Спасов от Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба, съобщи пред "Монитор", че на първо място потребителят ще бъде излишно натоварен допълнително.

По думите му дори на фона на средната продажна цена от 2-3 лв. на такива дрехи, поскъпването може да бъде с около 20-30%.

"Трябва да добавим, че нашите клиенти са ценово най-чувствителната група от обществото", поясни браншовикът.

Според него тази такса ще бъде прецедент за Европа. "Единствената страна, която има подобна такса е Франция, но там се облагат новите дрехи пуснати в продажба (с половин, до един евроцент на бройка), а събраните средства се подпомагат преработвателите на дрехи втора употреба с по 65 евро на тон", поясни Спасов.

Той добави, че въпросното поскъпване е нереално да бъде поето само от потребителите, това ще доведе до сериозни финансови затруднения на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, което пък може сериозно да застраши съществуването на сектора, където работят над 8000 души.

"Законът е антиекологичен, защото не изпълнява целите на Рамковата директива за отпадъците от 19 ноември 2008 г. относно отпадъците, предвиждаща приоритетен ред за управление на отпадъците, съгласно който повторната употреба следва да бъде насърчавана, като държавите членки са длъжни да предприемат мерки за насърчаване на вариантите, които обезпечават най-благоприятните за околната среда резултати като цяло.

В документа се предвижда и държавите членки да предприемат мерки по целесъобразност за подпомагане на повторната употреба на продуктите и на дейности по подготовка за повторна употреба, по-специално чрез насърчаване създаването на мрежи за повторна употреба и поправки и подкрепата за тях, използването на икономически инструменти, критерии за доставка, количествени цели или други мерки", обясни Спасов.

На среща вчера с екоминистъра Нено Димов, председателят на БСК Радосвет Радев съобщи, че едва от 2% до 5% от събраните и достовяни у нас дрехи втора ръка отиват за унищожаване и е поискал предвижданите нови продуктови такси да не важат за целия внос, а само за онази част от него, реално водеща до замърсяване на околната среда. Нено Димов е уточнил, че предстои създаването на работна група за изработване на наредбата за продуктовите такси върху текстила, в която ще бъдат поканени представители на бранша.

По информация от Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба, доставените от Западна Европа дрехи се сортират в страната и заедно със събраните в България употребявани дрехи и текстил се реекспортират за бившите страни от ОНД, Пакистан, Индия и няколко африкански държави.

"Към момента има вече две фирми, членки на нашата асоциация, които събират употребявани дрехи в България, които заради ниското им качество отиват предимно за Пакистан и Африка", добави браншовикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много коментари изчетох. Парвенютата и богатите се надсмиват над обикновения човек. Но хората които нямат пари за нови дрехи са много, и няма да намалеят. Иде есен, иде зима и всичко главоломно поскъпва: хляб, електричество, парно, горивата, транспорта, застраховките, облеклото. Е, как да живеем ????
66
13
 
0
 
! Отговори
Макс и Мориц преди 5 години
Малко е.Трябва да е 100% таксата.Заради тази втора употреба,фалираха хиляди малки магазинчета за дрехи.Не ми пука.Купувам от Англия,през интернет.Къси панталони,памук,10 лева с доставката.Тук ,произведени Хасково или Димитровград ,18 лева.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И ний сме дали нещо на света. На вси африкани дрехи да носят."
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли да вкарат продуктова такса за таратайки втора употреба?
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберите са твърдо решени да довършат тотално бедният народ...
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безобразие, 100% цинизъм. До сега си давах кураж че в България може да се живее. От ден на ден се разубеждавам. 30% специален данък върху старите дрехи плюс 20% ДДС - нямам думи. Та ние купуваме стари дрехи щото сме бедни. А те посегнаха и на старите дрехи. Моите дрехи са предимно втора употреба. Ограбват ни за да могат да си купуват нови дрехи. България не става за живот. Това място е ужасно.
61
1
 
14
 
! Отговори
GHT преди 5 години
Държавата е във фалит и само се чудят откъде да събират пари. Във Франция има магазини "бутик солидарите", в които големите марки си даряват останалите от настоящата колекция дрехи и после се продават на нуждаещите се крайни клиенти за по 1-2 евро. Това са чисто нови дрехи и обувки с етикетите. Дали нашите тарикати не отиват там, да накупувата с чувалите и после да ги пускат тук по моловете за луди пари. Затова все няма номера или има по 1-2 бройки. Държава на измамниците. Крадат от бедните.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Номера е как държавата да прибира от хлаба 50 %, там е истинската далавера,оборотна стока също като цигарите ще запълва добре бюджета.А сега горката държава прибира някакви мизерни 20%.
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 % такса и 20 процента ДДС или 50 % отива в държавата .Това си държавна далавера.Прибираш без много да се напрягащ.Ама ако се разболеете в касата няма пари трябва да си доплатите.Ак се пенсионирате , ама наистина ли вярвате че има пенсия надявайте се.Я си купувайте дрехи да финанцирате държавата и не се занимайте с глупости,Ако си болен по добре умирай бързо
58
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Тук не става въпрос за ГЕРБ и БСП! Всички управляващи са една стока и са *** за българския народ! Скоро тези *** окончателно ще изядат приемника си, но после ще последва и тяхната смърт!
57
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Е, вече няма да можем да си купуваме и дрехи! От години не мога да си позволя нови дрехи, сега напълно ще оголееме! Честито!
56
0
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Типично за герберите е да посягат на най-уязвимите - от миналия месец отрязаха масово пенсиите на инвалидите, а сега и дрипшопът ще е вече недостъпен. Бедни и пенсионери ще ходят голи, но пък приближените до властта ще им харчат милионите от данъци за фалшиви пътища и раздути, некадърни администрации-
55
0
 
9
 
! Отговори
anonimus преди 5 години
ще плащаме когато плати гинка върбакова и олимпик ктб и варненската пирамида.
54
0
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
В природата нищо не се губи.Затвориха четири фабрики за нелегални цигари през миналата седмица.Да чакат нови осем през следващата седмица.А сега легално - какво плащат-Лукойл.ОМВ,ПЕТРОЛ,КАУФЛАНД,ЛИДЪЛ.МЕРТО И КРАЙ НЯМАТ МОНОПОЛИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ-ЧЕЗ,НЕК,ВИК,ЕВН......
53
0
 
24
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Ми значииии, Одрин е близо, там дрехи всякакви, с по-добро качество и на по-добри цени. Като бонус се купуват също препарати за пране+зехтин, които също нямат общо с тукашните като качество. Зорлем ни карате да си даваме парите в други икономики.
52
0
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Правителството явно толкова е закъсало за пари, че посяга вече на стоките от първа необходимост. Никъде в Европа няма екотакса върху дрехи и обувки. А от памучни парцали се произвеждат и материали за строителството и автомобилната индустия.
51
8
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До КОКЗа 30 години преход не научихте ли що за стока са БСП? Малко ли ви беше лукановата зима с купоните, виденовата хиперинфлация, зърнената криза, големия шлем и разграбената икономика? Нещо ново ли очаквате от БСП? Време е да излезем от този порочен кръг!
50
9
 
7
 
! Отговори
КОК преди 5 години
избирайте БСП казаха ще намалят данъците ще вдигнат пенсиите ще намалят таксите ще увеличат заплатите ще намалят цените ще вдигнат парите ще намалят дълга ще вдигнат държавата на крака така се прави
49
0
 
26
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
Аз не разбирам, защо после държавата реве, че сивия сектор бил много голям и нямал преборване? Тази такса е тотална пародия. Как може ЕКОМИНИСТЕРСТВО да наложи такса над продукти, които вместо да бъдат изхвърлени ще бъдат използвани повторно? Това не е ли тотален парадокс? Просто в момента бизнес модела е, че един продукт трябва да върши работа най-много 2 години, после да не става за нищо, за да може купувача да бъде ПРИНУДЕН да си купи нов. И скъпото не е качествено вече.
48
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тотална пропаднала държава. немам думи