Бизнесът vs. харчове от властта, иска балансиран бюджет

АИКБ: Средствата за наука с ръст, но към приоритетни области
Обновена: 6 окт 2018 07:44 | 5 окт 2018 22:50, Веселина Йорданова
25
Бизнесът vs. харчове от властта, иска балансиран бюджет
Снимка: архив, БулФото

Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за балансиран бюджет и препоръчва на правителството да се стреми към намаляване на нивото на държавния дълг, съобщиха от работодателската организация.

Още по темата
Бюджет 2019 да бъде изготвен така, че да осигури инструменти и стимули за ускоряване на реформите в сферата на пазара на труда, образованието, енергетиката, съдебната система, здравеопазването, сигурността и пенсионното осигуряване, искат от организацията.

Според Асоциацията в период на икономически растеж трябва да се извършват реформи и да се увеличават резервите, а не да се формират бюджетни дефицити.

Бизнесът е категорично против административното определяне на минималната работна заплата, повишаването на максималния осигурителен доход и на размера на социалните помощи и обезщетения за здрави хора в работоспособна възраст.

Според АИКБ бюджетните средства в сектор "Образование и наука" трябва да бъдат увеличени. Акцентът в разходването им обаче трябва да бъде поставен приоритетно към техническото образование и професионалното образование, приложните научни изследвания, "защитените професии" и държавни стипендии, с ангажимент за реализация на студентите и страната.

АИКБ е готова да подкрепи осезаем ръст в средствата за култура, както и за създаването и управлението на нов фонд за финансиране на научни изследвания с директно приложение в българската индустрия.

В препоръките си към бюджет 2019 Асоциацията обръща сериозно внимание и на размера на отчетената в последните две тримесечия инфлация. Според АИКБ, ако не бъдат взети мерки за ограничаването й, страната ни рискува да не отговори на изискванията за приемане в еврозоната.

Работодателската организация обаче напълно подкрепя данъчната стабилност при ниски равнища на данъчните ставки и осигурителните вноски, и ограничаване на преразпределението на доходите на хората и бизнеса чрез бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време в МВР-ТИЛ където работеха затворници не ги следяха така с камери и не ги тормозеха така ,както в момента ако работиш на някоя поточна линия --ще те изкъртят здравето ще ти вземат и ще те изкарат некадърен ,а заплатата е поне три пъти по-малка от на аналогочно място и труд някъде на запад... натуи заводите са изнесени извън градовете и работния ти ден нараства с още 2-часа мотане да отидеш и да се връщаш...
1
1
 
49
 
! Отговори
21st Century преди 5 години
И кой по-точно бизнес иска това???Онези шефове, които в началото се държат добре с персонала си и като разберат, че са зависими от техните заплати - започват да ги мачкат психически ли? Онзи бизнес, който от години не мърда заплатите и после се пита защо няма работници .... Емиии те след като си създават лош имидж, никой нормален няма да им стъпи.Ще избират между луди,тревомани и крадци :))))